Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: ΔΩΣΤΕ ΤΗ 2η ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 112

του
Ν. Αγγελόπουλου*

«Δυο χρόνια μετά την καταβολή της πρώτης δόσης επιδότησης πρώτης εγκατάστασης και δεν έχω ακόμη κληθεί για την παρακολούθηση σεμιναρίου από το ΥΠΑΑΤ, το οποίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ετοιμασία του φακέλου για την είσπραξη της δεύτερης δόσης και...οι τράπεζες ουσιαστικά δε χορηγούν δάνεια.

Γνωρίζοντας ότι το Μέτρο 112 αναγνωρίζει περιπτώσεις ανωτέρας βίας, πιστεύουμε ότι μέσα απο την Ε.Ν.Α ΗΜΑΘΙΑΣ και από την Π.Ε.Ν.Α ούτως ώστε να θεωρηθεί η οικονομική κρίση ως ανωτέρα βία μη προβλέψιμη από την κοινή λογική και να ζητηθεί από τον αρμόδιο υπουργό η άμεση καταβολή σε όλους τους δικαιούχους της δεύτερης δόσης από την επιδότηση πρώτης εγκατάστασης. Επιπλέον θα πρέπει να αυξηθεί κατά τουλάχιστον δυο (2) έτη η περίοδος επίτευξης των δεσμευτικών στόχων καθώς και να ζητηθεί από την ελεγχόμενη από το κράτος Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος η κατ' εξαίρεση έγκριση τέτοιων δανείων.
Μια από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι και η αναστολή των χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες.
Σαν νέος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, ενταγμένος στο Μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ, θεωρώ ότι η χορήγηση αυτών των δανείων κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων και δεσμεύσεων που έχω αναλάβει ως νέος αγρότης.
Η κάθε αίτηση από νέο αγρότη για χορήγηση τέτοιου δανείου ερείδεται στην ιδιότητα ως ενεργού νέου αγρότη, έχοντας, έτσι, αντανακλαστικά αξίωση για ικανοποίηση του αιτήματος.
Η καταβολή της δεύτερης δόσης θα αναζωογονούσε την ελληνική ύπαιθρο με πάνω από 100εκατ. ευρώ και θα βοηθούσε σημαντικά στην επίτευξη των δεσμευτικών στόχων του κάθε νέου αγρότη.
Ένα τέτοιο αίτημα από την Ε.Ν.Α ΗΜΑΘΙΑΣ τόσο προς τον υπουργό αλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι από μεμονωμένους αγρότες θα τύχει σίγουρα καλύτερης αντιμετώπισης, ενώ απαραίτητη κρίνεται και η δημοσιοποίηση του σχετικού αιτήματος τόσο στο εξειδικευμένο τύπο (Βλέπε Agrenda) αλλά και στους βουλευτές της περιφέρειας.
Αν αυτοί στήριξαν με τόσο ζήλο τα προνόμια των συναδέλφων μας που επιθυμούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, πρέπει να επιδείξουν αυξημένο ζήλο για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας».

* Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ν. Ημαθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: