Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ "αδυναμία συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών τους"

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της αδυναμίας των δύο ελληνικών κομμάτων εξουσίας να συναινέσουν στα πρόσωπα και στις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, δύο και πλέον ημέρες μετά την καταρχήν συμφωνία.....

Το πρακτορείο Reuters μετέδιδε το βράδυ της Τρίτης πως οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί «πιέζονται» να συμφωνήσουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία ενός πρώην κεντρικού τραπεζίτη, την ίδια ώρα που οι Έλληνες πολίτες και μαζί τους η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνιούν για μια άμεση λύση στο αδιέξοδο. Στην ανταπόκριση του πρακτορείου υπάρχει φυσικά το όνομα του κυρίου Λουκά Παπαδήμου ως επικρατέστερου για να αναλάβει πρωθυπουργός, σημειώνεται όμως πως η συμφωνία «κολλάει» σε μια σειρά από εμπόδια μεταξύ των οποίων και η απαίτηση των Ευρωπαίων για γραπτές δεσμεύσεις των κομμάτων ως προς την τήρηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Bloomberg: «Σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα του επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, με τους προέδρους των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να έχουν συμφωνήσει στο πρόσωπο του πρώην κεντρικού τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου, αλλά να μην το έχουν ανακοινώσει», μετέδιδε αργά το βράδυ το πρακτορείο. Με την επισήμανση όμως πως αυτό το «σύντομα» είχε μεταφερθεί στις πηγές του 3 ώρες νωρίτερα χωρίς να φαίνεται οριστική απάντηση στο μείζον ερώτημα για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση… Και επίσης φιλοξενείται η εκτίμηση ότι μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης δεν υπήρχαν σημάδια συναίνεσης για να πάρει τα ηνία της χώρας μια τεχνοκρατική κυβέρνηση.

Το CNN μεταδίδει πως Παπανδρέου και Σαμαράς είναι ακόμα εγκλωβισμένοι στις συζητήσεις για τον νέο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, την ίδια ώρα που το CNBC μιλούσε για την «αγωνία των Ελλήνων να συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και να ξεκινήσει η διαδικασία διάσωσης της χώρας από το οικονομικό χάος που απειλεί να τη θέσει εκτός ευρώ».

Der Spiegel: Το τέλος εποχής αργεί να έρθει στην Ελλάδα γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό επισημαίνοντας ότι τα δύο μεγαλύτερα ελληνικά κόμματα προσπαθούν εδώ και ημέρες να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας, όμως η πλειονότητα των Ελλήνων δεν πιστεύουν ότι θα βγουν από την … μιζέρια (!) σύντομα.

Οι Financial Times τιτλοφορούν την ανταπόκρισή τους από την Αθήνα: «Η Ελλάδα αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας». Στο ρεπορτάζ περιγράφονται οι μαραθώνιες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και συνεργατών τους, ενώ τονίζεται πως οι φόβοι για πιθανό ναυάγιο στη συμφωνία πολλαπλασιάζονται καθώς ήδη έχουν «χαθεί» δύο «τελεσίγραφα» από την Ευρώπη και τους εταίρους της Ελλάδας για την τελική ανακοίνωση μιας νέας κυβέρνησης.

Οι New York Times σημειώνουν πως «οι Έλληνες προσπαθούν να συμφωνήσουν στον επικεφαλής της νέας τους κυβέρνησης αλλά οι συνομιλίες συναντούν συνεχώς εμπόδια». Πάντως στο ρεπορτάζ παρουσιάζεται ο κύριος Λουκάς Παπαδήμος ως ο πλέον πιθανός για την πρωθυπουργία, σημειώνεται όμως πως οι ηγέτες των δύο ελληνικών κομμάτων εξουσίας διαφωνούν ως προς τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Τέλος, η γαλλική Le Monde γράφει:»Δεξιά και Αριστερά ψάχνουν φόρμουλα συνεργασίας στην Αθήνα». Στο ρεπορτάζ περιγράφεται η μέχρι στιγμής κατάσταση, γίνεται λόγος για «θετικές προσεγγίσεις» των δύο πλευρών, όμως διευκρινίζεται πως δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία ως προς τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης, ούτε ως προς τον επικεφαλής της.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ Β ΔΙΑΛΟΓΗΣ . ΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ (ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ)ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΙΩΣΟΥΝ , ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΨΗΦΗΣΤΕ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΦΩΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ