Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Σ. Παπαθανασίου (ΔΗΜ.ΑΡ): «Το ζήτημα δεν είναι οι εκλογές αυτές καθαυτές, αλλά οι πολιτικές»

Σ. Παπαθανασίου
μέλος της Ε.Ε ΔΗΜ.ΑΡ.
Στην Ξάνθη βρέθηκε προχθές το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς Σάκης Παπαθανασίου, μετέχοντας σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία της νομαρχιακής οργάνωσης της παράταξης. Η συνάντηση είχε ως αντικείμενα συζήτησης τις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, τις προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για την προσπάθεια διεξόδου, την πιθανότητα εκλογών και την ετοιμότητα της οργάνωσης γι αυτές, καθώς και την οικονομική ενίσχυση του κόμματος. Ο κ. Παπαθανασίου παραχώρησε συνέντευξη τύπου, κατά την οποία καταφέρθηκε...εναντίον των κυβερνητικών επιλογών, λέγοντας ότι «οδήγησαν σε ύφεση και όξυναν το δημοσιονομικό πρόβλημα, οι εστίες του οποίου εντοπίζονται στον μη παραγωγικό δημόσιο τομέα και στη χειραγωγημένη από τα καρτέλ αγορά».


Ο ομιλητής δεν παρέλειψε να επιτεθεί και κατά της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «ενδιαφέρεται να συγκεντρώσει τις διαμαρτυρίες αλλά χωρίς εθνικό σχέδιο» και υπενθύμισε ότι ήταν εκείνη που πρώτη ανακίνησε το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας. Υπεραμύνθηκε της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και της «μάχης που πρέπει να δοθεί για να υπάρξει έλεγχος του χρηματοοικονομικού τομέα», τονίζοντας ότι «κάθε άλλη λύση είναι αυταπάτη και θα επιφέρει μεγαλύτερα δεινά. Από τα «βέλη» Παπαθανασίου δεν γλίτωσε ούτε η Εκκλησία «που συμπεριφέρεται χωρίς να έχει συναίσθηση», ενώ ο δημόσιος τομέας χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο «λάφυρο του πελατειακού συστήματος του ΠαΣοΚ και της Ν.Δ.» λέγοντας ότι «η πρώτη συντεχνία που πρέπει να χτυπηθεί είναι οι προμηθευτές του δημοσίου, εργολάβοι, φαρμακευτικές και άλλοι».


«Πρέπει να υπάρξει όχι εθνική συναίνεση, αλλά συνεννόηση»

Με την εκλογολογία να παραμένει στην προμετωπίδα κάθε πολιτικής συζήτησης, αναπόφευκτα η συζήτησή μας περνά και από αυτό το ενδεχόμενο και –κυρίως- τη… χρηστική αξία του: «Θα μπορούσε η εκλογική διαδικασία να αποτελέσει λύση αν προέκυπταν πολιτικές που θα οδηγούσαν τη χώρα στη χρεοκοπία;», αναρωτιέται εύστοχα ο κ. Παπαθανασίου για να απαντήσει: «Άρα λοιπόν το ζήτημα δεν είναι οι εκλογές αυτές καθαυτές, αλλά οι πολιτικές. Επ’ αυτού μπορούμε να πούμε ότι η Νέα Δημοκρατία βιάζεται να γίνουν εκλογές, γιατί θεωρεί ότι -ενώ είναι ισχνή μειοψηφία στον λαό- μπορεί να καρπωθεί την απογοήτευση του από το πολιτικό σύστημα και να κερδίσει την κυβέρνηση. Για να εφαρμόσει τι; Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις; Την εργασιακή εφεδρεία που πρώτη εισήγαγε και τώρα πάει να τη βγάλει; Την Α.Ο.Ζ. και την αντιπαράθεση με την Τουρκία για να μπούμε στο κυνήγι των εξοπλισμών; Τι απ’ όλα δηλαδή θέλει να εφαρμόσει; Ή η αριστερά που επιστρέφει στα παλιά και που πολλές δυνάμεις μέσα της αρχίζουν να συζητάνε μήπως είναι καλύτερη η έξοδος από το ευρώ και άρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο;».

Και μέσω αυτών των ερωτημάτων, φτάνει στην απάντηση που προκρίνει ο ίδιος και τη Δημοκρατική Αριστερά: «Άρα λοιπόν, η λογική ότι πρέπει απλώς να φύγουν αυτοί και να αντικατασταθούν απ’ όποιον να ‘ναι, είναι μια λογική που θεωρούμε ότι δεν είναι χρήσιμη για τον τόπο. Χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικών και εμείς εργαζόμαστε για την ανασυγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου. Πρέπει να υπάρξει όχι εθνική συναίνεση, αλλά συνεννόηση για την προώθηση κάποιων αναγκαίων και αυτονόητων αλλαγών, όπως για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους που πρέπει να γίνει με μια συνοχή όλων των ελληνικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων».

Κλείσαμε τη συνομιλία μας με την ερώτηση «βλέπετε να αντέχει η κυβέρνηση μέσα σ’ όλο αυτό το έσωθεν και έξωθεν σφυροκόπημα που δέχεται;» και με τον κ. Παπαθανασίου να απαντά: «Όπως είπε και ο πρόεδρος, ο Φώτης Κουβέλης, δεν ζητάμε εκλογές. Τις θεωρούμε πολύ πιθανές να γίνουν, διότι ο διαχειριστής της ασκούμενης πολιτικής –δηλαδή η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ- θα έχει σοβαρά προβλήματα και πιθανόν να έχει και προβλήματα συνοχής της ίδιας της κοινοβουλευτικής ομάδας…».


«Χρειάζεται αναζωογόνηση του σοσιαλιστικού - δημοκρατικού χώρου»

Σε κατ’ ιδίαν συνομιλία μας, ο Σάκης Παπαθανασίου χαρακτήρισε πολύ κρίσιμη την κατάσταση στη χώρα και δήλωσε: «Η ελληνική κοινωνία πρέπει ν’ αλλάξει, όμως η αλλαγή που συντελείται υπό τις οδηγίες της τρόικας οδηγεί σε εσωτερική υποτίμηση, σε αφαίρεση κεκτημένων και δημιουργεί ερωτηματικά για το αν μπορεί εν τέλει να οδηγήσει στη δημοσιονομική εξυγίανση».
Προβάλλοντας τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, σημείωσε ότι η παράταξη «υποστηρίζει πως χρειάζεται ανασύνταξη του πολιτικού σκηνικού και μια αναζωογόνηση του σοσιαλιστικού - δημοκρατικού χώρου, έτσι ώστε να προωθηθεί ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών για τη χώρα, αλλαγών που όμως δεν θα εγκλωβίζονται στη λογική του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου» και –θέτοντας τέσσερις περιληπτικούς άξονες- εξήγησε:

• Πρώτος άξονας πρέπει να είναι η επιδίωξη μιας διαπραγμάτευσης, ενός διακρατικού διακανονισμού με τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να δοθεί στην Ελλάδα ο αναγκαίος χρόνος να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
• Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό, χρειάζεται αυτές οι μεταρρυθμίσεις να αγγίζουν τα κακώς κείμενα. Δηλαδή να προωθούν την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, την αντιμετώπιση μισθολογικών ακροτήτων εκεί που υπάρχουν και όχι τις οριζόντιες μειώσεις.
• Σε ό,τι αφορά στα έσοδα, να προκύπτουν μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ένταξη περισσότερων στο φορολογικό σύστημα, παρά στην περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση αυτών που νομίμως δηλώνουν τα έσοδά τους.
• Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό, να μην είναι δημοσιοκεντρικό και να στηριχτεί σε μια καινούργια σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με τριτοκοσμικές λογικές του fast track ή της εκχώρησης του εθνικού πλούτου. Πρέπει να γίνει με ισότιμο, ανοικτό τρόπο και με προσέλκυση επενδύσεων.

Για να συμβούν όλα αυτά όμως», πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου, «χρειάζεται μια οριστική λύση η οποία θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα είναι γνωστό και στον λαό και στους διεθνείς επενδυτές. Διαφορετικά, σε μια κατάσταση όπου πάμε βήμα-βήμα υπό την ηγεμονία Γερμανίας και Γαλλίας, δημιουργείται περισσότερη αποσταθεροποίηση και όχι προσδοκία για την ευόδωση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Άρα, το βήμα-βήμα στην ουσία οδηγεί στη δημιουργία ερωτηματικών σε σχέση με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη…».

Από τον "Παρατηρητή της Θράκης"

Δεν υπάρχουν σχόλια: