Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

VIDEO:Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ ΞΕΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ- ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ


Με μια εντυπωσιακή συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας ξεκίνησε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες,....
αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην πρόθεση της κυβέρνηση για ξεπούλημα του 17% της επιχείρησης, κάτι που θα σημάνει και την απώλεια της πλειοψηφίας από την κυβέρνηση.
Το παρών στο συλλαλητήριο έδωσαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, οι αντιπεριφερειάρχες Κοζάνης και Φλώρινας Σόκουτης και Αντωνιάδης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Παναγιώτης Πλακεντάς, οι δήμαρχοι Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος και Γιάννης Μανές αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ Γιώργος Αδαμίδης, του Εργατικού Κέντρου Τάσος Τσιλφίδης, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος, πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και πολλά μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΔΕΗ όπως και πλήθος κόσμου.

Στη συγκέντρωση απεύθυναν ένα σύντομο χαιρετισμό όλοι οι παρευρισκόμενοι ακολούθησε συναυλία από νεανικά συγκροτήματα και στις 11 το βράδυ έγινε αποκλεισμός όλων των μονάδων και η απαρχή της απεργίας.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εξέδωσε μάλιστα και μια καυστική ανακοίνωση:

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ
ΥΣΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
ΚΑΙ ΥΠΕΚΑ Κ. ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Όπως ήδη είναι γνωστό η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δ.Σ από την Δευτέρα 20 Ιούνη ξεκινά 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Διαισθανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης ως υπεύθυνη συνδικαλιστική οργάνωση και για να αποφευχθεί η σύγκρουση με την κυβέρνηση , δημόσια, απευθύνει αίτημα άμεσης συνάντησης (εκ των πραγμάτων μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι) τόσο με τον κ. Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και με τον ΥΠΕΚΑ κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να αποσαφηνισθούν οι θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και το μέλλον της τελευταίας μεγάλης Δημόσιας Επιχείρησης της χώρας μας.

Επιχείρησης που φτιάχτηκε με το υστέρημα του Ελληνικού λαού.
Με αίσθημα ευθύνης αναμένουμε.

Ο Γιάννης Μανές Αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ δήλωσε «Από τις 12 το βράδυ αρχίζουμε τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες. Θέλαμε από τους νέους υπουργούς οικονομικών και ΥΠΕΚΑ να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να δουν με διαφορετικό μάτι το θέμα της ΔΕΗ αλλά δυστυχώς δεν είχαμε κάτι θετικό. Έτσι από σήμερα ξεκινάμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις, η σύγκρουση θα είναι μεγάλη και εμείς θα έχουμε το νόμιμο δικαίωμα να ήμαστε στις πύλες. Καλούμε όλο τον κόσμο να είναι στις πύλες μαζί μας. Καλούμε όλους τους φορείς και τον απλό κόσμο να είναι δίπλα μας αφού αυτή η υπόθεση είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι μόνο των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Γιατί την επόμενη μέρα η περιοχή μας θα είναι κρανίου τόπος. Θα είναι το Μαντούδι της Δυτικής Μακεδονίας. Ζητάμε από όλους τους θεσμικούς φορείς να είναι μαζί μας για να βγάλουμε τις μονάδες εκτός».

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ και περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Αδαμίδης τόνισε «ήμαστε έτοιμοι να δώσουμε την μητέρα των μαχών. Η κυβέρνηση παρά τις εκκλήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για συζήτηση εδώ και δύο μήνες δεν μας άκουσε και έτσι από τις 12 το βράδυ αρχίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα είναι δυνατές και σκληρές γιατί έχουν αποφασίσει να διαλύσουν τη ΔΕΗ και το ασφαλιστικό των εργαζομένων και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».

Παρών όπως αναφέραμε στο συλλαλητήριο και δήμαρχοι του νομού με τον Λάζαρο Μαλούτα να δηλώνει «Σήμερα από το Πτολεμαΐδα η Δυτική Μακεδονία θα βροντοφωνάξει ένα μεγάλο ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση και μετοχοποίηση της ΔΕΗ. Η περιοχή μας έχει ζήσει εδώ και πολλά χρόνια ένα μεγάλο κύμα αποβιομηχάνισης. Το τελευταίο διάστημα τα σκληρά οικονομικά μέτρα και η περικοπή των μισθών έχει οδηγήσει στα ύψη την ανεργία και σε πολλά κλειστά μαγαζιά. Το τελικό χτύπημα θα είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η περιοχή μας δεν αντέχει άλλο χτύπημα.

Προχθές ανακοινώθηκε η μείωση των εισακτέων στο ΤΕΙ και για αυτό λέμε ως εδώ».

Ο δήμαρχος Σερβίων Βελβεντού ανέφερε «είμαι εδώ ως αντιπρόσωπος του Δήμου Σερβίων Βελβεντού και των κατοίκων του για να διατρανώσουμε όλοι μαζί τη δική μας ισχυρή θέληση για να διατηρήσει η ΔΕΗ το δημόσιο χαρακτήρας της. Είναι δύσκολο να μετοχοποιηθεί η ΔΕΗ έτσι όπως είναι το σύστημα

αφού δεν μπορούν να πωληθούν μόνο μονάδες όταν ορυχεία, οι μονάδες παραγωγής και η λίμνη του Πολυφύτου είναι ένα αναπόσπαστο σύνολο. Πως θα δουλέψει το εργοστάσιο όταν δεν θα έχει νερό από τη λίμνη; Επομένως όλα αυτά να ληφθούν υπόψη αλλά εμείς θέλουμε μια δημόσια ΔΕΗ που θα εξασφαλίσει καλύτερες τιμές, φθηνότερη ενέργεια για τους πολίτες και το λαό και βεβαίως μια καλύτερη συνεργασία προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Ξέρουμε όλοι πως η ΔΕΗ όλα αυτά τα χρόνια παρά τα προβλήματα που έφερε ήταν ένας κινητήριος μοχλός και έχει δώσει πολλά στη τοπική κοινωνία».

Τέλος η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου στις δηλώσεις της ανέφερε «η Δυτική Μακεδονία η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης και η Εορδαία στήριξε τη χώρα και εδώ και 50 χρόνια έχει δώσει τα «σπλάχνα» της για να μπορεί η χώρα να παράγει ενέργεια και να στηρίζεται στα πόδια της. Σήμερα που πλήττεται οικονομικά η Ελλάδα αντί να ακουμπήσει στην πιο ισχυρή δομή της, μεγάλα συμφέροντα προσπαθούν να την αποδομήσουν και να αφήσουν το τόπο έρημο και τους ανθρώπους που θυσίασαν και συνεχίζουν να θυσιάζουν της ζωή τους για όλη την Ελλάδα να τους αφήσουν χωρίς δουλειά και μάλιστα σε μια περιοχή που δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα της φυσιογνωμία της. Θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο γιατί δεν είναι θέμα επιλογής αλλά ανάγκη να κατανοήσουν οι πάντες ότι εδώ η ενέργεια τα δίκτυα, τα εργοστάσια ανήκουν στους ανθρώπους που δουλεύουν όλα αυτά τα χρόνια και που έδωσαν τα πάντα για να κατασκευαστούν. Δεν μπορούν να τα πάρουν από τους πολίτες και την Ελλάδα και να τα στερήσουν από τη κοινωνία. Θα αγωνιστούμε για το ασφαλιστικό για τους εργαζόμενους, για το τόπο και για την οικονομία της χώρας μας».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος είπε « Πολλοί άνθρωποι στη ζωή τους αργότερα μετάνιωσαν που τη κρίσιμη στιγμή δεν βρέθηκαν εκεί που έπρεπε. Εμείς και να είναι σίγουρη η κυβέρνηση ότι δεν θα μετανιώσουμε γιατί θα ήμαστε εκεί. Όρθιοι, αγέρωχοι θα κάνουμε το χρέος και το καθήκον μας απέναντι στην επιχείρηση που φτιάχτηκε με το υστέρημα του Ελληνικού Λαού» ενώ ο Κώστας Κατσαρός Γενικός Γραμματέας της ΓΕΝΟΠ τόνισε «οι κυβερνήσεις αλλάζουνε αλλά με τον ανασχηματισμό αλλάξανε μόνο πρόσωπα. Η πολιτική παραμένει ίδια. Άρα και εμείς συνεχίζουμε τους αγώνες μας. Με το μεσοπρόθεσμο διαλύουν και ξεπουλάν την επιχείρηση, διαλύουν το ασφαλιστικό και ο κ. Βενιζέλος που είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη νομιμότητα του ασφαλιστικού μας να πάρει άμεσα θέση. Ο αγώνας μας που είναι αγώνας ζωής ξεκινάει σήμερα από τη Πτολεμαΐδα και για αυτό καλούμε την ελληνική κοινωνία να μας συμπαρασταθεί. Φυσικά μια απεργία χωρίς να υπάρχουν διακοπές σημαίνει ότι δεν είναι και δυνατή. Θα πρέπει να έχουμε διακοπές».

Τέλος ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής δήλωσε « το ζήτημα των εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την πατρίδα μας. Ειδικότερα όμως για εμάς τους Δυτικομακεδόνες ως το ενεργειακό κέντρο της πατρίδας μας και στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, τα ζητήματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για το αύριο του τόπου και της κοινωνίας μας. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ως τοπική κοινωνία σε κανένα δεν δώσαμε λευκή επιταγή για να διαχειριστεί αυτά τα ζητήματα. Ως περιφέρεια και περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας έχουμε και θέση και άποψη και πρόταση και παρέμβαση σε πολυεπίπεδα σημεία και μέχρι σήμερα το έχουμε κάνει. Και εδώ θέλω τονίσω ότι στο προεκλογικό αγώνα των τελευταίων εθνικών εκλογών αλλά και σε οποιοδήποτε εκλογικό αγώνα από κανένα δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης του πλειοψηφικού πακέτου στη ΔΕΗ Α.Ε.. Επομένως τα ζητήματα είναι μείζονα και έχουν να κάνουν και με την υπευθυνότητα μας και τη στάση έναντι της κοινωνίας αλλά και την ενότητα του αγώνα για ένα καλύτερο αύριο».

eordaia.org

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

με ποιό δικάιωμα 10 κομματόσκυλα θα στερήσουν εμένα το ρεύμα από την δουλειά μου, την οικογένειά μου κλπ. ξύλο και πούλημα στην ΔΕΗ να δουλεύουν τα τεμπελόσκυλα. Ντροπή τους έτσι είναι ο συνδικαλισμός ουστ σας.