Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

REUTERS: «ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΠΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ»

Στο «κατώφλι» του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης φέρνει την Κύπρο σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. «Η μικροσκοπική Κύπρος ίσως αποτελέσει το επόμενο πρόβλημα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης» αναφέρει το δημοσίευμα, παρότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα...χρηματοδότησης.

«Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να βρεθεί η Κύπρος στο "κλαμπ των τριών" (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία)» εκτιμά ο αναλυτής της Commerzbank στο Λονδίνο, Ντέιβιντ Σνάουτζ. Σημειώνοντας ότι πολλοί είναι οι δείκτες που οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το τελευταίο διάστημα, το επιτόκιο δανεισμού της Κύπρου έχει αυξηθεί σημαντικά έναντι τις περασμένης χρονιάς, με το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού τίτλου να έχει απόδοση 7% έναντι 6,2% τον περασμένο μήνα και 4,2% προ δωδεκαμήνου.

Επίσης, το Reuters κάνει λόγο για «εύκολη υπόθεση», εφόσον χρειαστεί η Κύπρος να προσφύγει στο μηχανισμό, καθώς οι χρηματοδοτικές της ανάγκες αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά και η οικονομία της αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Τα μεγέθη αυτά δείχνουν ότι εφόσον η Κύπρος χρειαστεί να προσφύγει στον εξωτερικό δανεισμό, το κόστος διάσωσης θα μπορούσε να το σηκώσει η ευρωζώνη.

Το τελευταίο διάστημα, η κυπριακή οικονομία έχει δεχθεί τις υποβαθμίσεις των τριών οίκων αξιολόγησης, λόγω της έκθεσης των τραπεζών της χώρας σε ελληνικό χρέος.

Την ίδια ώρα, η Κύπρος έχει δημόσιο χρέος που ανέρχεται μόλις στο 62%, ενώ το δημοσιονομικό της έλλειμμα κυμαίνεται στο 5,1% του ΑΕΠ.

Οι δείκτες αυτοί μπορεί να μην αποτελούν πηγή ανησυχίας, ωστόσο το Reuters στο δημοσίευμά του επικρίνει τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης να βάλει «μαχαίρι» σε δαπάνες στο δημόσιο τομέα, το κόστος του οποίου θεωρείται υψηλό. «Η κυβέρνηση ρέπει στον εργατικό ακτιβισμό» αναφέρει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: