Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΖΗΤΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

Για το χρόνιο αίτημα του Επιμελητηρίου Ημαθίας να αναλάβει την διαχείριση της εγκαταλελειμμένης πρώην Περιφερειακής Αγοράς της Κουλούρας μίλησε χθες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρός του Νίκος Ουσουλτζόγλου, καταγγέλλοντας παράλληλα τις διοικήσεις της Νομαρχίας Ημαθίας των τελευταίων 15 ετών για την μη αξιοποίησή της...Ο κ. Ουσουλτζόγλου τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί η πρώην Περιφερειακή Αγορά, τόσο ενόψει του σοβαρού ενδεχομένου να μεταφερθεί το Τελωνείο της Βέροιας στην Σκύδρα, όπου εκεί υπάρχει ιδιόκτητο κτίριο, σε αντίθεση με την Βέροια, όσο και για την γενικότερη αξιοποίηση της Αγοράς, που βρίσκεται σε κομβικό σημείο, λίγα μέτρα από την Εγνατία Οδό.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος, εδώ και 15 χρόνια ζητά από τη Νομαρχία Ημαθίας να εφαρμόσει την μελέτη σκοπιμότητας και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει τις χρήσεις της πρώην Περιφερειακής Αγοράς της Κουλούρας, όπως λειτουργία Τελωνείου, Χημείου, εμπορικών καταστημάτων, υποκαταστημάτων τραπεζών, μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, συνεργείων αυτοκινήτων, κέντρων διακίνησης εμπορευμάτων και άλλα.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ουσουλτζόγλου, η Νομαρχία Ημαθίας τα τελευταία 15 χρόνια (επί διοίκησης Βλαζάκη, Σπάρτση και Καραπαναγιωτίδη, δηλαδή) δεν έκανε καμία κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ στην ΑΕ που συστάθηκε για την διαχείρισή της, την ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., δεν είναι μέτοχος το Επιμελητήριο Ημαθίας, αν και κάτι τέτοιο προβλέπεται από το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Μάλιστα, παρόντες ήταν ο διευθυντής του Τελωνείου Βέροιας Βασίλης Μπόνος και εκτελωνιστές, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο σοβαρό ενδεχόμενο της μεταφοράς του Τελωνείου της Βέροιας, ενώ τόνισαν πως αν τελικά αποφασιστεί να μεταφερθεί στις ανεκμετάλλευτες εγκαταστάσεις της πρώην Αγοράς, θα μπορούσαν να συμβάλουν οικονομικά.

Ο βουλευτής Θανάσης Γικόνογλου, ο οποίος ήταν παρών στη συνέντευξη, μετέφερε την πρόθεση της Κυβέρνησης για περιστολή των δαπανών στα Τελωνεία της χώρας (κυρίως μέσα από συγχωνεύσεις), τονίζοντας πως είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να διεκδικήσει η Ημαθία Τελωνείο. Ωστόσο, όπως είπε, ο αντιπεριφερειάρχης είναι κάθετα αντίθετος στην παραχώρηση αρμοδιοτήτων ή μετοχών στο Επιμελητήριο.

Άλλωστε, όπως τονίστηκε, στις εγκαταστάσεις που βρίσκεται σήμερα το Τελωνείο, καταβάλλονται περίπου 50.000 ευρώ ετησίως για ενοίκιο, υπολογίζεται ότι μεταφέρονται ετησίως 12.000 φορτία, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Νίκου Ουσουλτζόγλου αν οι αυτοκινητιστές χρειαστεί να μεταβαίνουν στην Σκύδρα, θα επιβαρύνονται με 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως σε καύσιμα.



Επιστολή του Επιμελητηρίου με αίτημα την παραχώρηση χρήσης της Αγοράς

Στο πλαίσιο των κινήσεων του Επιμελητηρίου για την ανάληψη της χρήσης της πρώην Περιφερειακής Αγοράς της Κουλούρας, το Επιμελητήριο απέστειλε στις 9 Μαΐου επιστολή με αποδέκτες τους μετόχους της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., οι οποίοι πλέον είναι ο Περιφερειάρχη; Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας και πρόεδρος της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Κώστας Καραπαναγιωτίδης, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βέροιας Χρήστος Δημητρίου.
Μέσα από την επιστολή, ζητείται η παραχώρηση της χρήσης τμήμα του χώρου της Αγοράς, για τη δημιουργία Κέντρου Διακίνησης νωπών και μεταποιημένων προϊόντων, ενώ προτείνει «την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων με τη μεταφορά των υπηρεσιών του Τελωνείου, των τμημάτων Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι αρμόδια για τον έλεγχο και τη διακίνηση των αγροτικών και ζωικών προϊόντων, καθώς και κάθε άλλης απαραίτητης υπηρεσίας ελέγχου».
Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου ανέφερε:

«Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ημαθίας έχοντας επίγνωση της σημερινής κρίσιμης οικονομικής και επιχειρηματικής κατάστασης, αναλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων, που στόχο έχουν την διαφύλαξη των κεκτημένων του νομού, την αποτελμάτωση και την ανάπτυξη της Ημαθίας, η οποία εδώ και χρόνια ακολουθεί φθίνουσα πορεία.
Είναι επιβεβλημένο όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου να προβληθούν. Κάθε στοιχείο που θα δώσει δυναμική και ώθηση προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης και της οικονομικής ευημερίας πρέπει να αξιοποιηθεί.
Προς την κατεύθυνση αυτή, το Επιμελητήριο Ημαθίας ζητά από την «ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε», την εταιρεία που διαχειρίζεται την πρώην Περιφερειακή Αγορά της Κουλούρας, να του παραχωρηθεί για χρήση τμήμα του χώρου και οι εγκαταστάσεις, που χρόνια τώρα παραμένουν ανεκμετάλλευτες , εγκαταλελειμμένες και λεηλατημένες.

Το Επιμελητήριο προτείνει την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων με τη μεταφορά των υπηρεσιών του Τελωνείου, των τμημάτων Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι αρμόδια για τον έλεγχο και τη διακίνηση των αγροτικών και ζωικών προϊόντων, καθώς και κάθε άλλης απαραίτητης υπηρεσίας ελέγχου. Ακόμη και κάθε άλλης δημόσιας ή ιδιωτικής υπηρεσίας που υποστηρίζει τις εξαγωγές ή εισαγωγές.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός Κέντρου διακίνησης νωπών και μεταποιημένων προϊόντων, όπως άλλωστε προβλέπεται νομοθετικά για την παραχώρηση της αγοράς, ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς στην εμπορική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής στην περιφέρεια.

Η άμεση λειτουργία των υπηρεσιών σ’ έναν ενιαίο χώρο, σε κομβικό γεωγραφικά σημείο, θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην καθημερινή ταλαιπωρία του επιχειρηματικού κόσμου, θα προσελκύσει την εμπορική δραστηριότητα άλλων περιοχών και θα αποτρέψει σενάρια για περαιτέρω υποβάθμιση του ρόλου της περιοχής.
Η οικονομική κατάσταση και το συνεχές μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο δεν μας επιτρέπει να ακολουθούμε αμέτοχοι τις εξελίξεις.

Πρέπει όλοι οι φορείς να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η υλοποίηση των στόχων είναι υπόθεση όλων.

Πρέπει όλοι μαζί να προβάλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Να εκμεταλλευτούμε έστω και την ύστατη στιγμή κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η Ημαθία μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».


Νίκος Βουδούρης
πηγή: ΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: