Απάντηση κόλαφος για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα τον απορριμμάτων και τους δεκάδες ΧΥΤΑ/ ΧΥΤΥ που χτίζει σε όλη την Ελλάδα και η οποία δικαιώνει ουσιαστικά τη σθεναρή αντίσταση των πολιτών στην Κερατέα και αλλού...
έδωσε στο Στρασβούργο ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Potočnik απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Μερικά μόνο από τα σημεία της απάντησης του Επιτρόπου είναι τα ακόλουθα:
• «Θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει και πέρα από αυτή την επιλογή διαχείρισης αποβλήτων, να ξεφύγει από τους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ και να φτάσει σε πιο σύγχρονες μεθόδους που βασίζονται στην ανάκτηση και την ανακύκλωση.» ....
• «Η πρόληψη των απορριμμάτων είναι η πιο επιθυμητή λύση, μετά έρχεται η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και άλλοι τρόποι ανάκτησης, και σε ενεργειακό επίπεδο, με τελευταία και έσχατη λύση την Υγειονομική ταφή (ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ)».....«Υπάρχει δυνατότητα απόκλισης από την ιεραρχία αλλά τα κράτη θα πρέπει να δίνουν βάσιμη αιτιολόγηση»
• «Άρα η υγειονομική ταφή, που είναι η έσχατη λύση, θα πρέπει να θεωρείται από το κράτος μέλος η λιγότερο επιθυμητή...... «θα πρέπει να γίνεται η διαλογή στην πηγή και αυτή είναι η πιο επιθυμητή μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων.»
• «Πάντως η πιο φτηνή και πιο εύκολη μέθοδος είναι η διαλογή στην πηγή για να διαχωρίζονται τα υλικά και οι πρώτες ύλες από τα απορρίμματα.»
• Τυχόν «δημιουργία νέων χώρων υγειονομικής ταφής, υπό τον όρο ότι είναι έσχατη και αναπόφευκτη λύση, και στο βαθμό βέβαια που τηρούνται οι υγειονομικές προδιαγραφές για την ταφή των απορριμμάτων, με βάση την αντίστοιχη οδηγία.»
• «Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, συνάδουν με τους στόχους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία μας για τα απόβλητα. Στην περίπτωση της Ελλάδας είναι απαραίτητο να μειωθεί η Υγειονομική ταφή και να αυξηθεί η ανακύκλωση με χωριστή αποκομιδή και διαλογή στην πηγή. Αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία γιατί μπορεί να δημιουργήσει και θέσεις απασχόλησης σε όλη τη χώρα. Επίσης θα πρέπει να διαδοθούν οι βέλτιστες πρακτικές», ....
• «ενώ, τέλος, θα ήθελα να πω στον αξιότιμο Βουλευτή ότι αύριο θα πάω στην Ελλάδα για δύο μέρες όπου θα έχω εκτενή επίσκεψη και θα συζητήσω όλα τα θέματα σε βάθος με τους αρμοδίους φορείς».
Στη δευτερολογία του ο Ν. Χουντής, αφού σημείωσε ότι οι αναφορές του Επιτρόπου «δίνουν κάποια ελπίδα», τον προέτρεψε «Αφού λοιπόν, κύριε Επίτροπε, θα πάτε αύριο στην Ελλάδα σας προτείνω να επισκεφτείτε μια περιοχή κοντά στην Αθήνα, την Κερατέα, όπου για 4 μήνες τώρα υπάρχει καθημερινή σύγκρουση των κατοίκων με τις αστυνομικές δυνάμεις που στρατοπεδεύουν εκεί, με τραυματισμούς, σχετικά με την εγκατάσταση ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ».
Και συνέχισε «Εφόσον είναι η χειρότερη από τις αποδεκτές λύσεις, γιατί κάνετε δεκτές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για κατασκευή ΧΥΤΑ, όπως αυτή που ενδεχομένως επισκεφτείτε αύριο (Γραμματικό) όπου αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν ρέματα μέσα στο έργο κατασκευής του ΧΥΤΑ που θα οδηγούν τα σκουπίδια μέσα στη θάλασσα;»
Και κατέληξε «έχουμε να κάνουμε με ένα περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο Αν δεν παρέμβετε, αν δεν σταματήσετε αυτό το σκάνδαλο, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δε θα λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα»
Ανακοινώνεται ότι με αφορμή την επίσκεψη του κ. Potočnik στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Επιτρόπου με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή την Παρασκευή 8/4/2011 στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, όπου θα του εκθέσει τις αδυναμίες του Περιφερειακού Σχεδιασμού για διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική και θα του παραδώσει συγκεκριμένη καταγγελία με κραυγαλέες παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού, που μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον.
iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου