Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

"ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ" Ο "ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ" ΠΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Απέναντι στη λογική της φυγομαχίας και του «άστο για αργότερα» απαντούμε με αποφάσεις και αλλαγές τώρα, τόνισε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τον «Οδικό Χάρτη» για την έξοδο από την κρίση....
Το πρόβλημα θα λυθεί σε βάθος όχι αν αναδιαρθρώσουμε το χρέος, αλλά όταν αναδιαρθρώσουμε τη χώρα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα, ξεπερνάει την δημοσιονομική διάσταση, είναι ο Οδικός Χάρτης που θα μας οδηγήσει από την Ελλάδα της κρίσης στην Ελλάδα της δημιουργίας», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την προώθηση και εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, για «να αλλάξουμε», όπως είπε, «την πατρίδα μια για πάντα προς το καλύτερο».

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, ο Οδικός Χάρτης στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:

- Το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα

- Το δημόσιο ως εργαλείο στην υπηρεσία του πολίτη

- Την ανάπτυξη

- Το αποτελεσμάτικό κοινωνικό κράτος

Ο Οδικός αυτός Χάρτης, δεν ξεκινάει από το μηδέν, παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου και έκανε λόγο για συνεχή επικαιροποίηση, αλλά και λογοδοσία για το πώς ασκείται η πολιτική στη χώρα μας.

«Αυστηρά χρονοδιαγράμματα μετά το Πάσχα»

Όπως εξήγησε, σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο έγινε μια ολοκληρωμένη συζήτηση για αυτόν τον σχεδιασμό. Το σχέδιο, πρόσθεσε, θα εξειδικευτεί και θα εμπλουτιστεί τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός μίλησε για μεγάλες παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς, που όμως θα εξειδικευθούν και θα παρουσιαστούν αναλυτικά για κάθε υπουργείο μετά το Πάσχα. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επανέλαβε ότι τα «αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των στόχων θα μπουν μετά το Πάσχα».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν θα φέρουν αποτέλεσμα και στα δύο σκέλη του προϋπολογισμού, δηλαδή στις δαπάνες και τα έσοδα.

«Στόχος», τόνισε, «είναι οι δαπάνες να επανέλθουν κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ, να μειωθούν δηλαδή το 2015 στο 44% του ΑΕΠ. Αναλόγως, για τα έσοδα έθεσε ως στόχο να φθάσουν το 2015 τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν το 2000, δηλαδή στο 43% του ΑΕΠ.


«Μάχη έως το τέλος της θητείας μας»

Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τέλος της θητείας μας όταν θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός, ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως η μάχη αυτή είναι σε δύο μέτωπα, αυτό της αξιοπιστίας -την οποία κατάφερε να ξανακερδίσει η κυβέρνηση- και των μεταρρυθμίσεων.

«Είμαι απολυτά αποφασισμένος να προχωρήσουμε και απόλυτα βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Η βεβαιότητα μου πηγάζει από τη στήριξη των πολιτών που αγωνιούν για τις μεγάλες αλλαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ο άλλος δρόμος», συμπλήρωσε, «είναι δρόμος απομόνωσης της χώρας και πτώχευσης. Πάμε να αλλάξουμε την Ελλάδα οριστικά χωρίς να υπολογίζουμε οποιοδήποτε κόστος».

«Αναδιάρθρωση της χώρας, όχι του χρέους»

Ήδη, τόνισε, έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από τη μείωση της σπατάλης και τις θυσίες του λαού. Το 2010 πετύχαμε τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει γίνει ποτέ από χώρα της Ε.Ε., επεσήμανε και επανέλαβε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά δημοσιονομικής σταθερότητας και βιωσιμότητας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σημειώνοντας ότι «η όποια μετοχοποίηση ή ιδιωτικοποίηση δημόσιων φορέων εντάσσεται σε μία συνολική αναπτυξιακή πολιτική».

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι «το χρέος δεν γεννήθηκε από μόνο του», πως «πίσω από το χρέος κρύβονται ετήσια ελλείμματα και πίσω από τα ελλείμματα κρύβονται πρακτικές και πολιτικές που πρέπει να αλλάξουν».

Η αντιμετώπιση του χρέους θα έρθει όταν αλλάξουν όλα τα κακώς κείμενα, πρόσθεσε και διεμήνυσε πως «το πρόβλημα θα λυθεί σε βάθος, όχι αν αναδιαρθρώσουμε το χρέος, αλλά όταν αναδιαρθρώσουμε τη χώρα».

«Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία»

Αναφερόμενος εξάλλου στις αντιδράσεις που σημειώνονται τελευταία για την πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου διεμήνυσε πως η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία, ειδικά σε μία τέτοια δύσκολη συγκυρία και κάλεσε για μία ακόμη φορά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Σεβόμαστε κάθε άποψη, αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα κάθε πολίτη αυτή τη δύσκολη συγκυρία αλλά πρέπει να σεβαστούμε τις θυσίες του ελληνικού λαού, ανέφερε μεταξύ άλλων.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: