Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Νεκρός ακόμα ένας εργάτης στην Χαλυβουργία του Μάνεση στον Βόλο / Η "πληρωμή" των καλών εργατών που δεν απεργούσαν...

Για «φόνο εκ προμελέτης, με εγκληματικές ελλείψεις σε θέματα ασφαλείας στο χώρο» κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι «με το αίμα μας και τη ζωή μας χτίζουν τα πλούτη τους οι βιομήχανοι. Πάνω στο κορμί μας παίζουν με τα μέτρα ασφαλείας και εντατικοποιούν τη δουλειά για να μας στραγγίσουν όσο μπορούν για να βγάλουν κέρδη. Δεν υπάρχει εργάτης στο εργοστάσιο που δεν ξέρει ότι ο συνάδελφός μας δολοφονήθηκε, επειδή ο Μάνεσης έκοψε τα διπλά πόστα και αύξησε τις βάρδιες, μαζί με το να μειώσει τους μισθούς. Αυτή είναι η ....
πληρωμή του στα "καλά παιδιά", που έλεγε ότι είναι οι Χαλυβουργοί του Βόλουσε αντίθεση με τους αγωνιστές Χαλυβουργούς του Ασπρόπυργου.

Είναι βαμμένα με το αίμα του συναδέλφου τα χέρια όλων εκείνων που απαιτούσαν και εκβίαζαν από τους συναδέλφους Χαλυβουργούς την υποταγή τους, λέγοντάς τους ότι το καλό της επιχείρησης είναι και δικό τους καλό».

Κλιμάκιο της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Θ. Τσαλούχα, βρέθηκε από το πρωί, χτες, στο χώρο της Χαλυβουργίας στο Βελεστίνο. Οπως επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, από τη συζήτηση με τους εργάτες και από την επίσκεψη στο χώρο που βρέθηκε νεκρός ο Χρήστος Ανεστιάδης είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα εργοδοτικό έγκλημα εκ προμελέτης, μια δολοφονία ενός ακόμα εργάτη για τα κέρδη των βιομηχάνων.

Οι ίδιοι οι εργάτες καταγγέλλουν ότι στο συγκεκριμένο πόστο, αντί να βρίσκονται τουλάχιστον δύο εργάτες, μετά από εντολή της εργοδοσίας δουλεύει μόλις ένας εργάτης, με στόχο τη «μείωση του εργασιακού κόστους», επιχείρημα που χρησιμοποιείται για να τσακίσει τα δικαιώματα των εργατών. Αντίστοιχες εξελίξεις υπάρχουν και σε άλλα πόστα. Το όλο εργοστάσιο με την ίδια λογική «της μείωσης του κόστους» είναι μια τεράστια παγίδα θανάτου.

Οι εργάτες του εργοστασίου έχουν δεχτεί στις πλάτες τους απανωτά χτυπήματα, ακολουθώντας τη γραμμή της συναίνεσης, τη γραμμή των «κοινών συμφερόντων» με τον Μάνεση. Τώρα έχουν και έναν δολοφονημένο συνάδελφο ανάμεσά τους. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο δρόμος αυτός οδηγεί σε αβάσταχτες θυσίες για λογαριασμό του κεφαλαίου. Πρέπει τώρα τα παπαγαλάκια της συναίνεσης να απομονωθούν και να πεταχτούν έξω από τα σωματεία. Οι εργάτες εκεί πρέπει να πουν ΤΕΡΜΑ, να αλλάξουν ρότα.


Η βάρδια του - βάρδια θανάτου - τέλειωσε μισή ώρα νωρίτερα. Στις 9.30 έπεσε μέσα σε μια σκοτεινή δεξαμενή, σ' ένα χώρο που ποτέ δεν πρέπει να πηγαίνει εργάτης ασυνόδευτος. Κανείς από τη διεύθυνση του εργοστασίου δεν τον έψαξε, όταν άργησε να γυρίσει από το πόστο του. Και βρέθηκε τελικά από την πυροσβεστική, νεκρός στη τσιμεντένια δεξαμενή με νερό βάθους τριών περίπου μέτρων που βρίσκεται σε υπόγειο χώρο του εργοστασίου, γιατί ανησύχησε η οικογένειά του όταν άργησε να φτάσει στο σπίτι.

Εγκλημα! Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να αποδώσει αυτό που έγινε τη νύχτα της Πέμπτης, λίγο πριν το σχόλασμα της βάρδιας, στο εργοστάσιο του Βελεστίνου της Ελληνικής Χαλυβουργίας, δηλαδή, στου Μάνεση το κάτεργο. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που στις 16 Αυγούστου του 2006 χάθηκε ένας εργάτης και τον βρήκαν νεκρό μετά από τρεις μέρες, έτσι χάθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 4 Δεκέμβρη 2014, ο Χρήστος Ανεστιάδης, 49 χρόνων και πατέρας δύο παιδιών που μάταια τον περίμεναν εκείνο το βράδυ να γυρίσει σπίτι μετά τη βάρδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: