Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΛΥΣΣΑΞΑΝ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ / Γ. Δελαστίκ

του Γ. Δελαστίκ
Διασκεδαστικό ήταν το άρθρο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Έθνος της Κυριακής. «Τέτοιες στιγμές όλοι θέλουμε την πολιτική συνεννόηση. Και πρώτος τη θέλω εγώ!» έγραφε και συνέχιζε ακάθεκτος: «Αν θέλουν να συνεννοηθούμε πώς θα βγάλουμε όλοι μαζί Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε η εθνική συνεννόηση είναι εφικτή και εγώ τη θέλω πρώτος»!

Μας προκαλεί κατάπληξη η... «αυτοθυσία» του Αντώνη Σαμαρά! Θεωρεί όλους τους Έλληνες τόσο....
ηλίθιους ώστε να αποκαλεί «εθνική συνεννόηση» το να συνεχίσει να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός για έναν χρόνο ακόμη! Γιατί, φυσικά, οι πάντες γνωρίζουν πως η εκλογή οποιοσδήποτε ατόμου, γελοίου ή αξιόλογου, ως Προέδρου της Δημοκρατίας ισοδυναμεί με την παραμονή του Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία ως τον Ιούνιο του 2016!

Ακόμη και ο πιο χαζός πολίτης αυτής της χώρας έχει καταλάβει ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον Αντώνη Σαμαρά είναι η πάση θυσία και με όλα τα μέσα παράταση της παραμονής του στην πρωθυπουργία. Απολύτως τίποτε άλλο! Το παν είναι να αποτρέψει τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών σε τρεις μήνες, όπου η συντριβή της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και του ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη!

Σιγά μην νοιάζει τον Σαμαρά αν για να πετύχει τον «ιερό σκοπό» της παράτασης της πρωθυπουργίας του προωθήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας κάποιον «πρόθυμο» για όλα...

«ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ Ο ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ!»

Απεχθέστερη, πιο μισητή κυβέρνηση από αυτή των Σαμαρά - Βενιζέλου δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα. Το λαϊκό μίσος εναντίον της έχει πλέον υπερβεί ακόμη κι εκείνο εναντίον της κατάπτυστης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είναι ο πολιτικός ένοχος της υπαγωγής της Ελλάδας στο επονείδιστο καθεστώς της μνημονιακής υποτέλειας. Από τα βάθη της ψυχής της η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θέλει να απαλλαγεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

«Αν δεν βγάλουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό θα σημάνει πολιτική αστάθεια και παρατεταμένη ακυβερνησία» έγραψε στο άρθρο του ο Α. Σαμαράς κάνοντας σχεδόν όλους τους Έλληνες να καγχάσουν με άγρια χαρά για το επερχόμενο τέλος της... «πολιτικής σταθερότητας» του καθεστώτος των σύγχρονων μνημονιακών γερμανοφρόνων.

«Η αντιπολίτευση μπορεί να έχει όποια αντίρρηση θέλει για την πολιτική μας... Αλλά δεν μπορούν να σέρνουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή» γράφει στο άρθρο του ο πρωθυπουργός και συνεχίζει με πολιτική απόγνωση αλλά και έμμεση ικεσία: «Αν επιμένουν να σέρνουν τη χώρα σε εκλογές, σε τι ακριβώς να "συνεννοηθούμε";... Αν αλλάξουν στάση σε ένα μόνο -στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- η συνεννόηση μαζί τους μπορεί να γίνει και αύριο!».

Για τα πάντα μπορούμε, δηλαδή, να συνεννοηθούμε, αρκεί μόνο να με αφήσετε πρωθυπουργό! Σύμφωνα με το λουδοβίκειο ρητό «μετά από εμένα ο κατακλυσμός», κατά τον Αντώνη Σαμαρά «πολιτική αστάθεια και παρατεταμένη ακυβερνησία» ταυτίζονται με το τέλος της δικής του πρωθυπουργίας...

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι και ο Αλέξης Τσίπρας μόνο για την πρωθυπουργία ενδιαφέρεται κι αυτό είναι απολύτως λογικό, αφού, βάσει του ελληνικού Συντάγματος, ο πρωθυπουργός κυβερνά κι ο ίδιος πρωθυπουργός θέλει να γίνει, όχι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση τού είναι παντελώς αδιάφορο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όμως δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει πλήρως τις πολιτικές συνέπειες κάθε επιλογής του στο θέμα της προεδρικής εκλογής. Φυσικά και το πρώτιστο που ενδιαφέρει τον ίδιο είναι να χρησιμοποιήσει την εκλογή αυτή για να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα φέρουν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μέσω του σχηματισμού κυβέρνησης με πυρήνα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρωθυπουργό τον αρχηγό του.

Οι συμβολισμοί όμως που αφορούν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν βαρύτατη πολιτική σημασία και, βεβαίως, ανάλογες πολιτικές επιπτώσεις. Αν, για παράδειγμα, θεωρητικά πάντα μιλώντας, ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός επιλέξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμη και έναν διαλλακτικό δεξιό -ελπίζουμε να μην το κάνει- η κίνηση του θα κριθεί ενδεχομένως ως «κίνηση εθνικής συνεννόησης», αν το πολιτικό περιβάλλον επιτρέπει τότε την επικράτηση αυτής της άποψης. Αντιθέτως, αν πριν γίνει πρωθυπουργός συναινέσει στην εκλογή για το αξίωμα του Προέδρου ακόμη και κάποιου «αριστερούλη ανθρωπάκου», θα κυριαρχήσει η βεβαιότητα ότι ξεπουλάει εκ των προτέρων τα πάντα μόνο και μόνο για να γίνει πρωθυπουργός, όπου, φυσικά, θα γίνει κι αυτός σαν τον Γιωργάκη και τον Σαμαρά, αφού θα έχει ξεπουλήσει τα ιδανικά του!

Τι είδους «εθνική συνεννόηση» μπορεί να κάνει ο συνεπής στα λόγια αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ με τους ακραίους μνημονιακούς της κυβέρνησης; Πώς, δηλαδή, θα συνεννοούνταν το... ΕΑΜ με τον Τσολάκογλου επί γερμανικής Κατοχής; Φυσικά και ο Τσολάκογλου θα ήταν πανευτυχής αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, αλλά για το ΕΑΜ θα ήταν καταστροφικό, πολιτικά ολέθριο.

ΤΟ Δ' ΡΑΙΧ ΔΙΑΤΑΖΕΙ

Δεν υπάρχει Έλληνας που να έχει την αυταπάτη ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου μπορεί να προβάλει την παραμικρή αντίσταση σε οποιαδήποτε απαίτηση του Βερολίνου. Αυτό όμως το γνωρίζουν άριστα πριν απ' όλους οι Γερμανοί, οι οποίοι φυσικά και συμπεριφέρονται αναλόγως. Υπαγορεύουν όρους και απαιτούν να γίνουν δεκτοί, θεωρώντας αδιανόητο να κάνουν οποιαδήποτε παραχώρηση οι ίδιοι.

Η νοοτροπία αυτή αντανακλάται και στη συζήτηση που είχε ο ανταποκριτής του Βήματος στο Βερολίνο με «υψηλό Γερμανό αξιωματούχο που θέλει να μείνει ανώνυμος», όπως γράφει. «Η λύση Θα είναι η συνθηκολόγηση της Αθήνας σε όλα τα επίμαχα θέματα», δηλώνει ξερά ο Γερμανός. «Συμβιβασμός με την έννοια του παζαριού, στον οποίο οι συμβαλλόμενοι θα τα βρουν κάπου στη μέση, δεν γίνεται», ξεκαθαρίζει και προσθέτει για να γίνει σαφέστατη η γερμανική θέση: «Τις επόμενες εβδομάδες ο Σόιμπλε θα τα πάρει όλα!».

Ο Γερμανός είναι ανελέητος αναλύοντας τη συμπεριφορά του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -και, φυσικά, της κυβέρνησης του Βερολίνου- απέναντι στους υποτελείς «συμμάχους» του στην Ελλάδα, τη ΝΔ του Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου: «Το τι θα απογίνουν τα κυβερνητικά κόμματα στην Ελλάδα δεν φαίνεται πλέον να τον ενδιαφέρει»!

Τις θέσεις αυτές επιβεβαιώνει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών σε Ευρωπαϊκά Θέματα, Μίχαελ Στίμπγκεν. «Δεν υπάρχει θέμα συμβιβασμού, αλλά τήρησης των συμφωνιών. Γι' αυτό, λοιπόν, ισχύει μόνο ό,τι πει η τρόικα!» τονίζει χωρίς περιστροφές και υπεκφυγές. «Η τρόικα έπεφτε πάντα μέσα στους υπολογισμούς της», προσθέτει αναφερόμενος και στο δημοσιονομικό κενό του 2015.

ΠΕΡΙ «ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΝΤΡΟΠΗΣ»

Σαμαράς και Βενιζέλος θα υπογράψουν τα πάντα προκειμένου να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία έστω και για μία μέρα. Θα δώσουν στους Γερμανούς «τα πάντα όλα» που έλεγε και ο Αλέφαντος, διακατεχόμενοι και από εκδικητική μανία εναντίον του ελληνικού λαού, που θα τους διώξει κλωτσηδόν με την ψήφο του στις βουλευτικές εκλογές, χαλκεύοντας δεσμά και για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα θεωρείται βέβαιο ότι θα τους αντικαταστήσει.

Από τις Βρυξέλλες μεταδίδεται πως οι Γερμανοί θέλουν να δεσμεύσουν από τώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι αν τον Φεβρουάριο - Μάρτιο γίνει κυβέρνηση θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα τα όσα έχουν συμφωνήσει οι Σαμαράς - Βενιζέλος με το Βερολίνο!

Ο Αλέξης Τσίπρας, φυσικά, αρνείται να γίνει εκ των προτέρων συνεχιστής της επαίσχυντης μνημονιακής γραμμής του Σαμαρά, του Βενιζέλου ή του Γιώργου Παπανδρέου κι αυτό το διακήρυξε κατηγορηματικά μιλώντας στα Γιάννενα. «Υπογραφές ντροπής να μην περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αναμένουν να εφαρμόσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτά που χαλκεύει η τρόικα με τους εν Ελλάδι συνεργάτες της.

Αναγκαία η διαβεβαίωσή του προς τον ελληνικό λαό και, βεβαίως, ακόμη πιο αναγκαία η εφαρμογή της στην πράξη, παρά τη σίγουρη κόλαση πιέσεων που θα του ασκήσουν οι Γερμανοί μέσω τρόικας, ΕΚΤ και ευρώ...

*Πηγή: Επίκαιρα, τ. Δεκεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: