Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Κάλεσμα ΚΕΕΡΦΑ: Αθώωση των κρατουμένων για την εξέγερση στη Αμυγδαλέζα

Ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 22 Δεκέμβρη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη των 65 κρατουμένων μεταναστών από την εξέγερση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα τον Αύγουστο του 2013. Η δίκη ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου. Στην....
ακροαματική διαδικασία ήρθαν στο φως η άθλια κατάσταση και η κακομεταχείριση των προσφύγων από όργανα της Αστυνομίας. Αυτά κατέθεσαν οι ίδιοι οι μετανάστες και όσοι κατέθεσαν συμπαραστεκόμενοι στο δίκαιο αγώνα τους. Αντίθετα, παρέλασαν αστυνομικοί με αντιφατικές καταθέσεις αναδεικνύοντας την ενεργή συμμετοχή του κρατικού μηχανισμού στη συγκάλυψη της ρατσιστικής μεταχείρισης των κρατούμενων στην Αμυγδαλέζα.

Τι συνέβη στις 10 Αυγούστου 2013; Η εκ νέου παράταση της κράτησης μέχρι 18 μήνες, η παραμονή εν μέσω καύσωνα σε κοντέινερς χωρίς ρεύμα και κλιματιστικά, οι προσβλητικές επιθέσεις, στα πλαίσια της ισλαμοφοβίας, στα θρησκευτικά δικαιώματα των κρατουμένων, οι βιαιότητες, οι εξευτελισμοί των αστυνομικών υπαλλήλων κατά των κρατουμένων είναι αυτά που οδήγησαν τους κρατουμένους σε μαζική διαμαρτυρία. Οι αστυνομικοί χτύπησαν Αφγανό πρόσφυγα όταν πήγε να πιεί νερό σε μέρα αυστηρής νηστείας από φαγητό και νερό του λόγω του ραμαζανιού! Συνέχισαν τις επιθέσεις προκαλώντας οργή. Λίγες μέρες πριν είχαν κόψει το ρεύμα από τα κοντέινερ ως τιμωρία για το άνοιξαν μόνοι τους σε μέρες καύσωνα!

Η φωνή τους πνίγηκε με την καταστολή, την επέμβαση των ΜΑΤ, τα δακρυγόνα και τις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Έγιναν από το σωρό δεκάδες μαζικές εκδικητικές συλλήψεις και απόδοσή των κατηγοριών της στάσης κρατουμένων, του εμπρησμού, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και άλλων κατηγοριών. Μάλιστα, όταν η ΚΕΕΡΦΑ, το ίδιο βράδυ με βάση τηλεφωνικές μαρτυρίες των μεταναστών κατήγγειλε τη άγρια καταστολή της κινητοποίησης, το Τμήμα Κρατικής Ασφάλειας προχώρησε σε δίωξη κατά του συντονιστή της Πέτρου Κωνσταντίνου.

Η σκληρότητα συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μετά την μαζική απεργία πείνας στις 19 Νοέμβρη αναγκάστηκαν να απελευθερώσουν περίπου σαράντα άτομα. Μετά «εκδικήθηκαν» τους υπόλοιπους με χειροτέρευση των μερίδων φαγητού δίνοντας τους είτε σκέτο ψωμί είτε σκέτη σάλτσα. Στα τέλη Σεπτέμβρη, όπως ο Ραμαζάν Ναζίρ ζήτησε να πάει νοσοκομείο λόγω επιληπτικού επεισοδίου, οι αστυνομικοί αρνήθηκαν και τον οδήγησαν στη Π.Ράλλη όπου τον ξυλοφόρτωσαν και του έσπασαν τα πλευρά.

Το Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας, το κατά την επίσημη του επονομασία “Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών Αμυγδαλέζας”, συστάθηκε τον Απρίλιο του 2012, στα πλαίσια του Ν.3907/2011 που προέβλεπε, συμμορφούμενο με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, την δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών είτε με τη σύσταση των λεγόμενων Κέντρων Πρώτης Υποδοχής είτε με την αναβάθμιση, επέκταση και σύσταση νέων προαναχωρησιακών κέντρων. Το κέντρο της Αμυγδαλέζας όπως και της Κορίνθου ανήκουν σε αυτήν την τελευταία κατηγορία. Η “χωρητικότητα” μόνο του κέντρου της Αμυγδαλέζας φτάνει στα 2.000 άτομα.

Με την δημιουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης μπήκε αμέσως και πανελληνίως, σε εφαρμογή η επιχείρηση ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ, στις 4 Αυγούστου 2012. Στόχο είχε να συγκεντρώσει στα στρατόπεδα όλους τους μετανάστες που μέχρι τότε πρόσφεραν, χωρίς χαρτιά, την εργασία τους στην ελληνική οικονομία με τους καλύτερους όρους για τα αφεντικά. Επίσης όσους εξέπεσαν της νομιμότητας λόγω της ελλείψεως ενσήμων και της ανεργίας. Ακόμη όσους πρόσφυγες ξεριζώθηκαν από την χώρα τους αλλά δεν κατάφεραν να καταθέσουν αίτημα ασύλου καθώς στην ουσία δεν υπήρχε διαδικασία ασύλου αλλά μια παρωδία. Επιπλέον, όσους τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής στοχοποιούσουν και προπηλάκιζαν με την κάλυψη της Ελληνικής Αστυνομίας σε διάφορες περιοχές. Επιπρόσθετα, όσους η Ελληνική Αστυνομία ανέλεγκτα έκρινε επικίνδυνους για τη δημόσια τάξη όπως π.χ. τους μικροπωλητές.

Και με τον εγκλεισμό τους στο στρατόπεδο αρχίζει η σκληρή εφαρμογή της τελευταίας πράξης της άνωθεν οδηγίας «ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΒΙΟ ΑΒΙΩΤΟ», όπως το διατύπωσε ο ταξίαρχος της ΕΛΑΣ κ.Παπαγιαννόπουλος, να ζούνε στις χειρότερες συνθήκες, να υφίστανται την καταστολή, τον εξευτελισμό, την συνεχή αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια της κράτησης τους, μέχρι να παρακαλέσουν να φύγουν και να επιστρέψουν πίσω στις χώρες τους μόνοι τους. Στα κολαστήρια μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και υπήρξαν απόπειρες αυτοκτονίας. Η άθλια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οδήγησε σε θανάτους αλλά και διάδοση ασθενειών σε πρωτοφανή βαθμό(χιλιάδες με φυματίωση).

Πρόκειται για τη πλήρη εφαρμογή μιας στοχευμένης ρατσιστικής ρητορικής όχι μόνο από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή αλλά κυρίως από την επίσημη κυβερνητική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ ΠΑΣΟΚ που εν μέσω της κρίσης, των απολύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, του πετσοκόμματος των μισθών και των συντάξεων, των καταργήσεων των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, οι μετανάστες χρησιμοποιούνται και ως ο ιδανικός για αυτούς “εσωτερικός εχθρός”. Για την ανεργία φταίνε οι μετανάστες, για την εγκληματικότητα φταίνε οι μετανάστες, είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη, και στην τελική δεν χωράμε όλοι, πρέπει να προστατεύσουμε όλοι μαζί ενωμένοι, τα σύνορα μας, την φυλετική μας καθαρότητα, την οικονομία μας.

Τα πράγματα όμως δεν κρίνονται πάντα από τα σχέδια των από πάνω αλλά και από τα σχέδια των από κάτω. Μέσα σε όλο αυτό το οργανωμένο σχέδιο, στις 24 Αυγούστου του 2012 εν μέσω επιχειρήσεων Ξενίου Δία, χιλιάδες μετανάστες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας για το δικαίωμα τους στην ελευθερία και νομιμοποίηση.

Η στήριξη όλων αυτών των ανθρώπων που αγωνίζονται συνεχώς μέσα στα κέντρα κράτησης είτε με απεργίες πείνας είτε με συνεχείς διαμαρτυρίες πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή του αντιρατσιστικού κινήματος. Το να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να ξαναβρεθούν οι μετανάστες ανάμεσα μας και να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιρατσιστικού αλλά και όλων των κινημάτων που αγωνίζονται αυτή την περίοδο, θα είναι νίκη για όλους μας.

Υπερασπίζουμε το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία, στην ειρήνη και στη δικαιοσύνη. Απαιτούμε να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι από τις κατηγορίες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, να καταργηθεί η FRONTEX. Διεκδικούμε τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στους πρόσφυγες, ανοιχτά σύνορα σε μετανάστες εργάτες και πρόσφυγες πολέμων και εμφύλιων συρράξεων.

Επικοινωνία με: Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, 
Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής(chairman) Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος η «ΕΝΟΤΗΤΑ», 6955295322, 6943003600

Δεν υπάρχουν σχόλια: