Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΔΗΛΩΣΗ των 7 μελών του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που υποστήριξαν το συνθετικό σχέδιο απόφασης / Αλεξίου, Βαϊνάς, Γάτσιος, Κουτσούμπα, Μάντζαρης, Μαρκέτος, Τσουμπέλης


Βασίλης Γάτσιος
Δέσποινα Κουτσούμπα
Το ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που συνεδρίασε στις 29/11/2014, επιβεβαίωσε ότι το μέτωπό μας, εν όψει και της 3ης Συνδιάσκεψής του, βρίσκεται αντιμέτωπο με μεγάλες προκλήσεις αλλά και με σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό του.

Τα μέλη του ΠΣΟ που υπογράφουμε αυτή τη....
δήλωση, μαζί με δεκάδες άλλους συντρόφους και συντρόφισσες δημοσιοποιήσαμε το κείμενο «Με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ της ελπίδας». Στην ίδια κατεύθυνση, επιλέξαμε να παρέμβουμε στη διαδικασία του ΠΣΟ καταθέτοντας πρόταση σύνθεσης των δύο εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν, από τους συντρόφους του ΝΑΡ και από τους συντρόφους της ΑΡΑΝ. Δυστυχώς η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή. Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι η προσπάθειά μας συνέβαλε και σε σημεία της απόφασης, αλλά κυρίως στην υπερψήφιση του σχεδίου δράσης που προτείναμε και θέτει συγκεκριμένους στόχους τόσο για το κίνημα όσο και για το προχώρημα της αναγκαίας πολιτικής συνεργασίας.

Μαρκέτος Σπύρος
Παρά το γεγονός ότι από την πλειονότητα των τοποθετήσεων δηλώθηκε η συμφωνία στα κεντρικά επίδικα της συγκυρίας, όπως ο χαρακτήρας και η έκταση της επίθεσης του κεφαλαίου, η ανάγκη ανασυγκρότησης και μαχητικής αντεπίθεσης του κινήματος, η πολύτιμη παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θα πρωτοστατήσει στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες και η αναγκαιότητα συγκρότησης πολιτικής συμμαχίας όλων των δυνάμεων που επιθυμούν τη ρήξη με τις επιλογές του κεφαλαίου και της ΕΕ στην κατεύθυνση της ανατροπής, όλα τα παραπάνω δεν έγινε δυνατό να καταγραφούν σε μία κοινά αποδεκτή, συνθετική αλλά και προωθητική απόφαση του Πανελλαδικού Οργάνου.

Θεωρούμε προβληματικό στοιχείο το ότι η εισήγηση που πλειοψήφησε στηρίχτηκε από μια πλειοψηφία δυνάμεων που στο σύνολο των θεμάτων και πρωτίστως στα δύο πλέον κρίσιμα (εργατικό κίνημα, μετωπική πολιτική) εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις. Φοβούμαστε ότι η διαμόρφωση τέτοιου τύπου πλειοψηφιών, σε συνδυασμό με το νέο τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων για τη Συνδιάσκεψη που αποφασίστηκε από το ΠΣΟ (ξεχωριστά ψηφοδέλτια), δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση κλίματος συντροφικής συζήτησης και γόνιμου προβληματισμού στις Τοπικές και Κλαδικές Επιτροπές εν όψει της Συνδιάσκεψης.

Ωστόσο, εκτιμούμε ότι το περιεχόμενο της εισήγησης αποτελεί προχώρημα σε σχέση με την απόφαση του ΠΣΟ του καλοκαιριού και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για πρωτοβουλίες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, προτείναμε και συνδιαμορφώσαμε ένα σχέδιο δράσης για το αμέσως επόμενο διάστημα, το οποίο υπερψηφίστηκε τελικά από όλους τους συντρόφους του ΠΣΟ. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τόσο άμεσες ενέργειες των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την αντιμετώπιση της επίθεσης (νέο μνημόνιο, πρωτοβουλία για το χρέος κ.λπ.), αλλά και την εξουσιοδότηση στην ΚΣΕ να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο επαφών με όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και της επαναστατικής αριστεράς που δεν έχουν ενσωματωθεί στο «σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ» έως τις 20 Δεκεμβρίου, προκειμένου στη Συνδιάσκεψη να υπάρχουν όλα τα δεδομένα και να παρθούν οριστικές αποφάσεις για το εύρος της πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας με τις δυνάμεις αυτές.
Στα μέτωπα αυτά θα είμαστε παρόντες με την ίδια, ενωτική και συνθετική, λογική όπως και στη συζήτηση στις Τοπικές και Κλαδικές Επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ήδη από την αυριανή (5/12) συνεδρίαση της ΚΣΕ θα επιμείνουμε για την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων τόσο για την ενιαία παρέμβαση στο κίνημα όσο και για το προχώρημα της πρότασης πολιτικής συνεργασίας, που θα πρέπει να καταλήξει σε μια αποτίμηση της ΚΣΕ μετά τις 20/12, η οποία θα σταλεί στις Τοπικές και Κλαδικές Επιτροπές για συζήτηση. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και δεν επιτρέπουν καμιά καθυστέρηση.

Εμείς θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της δημοκρατίας εντός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και στην κατεύθυνση λήψης εκείνων των πρωτοβουλιών που θα θέσουν τους όρους της υπέρβασης της σημερινής κατάστασης. Με αυτή την κατεύθυνση και το συνθετικό σχέδιο απόφασης θα παρέμβουμε στη συζήτηση εν όψει της Συνδιάσκεψης. Μόνο η δυναμική παρουσία όλων των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να διασφαλίσει την υπέρβαση των αγκυλώσεων, την ενότητα και την προοπτική του εγχειρήματος.

Το κριτήριο της πράξης είναι αμείλικτο για όλους. Τα προχωρήματα που εμπεριέχονται στην απόφαση του ΠΣΟ θα μείνουν κενά νοήματος και θα εντείνουν την υφιστάμενη κατάσταση, αν δεν μετατραπούν άμεσα σε πραγματικές πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν το τοπίο.
Καλούμε κάθε μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, συμβάλλοντας στο συντροφικό διάλογο, την αντιπαράθεση με σκοπό τη σύνθεση και την δυνατότητα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να προχωρήσει μπροστά, αναλαμβάνοντας τον κρίσιμο ρόλο που της αντιστοιχεί στη συγκυρία.
Ας αποδείξουμε όλοι/ες πως εννοούσαμε όσα είπαμε.


-Αλεξίου Σπύρος
-Βαϊνάς Παντελής
-Γάτσιος Βασίλης
-Κουτσούμπα Δέσποινα
-Μάντζαρης Γιάννης
-Μαρκέτος Σπυρος

-Τουμπέλης Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: