Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

VIDEO: ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ


Απόστρατοι by Matsomenos
Έξω από το υπουργείο Άμυνας συγκεντρώθηκαν από το πρωί εκατοντάδες απόστρατοι, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις συντάξεις τους....
Οι απόστρατοι ζήτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό ή τον υφυπουργό Άμυνας, χωρίς όμως να γίνει δεκτό το αίτημά τους.

Η άρνηση αυτή προκάλεσε την οργή τους με αποτέλεσμα, να εισβάλουν στον περίβολο του υπουργείου, φωνάζοντας συνθήματα.

Οι απόστρατοι αποχώρησαν λίγο μετά τις 16:00 και αφού ο Πάνος Μπεγλίτης προειδοποίησε με χρήση βίας.

Οι συγκεντρωμένοι, πριν αποχωρήσουν, συναντήθηκαν και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο και τον αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο.

Αποχωρώντας εξήγγειλαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο, για την προσεχή Πέμπτη.

Οι ενώσεις των αποστράτων ζητούν να μην περικοπούν οι συντάξεις τους και ειδικότερα να μην υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα στους αξιωματικούς που αποστρατεύτηκαν με βάση τις αποφάσεις των σχετικών συμβουλίων και είναι κάτω των 55 ετών με τους αξιωματικούς που υπέβαλαν αίτηση αποστρατείας.

Όπως επίσης να μετατραπούν από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Μπεγλίτης: "Ή θα φύγουν ή θα απομακρυνθούν με τη βία"

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους απόστρατους αξιωματικούς να αποχωρήσουν άμεσα από τον προαύλιο χώρο του υπουργείου Άμυνας, διαφορετικά θα δώσει εντολή να απομακρυνθούν με τη βία, απηύθυνε πριν λίγο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Πάνος Μπεγλίτης.

Ο κ. Μπεγλίτης, χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς, αναφέρθηκε σε "ατυχές γεγονός που είναι σε εξέλιξη", είπε πως όπως τον ενημέρωσε ο υφυπουργός Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος, "ομάδα 100 απόστρατων αξιωματικών προβαίνουν σε αθλιότητες".

"Τέτοιοι τραμπουκισμοί και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που αντιστρατεύονται τη δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας και υβρίζουν θα παταχθούν άμεσα", τόνισε ο κ. Μπεγλίτης και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί οι απόστρατοι να είναι κράτος εν κράτει ούτε δικαιούνται να λειτουργούν με αντιδημοκρατικό τρόπο»

Ταυτόχρονα, κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να καταδικάσουν την ενέργεια αυτή, ενώ ζήτησε από τη ΝΔ, η οποία, όπως είπε, κατά καιρούς τους αγκαλιάζει, να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους τομεάρχες του κόμματος και να ζητήσουν από τους απόστρατους στρατιωτικούς να αποχωρήσουν.

Για αμόκ του υπουργού έκανε λόγο η ΝΔ

"Η ΝΔ είναι πάντα υπέρ της νομιμότητας και καταδικάζουμε οποιαδήποτε γεγονότα τραμπουκισμού. Όμως δεν μπορώ να καταλάβω το αμόκ του υπουργού σε βάρος των απόστρατων. Δεν δικαιολογείται αυτού του είδους η απαξιωτική τοποθέτηση από την κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός είναι βέβαιο ότι θα κάνει σύντομα απόστρατους τα μέλη της", δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου χαρακτήρισε απαράδεκτο η ΝΔ να αγνοεί στην πρόσφατη ιστορία και την κάλεσε να τοποθετηθεί άμεσα αν είναι υπέρ ή όχι της κίνησης των αποστράτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης υπογράμμισε ότι το κόμμα του αντιτίθεται σε οποιοδήποτε φαινόμενο τραμπουκισμού και κατάληψης δημοσίων χώρων, ωστόσο επέκρινε τη δήλωση του υπουργού Άμυνας ότι θα χρησιμοποιηθεί βία αν δεν αποχωρήσουν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, μίλησε για οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους εργαζομένους, και προφανώς εντάσσονται, όπως είπε, και οι απόστρατοι σε αυτή την κατηγορία ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται προσοχή και πρέπει με πολιτικά μέσα να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε από την πλευρά του: «Είναι προφανές ότι ο τρόπος που το έθεσε ο υπουργός το θέμα των αποστράτων δημιουργεί συνειρμούς, στους οποίους δεν θέλω να δώσω συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, αν απειλείται η πατρίδα, δεν απειλείται από τους απόστρατους, αλλά από μια ιδιότυπη πραξικοπηματική εισβολή μιας νέας οικονομικής πολιτικής».

Κόντρα και για το "γραφείο παραπόνων"

Νωρίτερα, ο Πάνος Μπεγλίτης είχε κόντρα με βουλευτές του ΛΑΟΣ, καθώς έγινε εγγράφως γνωστό ότι το προσωπικό των ΕΔ, θα μπορεί να έχει άμεση επικοινωνία με το γραφείο του ΥΕΘΑ, μέσω e-mail.

Ο Θανάσης Πλεύρης υποστήριξε ότι είναι λάθος, το γραφείο του πολιτικού προϊσταμένου να είναι ανοικτό στους ένστολους καθώς παρακάμπτεται η ιεραρχία.

"Πρέπει να τηρείται η ιεραρχία και ο πολιτικός προισταμενος να μην έχει σχεση με αυτή την τήρηση" επεσήμανε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.

Ο υπουργός Άμυνας, από την πλευρά του έκανε λόγο για "κατασκευασμένο" θόρυβο".

"Σέβομαι απόλυτα τους αποστράτους και την συνεισφορά τους στις ένοπλες δυνάμεις την περίοδο της θητείας τους, δεν αναγνωρίζω όμως το δικαίωμα σε κανέναν, όντας συνταξιούχος, να θέλει να έχει άποψη επί παντός επιστητού για την λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων. Είναι συνταξιούχοι οι απόστρατοι - όπως είναι και πολλοί άλλοι κλάδοι εργαζομένων στην Ελλάδα" είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι ο ομφάλιος λώρος που προσπαθούν κάποιοι να συντηρήσουν με τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, θα πρέπει να κοπεί με το μαχαίρι.

"Σας καλώ να περιηγηθείτε στα blogs και να δείτε τι γράφουν οργανώσεις αποστράτων γι' αυτήν την χρονική περίοδο. Δεν θα επιτρέψουμε καμία διείσδυση - και θα υπάρξει εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός με νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρω στη Βουλή" τόνισε ο υπουργός.

Σχετικά με το θέμα του "γραφείου παραπόνων" ο κ. Μπεγλίτης υποστήριξε ότι "η πειθαρχία και η ιεραρχία σε καμία περίπτωση δεν υπονομεύονται".

Τέλος, σε ό,τι αφορά την άσκηση "Παρμενίων", ο κ.Μπεγλίτης διέψευσε τα δημοσιεύματα περί αναβολής της, είτε λόγω οικονομικών δυσχερειών, είτε λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: