Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ- Η αδηριτη αναγκη ενος νεου ΕΑΜ

Το
Λ. Κιοσέογλου*
Με αφορμη την συμπληρωση 70 χρονων απο την ιδρυση του πιο φωτεινου νικηφορου παραδειγματος συμπαραταξης των προοδευτικων λαικων και ταξικων δυναμεων-του ΕΑΜ (εθνικο απελευθερωτικο μετωπο), ανακυπτει εκ των πραγματων το ερωτημα του κατα ποσον ειναι πλεον απαραιτητη η συγκροτηση ενος αναλογου κοινωνικου και πολιτικου μετωπου,προσαρμοσμενου στις αναγκες της συγχρονης ελληνικης και διεθνους πραγματικοτητας.
Η σιδεροφραχτη ξενοφερτη κατοχη του '41/'44- η οποια συνοδευοταν απο την συμπορευση της ντοπιας οικονομικης και πολιτικης ολιγαρχιας-προσιδιαζει στην σημερινη, με χρηματιστικους...πλεον ορους, κατοχη και διαλυση της ελληνικης κοινωνιας και του κρατους, με την συμπορευση και παλι των συγχρονων ντοπιων οικονομικων και πολιτικων ελιτ.
Τραγικη ειρωνεια 'η συμπτωση; Τα ΤΑΞΙΚΑ εθνικα υποκειμενα που την προκαλουν, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ.. Οι καπιταλιστικες χωρες της κεντρικης και βορειας ευρωπης, με αιχμη του δορατος την Γερμανια..
Η οποια βλεποντας τα αδιεξοδα του νεοφιλελευθερου δογματος που ασπαζεται αναφανδον χρονια τωρα(και ανεξαρτητου ''ΔΗΘΕΝ'' στοχευσης της εκαστοτε κυβερνησης της) να καταρρεουν, επιτιθεται-αφου πρωτα εξοντωσε τους δικους της εργαζομενους με πανω απο 10 χρονια λιτοτητα-σε θεωρητικα αδυναμους λαους,κατα τον προσφιλη της τροπο..
Δυο φορες το επιχειρησε(αποτυχημενα)στο παρελθον με ισαριθμους αιματηρους παγκοσμιους πολεμους, και προσπαθει να το πετυχει τωρα, με μοχλο το δημοσιο χρεος του εκαστοτε κρατους, και οχημα την ευρωπαικη ενωση.
Ως εδω καλα,με τα ιμπεριαλιστικα και βαθια ταξικα σχεδια της Γερμανιας,των λοιπων ''εταιρων'' και του διεθνους κεφαλαιου και των ντοπιων συνεργατων του-οικονομικων και πολιτικων..
Το ζητουμενο ομως παραμενει η δικη μας αντιδραση, η αντισταση και η παλη.Και το κομβικο σημειο που απουσιαζει σημερα,προκειμενου να συγκροτηθει ενα νεο μεγαλο-ενωτικο,ταξικο, πολιτικο και κοινωνικο-μετωπο, ειναι η συμπαραταξη, η συμβολη και η οργανωτικη και-οχι μονο-εμπειρια του ΚΚΕ, σε αναλογες διαδικασιες. Στο ΕΑΜ, η πρωτοβουλια ιδρυσης και οργανωσης προηλθε απο το ΚΚΕ, ξεκινωντας απο το ΕΕΑΜ (εργατικο εθνικο απελευθερωτικο μετωπο), το οποιο συγκεντρωσε κατ'αρχην τις συνδικαλιστικες δυναμεις του κοσμου της εργασιας σε ενα κοινο μετωπο, με αποτελεσμα να ακολουθησουν οι υπολοιπες προοδευτικες κοινωνικες και πολιτικες δυναμεις, εμπνεομενες απο το ελπιδοφορο εγχειρημα-μια και η επισημη κρατικη εξουσια ειχε παραδοθει αναφανδον στους κατακτητες, απο τα κομματα των πλουσιων αστων (της δεξιας και του κεντρου δηλαδη), τα οποια βιαστηκαν να παρουν μεριδιο και καρεκλες, προσαρμοζομενα οπως παντα στην νεα ταξη πραγματων, και της πραγματικοτητας που αυτη επεβαλλε στην Ευρωπη.
Και εδω αναρωτιεμαι:γιατι σημερα, οταν ολα αυτα που διακυβευονται πληττουν την ιδια την ανθρωπινη υπαρξη, δεν μπορει να συμβει κατι αναλογο; Σημερα που χιλιαδες ανθρωποι αποδεσμευονται απο τα (μεχρι προτινος) κομματα εξουσιας, που περισσευει η αμφισβητηση και δεν πειθουν οι ''μονοδρομοι'', διαλεγει το τεραστιο πολιτικο κεφαλαιο που λεγεται ΚΚΕ, να αρνηθει την συμβολη του; Ειναι τοσο αξεπεραστα τα ιδεολογικα εμποδια που το χωριζουν απο τα υπολοιπα προοδευτικα κομματα, και ιδιαιτερα απο τους απλους αγανακτισμενους πολιτες, οι οποιοι δηλωνουν πολιτικα αστεγοι; Οι οποιοι δηλωνουν, οτι σε πιθανη συμπαραταξη της αριστερας στην βαση ενος προγραμματος με «αριστερο» ρεαλισμο και οριζοντα τον σοσιαλισμο, θα στηριξουν την πρσπαθεια;
Αυτο δηλαδη που διατυπωνεται ξεκαθαρα στις σφυγμομετρησεις της κοινης γνωμης, οπου φαινεται οτι η πολιτικη προταση που θα κερδισει τους αναποφασιστους, ακομα περισσοτερο-που θα τραβηξει οσους δεν προτιθενται να πανε στις καλπες-να πιστεψουν και να στηριξουν, θα ειναι και η επομενη εντολη διακυβερνησης..
Θα αφησουμε μια ιστορικη ευκαιρια να πραγματωσουμε ολα οσα πιστευουμε να περασει ανεκμεταλλευτη; Πλεκοντας εγκωμια αυτοεπιβεβαιωσης της «ορθης» πολιτικης γραμμης, η οποια απεικονιζεται (ενδεχομενως κι αυτο, δεν ειναι σιγουρο..) στην επιτυχια μερικων παραπανω χιλαδων ψηφων; Τι δηλαδη θα κερδισουν-ο εργαζομενος που χανει την δουλεια του ή του κοβουν τον μισθο, με τον συνταξιουχο πλεον να εχει συνταξη φιλοδωρημα, ο αγροτης που πεταει την σοδεια του ή του την παιρνουν για ενα κομματι ψωμι, ο μικρομαγαζατορας κι ο επαγγελματιας που ειναι σε απελπιστικη κατασταση -ΑΝ ολα τα κομματα της Αριστερας αυξησουν- κατα τι- τον αριθμο των βουλευτων τους, αλλα συνεχιζει να κυβερναει το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ, αγκαλια με το ΛΑΟΣ και την ΔΗΣΥ;
Την στιγμη μαλιστα που το πολιτικο συστημα αντιμετωπιζει-στο συνολο του-οξεια αμφισβητηση και απαξιωση; Αντιθετα, αυτο που ζηταει η κοινωνια ειναι ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ στα προβληματα της, και δεν εχει την πολυτελεια των «βαρεου τυπου» ιδεολογικων αναζητησεων-χαρακτηριζοντας πολιτικες συμπεριφορες και απονεμωντας τιτλους με απαξιωση..
Δεν ειναι τυχαιο αυτο που παντα ακουγεται, οτι «αυτα τα λενε-εκ του ασφαλους-γιατι ποτε δεν θα κυβερνησουν, γιατι πρωτα απ' ολα ΔΕΝ θελουν να κυβερνησουν».
Στο χερι μας ειναι να τα αλλαξουμε ολα, την ζωη ολων των αδικημενων. Με ενα κοινο μετωπο ανατροπης-αρχικα- της κυβερνησης, εκδιωξης του ΔΝΤ και της ΤΡΟΙΚΑΣ, αρνηση των μνημονιακων δεσμευσεων και του χρεους, το οποιο θα πραγματωσει ενα εναλλακτικο πολιτικο σχεδιο διακυβερνησης, με οριζοντα τον σοσιαλισμο, σε δευτερο χρονο.
Η ιστορια μας καλει, και η μερα το επιβεβαιωνει.. Γιατι ΠΡΩΤΑ σκοτωνεις την αρκουδα, και ΜΕΤΑ βλεπεις τι κανεις με το τομαρι.


*Μέλος της Ν.Ε Ημαθίας του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.