Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Σχεδόν το μισό ΑΕΠ της Παλαιστίνης χάνεται από την ισραηλινή κατοχή

Η ισραηλινή κατοχή στοίχισε στην παλαιστινιακή οικονομία πέντε δισεκατομμύρια ευρώ το 2010, ποσό σχεδόν αντίστοιχο του 50% της οικονομικής δραστηριότητας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στη Ραμάλα.

Το σύνολο του κόστους των περιοριστικών μέτρων και πολιτικών του Ισραήλ για την παλαιστινιακή οικονομία ανήλθε σε 5,04 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, ποσό αντίστοιχο...με το 84,9% του συνολικού παλαιστινιακού ΑΕΠ, σημειώνει η έκθεση του παλαιστινιακού υπουργείου Οικονομικών και ινστιτούτου ερευνών της Ιερουσαλήμ. "Με άλλα λόγια, αν οι Παλαιστίνιοι δεν τελούσαν υπό την ισραηλινή κατοχή, το μέγεθος της οικονομίας τους θα ήταν σχεδόν διπλάσιο", υπογραμμίζεται.

Κύριος "ένοχος" είναι ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ακολουθούν οι περιορισμοί στο νερό και η έλλειψη πρόσβασης των Παλαιστινίων στους φυσικούς πόρους, όπως η Νεκρά Θάλασσα και τα λατομεία.

Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δείχνει ότι η παλαιστινιακή οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε την περίοδο 2009/2010 και αναμενόταν να φθάσει το 9% το 2011, αλλά οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω στο 7%.

Η ανάπτυξη της οικονομίας τροφοδοτείται περισσότερο από τις δωρεές της διεθνούς κοινότητας παρά από τον ιδιωτικό τομέα, υπογράμμισε η Παγκόσμια Τράπεζα που επιθυμεί "να αρθούν οι τελευταίοι ισραηλινοί περιορισμοί".


ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: