Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Η κυβέρνηση Σαμαρά κατεδαφίζει τα πάντα- Πλήρης η ασυδοσία εργοδοτών, εξαθλίωση εργαζομένων

Πλήρης κατεδάφιση των πάντων. Τίποτα δε θα είναι όπως πριν μετά την ψήφιση των μέτρων που φαίνεται ότι έχει ήδη συμφωνήσει η Κυβέρνηση Σαμαρά με την τρόικα. Πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ελεύθερες απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, κατάργηση δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, αύξηση ωραρίου εργασίας και πλήρη ασυδοσία του εργοδότη να δουλεύει ο εργαζόμενος όποτε έχει ανάγκη η επιχείρησή του.
Αυτά και άλλα πολλά είναι τα μέτρα που ήδη ετοιμάζονται να ψηφιστούν και η τρόικα θέλει κι άλλα. Και οι Σαμαράς- Βενιζέλος και Κουβέλης είναι....
έτοιμοι να τους τα δώσουν για να σώσουν τα τομάρια τους και να διαλύσουν την κοινωνία.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ και δείτε τι ακριβώς ετοιμάζεται να ψηφίσουν οι βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης. Αντιδράστε ανάλογα και αποφασίστε επιτέλους ότι πρέπει να ανατραπεί το υφιστάμενο σύστημα με τη δική μας φυσική παρουσία στους δρόμους και όχι με τη μέθοδο της ανάθεσης



Για αλλαγές - σοκ σε κατώτατο μισθό, ωράρια, αποζημιώσεις πιέζει η τρόικα
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα εργασιακά, όπως προκύπτει από τη πεντάωρη συνάντηση των εκπροσώπων που είχαν οι δανειστές με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το Σάββατο.
Η τρόικα θέτει επιτακτικά το θέμα της μείωσης των αποζημιώσεων μέσω του μη συνυπολογισμού των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων σε αυτήν και του δραστικού περιορισμού του χρόνου προειδοποίησης. Στη συζήτηση τίθεται και το θέμα της αντικατάστασης της ποσοστιαίας αύξησης των τριετιών από την χορήγηση ενός συγκεκριμένου ποσού που θα από την κυβέρνηση με το νέο μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου 2013.
Αυτός θα βάλει την υπογραφή
Παράλληλα οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στα ωράρια εργασίας και της αύξησης των εργασίμων ημερών. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι συμφωνία για τα εργασιακά θα επέλθει σύντομα, ίσως και αύριο.
Αποκαλυπτικό όσον αφορά στο περιεχόμενο των επερχόμενων αλλαγών είναι το προσχέδιο που έχει αποστείλει η τρόικα στην ελληνική πλευρά και το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το κεντρικό δελτίο του Mega.
Στο συγκεκριμένο προσχέδιο προβλέπονται:
Για τον κατώτατο μισθό: «Με το νέο πλαίσιο, ο κατώτατος βασικός μισθός, οι ωριμάνσεις και τα οικογενειακά επιδόματα, που ορίζει σήμερα η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, θα αντικατασταθούν σταδιακά από έναν μηχανισμό κατώτατου μισθού ο οποίος θα νονμοθετηθεί από την κυβέρνηση αφού γίνουν οι διαβουλευσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό το σύστημα του κατωτατου μισθού θα αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή από την πρώτη Απριλίου του 2013 και θα ολοκληρωθεί το Απρίλιο του 2015». Προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια εργασία και εξαήμερη εβδομαδα δουλειάς.

Για το ωράριο εργασίας: «Μεγαλύτερη ευελιξία στην διευθέτηση των συνολικών ωρων εργασίας ανα εβδομάδα, που καλύπτει το μάξιμουμ των ημερών εργασίας, των ωρών εργασίας και τους περιορισμούς στις βάρδιες και στις άδειες».

Για τη μείωση των αποζημιώσεων: Υπάρχει μία ασαφής διατύπωση που μπορεί να ερμηνευθει και ως πρόταση για μείωση των αποζημιώσεων έως και 50%. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αναφορικά με το κόστος απόλυσης θα πρέπει "να μειωθεί η περίοδος προειδοποίησης στους 3 μήνες και η αποζημίωση έως 12 μήνες".

  • «Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει αποδεχθεί προτάσεις της τρόϊκας για κατάργηση τριετιών, μείωση αποζημιώσεων, κατάργηση επιδομάτων γάμου και για διευθέτηση του ωραρίου εργασίας. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί», ήταν η απάντηση που έδωσε στο MEGA το υπουργείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: