Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΒΕΡΟΙΑ- 50 πολίτες προτείνουν να σταματήσει η ανάπλαση- Χάνονται 550 θέσεις πάρκιγκ

Στη Βέροια αυτό το διάστημα υλοποιείται το έργο της ανάπλασης της πόλης με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει πλείστα όσα προβλήματα εξ αιτίας του γεγονότος ότι οι κάτοικοι βλέπουν να αφαιρούνται εκατοντάδες θέσεις παρκαρίσματος και παράλληλα απουσιάζει η πρόβλεψη να κατασκευαστούν άλλοι χώροι πάργκιγκ. Διαμαρτύρονται για την...
επικείμενη ασφυξία της αγοράς που θα αποτελειώσει, όπως λένε, τα ήδη κατεστραμένα καταστήματα από την οικονομική κρίση.
Συνέταξαν και έστειλαν επιστολή προς το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου με την οποία αφενός μεν ασκούν κριτική επισημαίνοντας τις αδυναμίες του έργου και αφετέρου προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους ώστε να αρθεί η ένταση.

Η επιστολή των 50 είναι:

"Στην πόλη μας εκτελείται εδώ και έναν περίπου μήνα το έργο των Αναπλάσεων Αστικού τοπίου που συχνά αναφέρεται εν συντομία ως «Αστικές αναπλάσεις». Το έργο αυτό, για το οποίο δεν είχαμε την δυνατότητα να ενημερωθούμε, πολλώ δε μάλλον δεν ρωτηθήκαμε, βλέπουμε κάθε μέρα και καθαρότερα ότι θα επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητά μας.
Συγκεκριμένα.

Καταργεί 550 θέσεις στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή και περίπου 170 θέσεις μόνον στην οδό Ανοίξεως.

Κτίζει κατασκευάσματα (ένα στέγαστρο, μια κατασκευή μόνιμης τέντας και ένα σταθερό κλιμακοστάσιο –και όχι μηχανικό όπως διαδίδεται) συνολικού εμβαδού πάνω από 1000 m² στην περιοχή μεταξύ περιπτέρου Εληάς και Ναού Αγίων Αναργύρων. Για τις εργασίες αυτές όπως και για όλες όσες εκτελούνται σε θεσμοθετημένους χώρους πρασίνου δεν υπάρχει έγκριση από το Δασαρχείο, το αντίστοιχο δηλαδή της οικοδομικής άδειας, και είναι δηλαδή αυθαίρετες.

Δεν έχει μελέτη παρά μόνο τα αποτελέσματα ενός ερευνητικού έργου, το οποίο με την σειρά του ήταν πέρα για πέρα μονομερές. Είδε δηλαδή δρόμους και πεζοδρόμια σαν έναν επίδοξο κήπο παραβλέποντας το γεγονός ότι η πόλη κατοικείται από ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένες ανάγκες, συνήθειες και λειτουργίες. Πραγματική μελέτη που ανατέθηκε σε επαγγελματίες με εμπειρία σε παρόμοιες μελέτες, οι οποίες δεν περιορίζονταν στη σχεδίαση αποξήλωσης πεζοδρομίων, ανακατασκευής και φύτευσης, αλλά εξέταζαν μέσα από επιστημονικούς τρόπους στις ανάγκες και τις συνήθειες των κατοίκων δεν υπήρξε.

Το γεγονός ότι τα παραπάνω δεν εξετάσθηκαν από κανέναν φορέα εφαρμοσμένης γνώσης, που στην περίπτωσή μας είναι ένα μελετητικό γραφείο που επιλέχθηκε με ανταγωνιστικές διαδικασίες (Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό) ήδη άρχισε να προκαλεί παραλυτικές παρενέργειες. Πολίτες προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Η Δήμαρχος τους απειλεί με μηνύσεις. Οι Δημοτικές υπηρεσίες τι μια μέρα διαλαλούν ότι κατασκευάζουν προσωρινό parking κάτω από την οδό Στρατού (!) και δύο μέρες μετά το Πολεοδομικό με γραπτή ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι δεν είναι παρά εργασίες καθαρισμού, και δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται έπεται συνέχεια.

Η πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο

Σταματήστε προσωρινά το έργο και ταυτόχρονα ξεκινήστε μια σειρά ορθολογικών και νόμιμων ενεργειών. Δηλαδή:

1. Δημιουργήστε αρχείο με προτάσεις των Δημοτών.

2. Αναθέστε μια κυκλοφοριακή μελέτη η οποία εκτός των άλλων θα αντιμετωπίζει σοβαρά το πρόβλημα των parking. Λύστε το πρόβλημα ακόμη και με αλλαγή του ρυμοτομικού δίνοντας κίνητρα υψηλότερου συντελεστή δόμησης σε όσα άκτιστα οικόπεδα έμειναν στην περιοχή προκειμένου να κτίσουν πολυώροφα parking.

3. Ενεργοποιήστε τη διαδικασία επιλογής μελετητών μέσω νόμιμου Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θα επεξεργασθούν επιστημονικά και σύννομα τα δεδομένα και μέσα από μια διαδικασία διαρκούς και ειλικρινούς ενημέρωσης σε κάθε φάση της μελέτης θα δώσουν μια όσο το δυνατόν πιο αποδεκτή λύση στο πρόβλημα.

4. Σταματήστε δικαιολογίες, ανακρίβειες και υπεκφυγές. Φερθείτε μας σαν να ήμασταν ενήλικες και θα σας συμπεριφερθούμε σαν ενήλικες.

Παρατηρήσεις και προοπτικές

1. Η παραπάνω πρόταση σκοπεύει και στην εμπέδωση του ορθολογισμού στη διαχείριση των πραγμάτων του Δήμου. Κανείς δεν έχει δικαίωμα στην πυροδότηση άσκοπων εντάσεων αυτήν την περίοδο που διανύουμε σαν χώρα. Η περίπτωση των Αστικών αναπλάσεων ας θεωρηθεί σαν ένα χαρακτηριστικό δείγμα τού πως οι πολίτες μπορούν να γίνουν πειστικοί σε απλές και λογικές διεκδικήσεις.

2. Όσον αφορά στο έργο των Αστικών Αναπλάσεων είναι καιρός να ακουσθεί με την ευκαιρία της επικείμενης συζήτησης μια σημαντική αλήθεια: Ότι οι εταίροι μας στην Ε.Ε. μας θεωρούν ικανούς μόνον να σπάζουμε και να ξαναπερνάμε πλακάκια και αυτό είναι δική τους δουλειά. Δική μας δουλειά είναι να διεκδικούμε πραγματική ανάπτυξη και αυτό οφείλει να γίνει ο στόχος της σημερινής δημοτικής αρχής, για όσο χρόνο της απομένει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: