Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΒΕΡΟΙΑ- Ο Βλαζάκης απαντάει στον Τσαβδαρίδη: Αυτά κι άλλα πολλά έκανα

A. Bλαζάκης
Ένας απαξιωτικός και ισοπεδωτικός χαρακτηρισμός που αποτιμούσε την περίδο Βλαζάκη στο δήμο Βέροιας από τον Λαζ. Τσαβδαρίδη κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας έφερε όπως ήταν φυσιολογικό την αντίδραση του πρώην δημάρχου που με επιστολή του υπερασπίζεται τον εαυτό του και το τότε συμβούλιο που με τις αποφάσεις του υλοποίησε σειρά έργων που αναμόρφωσαν την πόλη.
Η επιστολή του Ανδρέα Βλαζάκη είναι:


ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΝΑΙΤΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και για κάθε ελληνική οικογένεια που βιώνει καθημερινά τις σκληρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, δεν θα ήταν σκόπιμο να απασχολήσω τους συμπολίτες μου με θέματα πολύ μικρότερης σημασίας.

Άλλωστε δεν συνηθίζω να δημοσιεύω ζητήματα που με αφορούν, όμως αυτή τη φορά θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένο να απαντήσω σε αναίτια και απρόκλητη επίθεση με πρωτοφανή χαρακτηρισμό που έκανε εναντίον μου ο επικεφαλής της μειοψηφίας δημοτικός σύμβουλος & βουλευτής κ. Τσαβδαρίδης στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας.

Ο συγκεκριμένος σύμβουλος αναφερόμενος στην Δημαρχιακή μου θητεία με χαρακτήρισε "Νεκροθάφτη της Βέροιας". Δεν θα τον ακολουθήσω σε χαρακτηρισμούς, ούτε θα κατεβάζω το επίπεδό μου.

Απευθύνομαι στους συμπολίτες μου που γνωρίζουν τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης εκείνης της περιόδου και ζητώ να του δώσουν οι ίδιοι την πρέπουσα απάντηση, έχω όμως την υποχρέωση να αποκαταστήσω την αλήθεια υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, που εκείνη την εποχή υπηρέτησαν τον κατεξοχήν δημοκρατικό θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους ρωτώ:

- Είναι ή δεν είναι αλήθεια το ότι την περίοδο εκείνη ο Δήμος Βέροιας με λιγοστό προσωπικό και ελάχιστα έσοδα, χωρίς να επιβαρύνει ιδιαίτερα τους δημότες επιτέλεσε ένα σοβαρό έργο, τόσο στο επίπεδο των έργων υποδομής, όπως ήταν το δίκτυο Ύδρευσης - Αποχέτευσης, οι διανοίξεις στην επέκταση και τους συνοικισμούς, οι ασφαλτοστρώσεις στο Αγρόκτημα Βέροιας, όσο και στο επίπεδο του σχεδιασμού της ανάπτυξης με τις διανοίξεις στο Πανόραμα και τον Προμηθέα και την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης καθώς και σημαντικών παρεμβάσεων με την ανέγερση σχολικών μονάδων, το θέατρο του Άλσους, της Δημοτικής Αγοράς και όλων των απαραίτητων ενεργειών για την δημιουργία του Δημαρχείου;

- Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ο Δήμος μας ήταν από τους πρωτοπόρους δήμους που ξεκίνησαν έργα και προγράμματα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, προστασίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων καθώς και δράσεων στον πολιτισμό όπως το Δημοτικό Θέατρο, το ωδείο, τη βιβλιοθήκη και την ανταλλαγή για την ανέγερση του κτιρίου του Χώρου Τεχνών;

- Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι το τότε Δ.Σ. θέσπισε το ίδιο του κανόνες Δημοκρατικής λειτουργίας, με τον κανονισμό λειτουργίας, στις αρχές του οποίου λειτουργεί και το σημερινό Δ.Σ. 30 χρόνια μετά;

Δεν είναι στις προθέσεις μου να απαριθμήσω δεκάδες μεγάλων έργων και επιλογών εκείνης της περιόδου, το έκανα ενδεικτικά για λίγα από αυτά, μόνο και μόνο επειδή ο χαρακτηρισμός του Δημοτικού Συμβούλου δεν προσβάλλει μόνο εμένα προσωπικά άλλα προσβάλλει το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων και τους τότε επικεφαλής των συνδυασμών στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ διαμορφώσαμε τα πλαίσια και βάλαμε τις βάσεις με ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ στα μεγάλα θέματα, για μια όμορφη & σύγχρονη πόλη που είναι σήμερα η αγαπημένη μας Βέροια και είναι τιμή για τον ίδιο το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, που τον υπηρέτησαν δημοτικοί σύμβουλοι του επιπέδου των τότε αρχηγών των συνδυασμών καθώς και τόσο πολλών ξεχωριστών συμβούλων που συμμετείχαν τότε στα Δ.Σ.

Ο κοινός σχεδιασμός και οι κοινές αποφάσεις που πάρθηκαν τότε, αποδεικνύουν διαχρονικά ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αυτοί, πέρα από την όποια πολιτική και κομματική τους ένταξη, ήξεραν να διαχωρίζουν το κοινωνικό συμφέρον και να το βάζουν πάνω από το προσωπικό τους ή το μικροκομματικό όφελος.

Αποτελεί πολιτική γενναιότητα να αναγνωρίζεις την προσφορά των αιρετών όταν μάλιστα αυτή στηρίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της εργατικότητας και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών.

Κανείς μας δεν ζητάει εύσημα, ούτε διεκδικεί το αλάθητο στις επιλογές του, είναι όμως ανθρώπινο να νοιώθεις οργή και αγανάκτηση όταν σε αδικούν με απαξιωτικους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, είμαι όμως βέβαιος ότι οι Βεροιώτες όχι μόνο θα του απαντήσουν, αλλά και θα του θυμίσουν ότι όποια θέση και αν κατέχει καθένας, εύκολα μπορεί να βρεθεί πάλι στο μηδέν, καθώς και ότι η καταξίωση των πολιτικών προσώπων δεν είναι συνάρτηση του τωρινού τους αξιώματος, αλλά με το εάν οι συμπολίτες τους θα τον θυμούνται, με αυτό το αξίωμα δεκάδες χρόνια μετά, όταν θα είναι απλός πολίτης.

Εγώ είμαι ευτυχής και υπερήφανος που κατέκτησα αυτό το προνόμιο και είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μου που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους για πολλά χρόνια θα κρίνουν και πάλι δίκαια.


Ευχαριστώ για την φιλοξενία
ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΛΑΖΑΚΗΣ

ΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: