Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Βεβήλωσαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Ρόδο

Άγνωστοι βεβήλωσαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Ρόδου. Το Μνημείο βρίσκεται στην Μεσαιωνική Πόλη και οι δράστες έβαψαν με μπογιά και τις έξι πλευρές του ,παράλληλα δε σχημάτισαν την σβάστικα, αναγράφοντας και τα αρχικά ΑΜΕ, που προφανώς αναφέρονται σε άγνωστη, μέχρι στιγμής, οργάνωση.
Το περιστατικό συνέβη τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής προς το Σάββατο και εντοπίστηκε το πρωί. Ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία Ασφαλείας Ρόδου η οποία...
διενεργεί ανακρίσεις και στο χώρο του Μνημείου βρέθηκε ένα σφουγγάρι που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να το βάψουν.
Σημειώνεται ότι και άλλες φορές άγνωστοι προκάλεσαν βανδαλισμούς στο εν λόγω Μνημείο.
Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος αναγέρθηκε το 2002 στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων που ήταν η παλαιά συνοικία των Εβραίων της Ρόδου πριν από τον πόλεμο. Στις έξι πλευρές του είναι γραμμένη σε ισάριθμες γλώσσες (ελληνική, γαλλική, αγγλική, ιταλική, εβραϊκή και λατίνο) η φράση «Μη ξεχάσεις ποτέ στην αιώνια μνήμη των 1604 Εβραίων της Ρόδου και της Κω που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου».
Προπολεμικά η εβραϊκή κοινότητα της Ρόδου ήταν από τις πιο ανθούσες στο νησί, αλλά τον Ιούλιο του 1944 οι Γερμανοί κατακτητές του νησιού συγκέντρωσαν τους 1600 Εβραίους και ύστερα από περιπετειώδες ταξίδι τους οδήγησαν στο Άουσβιτς Από αυτούς οι 1.200 οδηγήθηκαν κατευθείαν στα κρεματόρια και τελικά διασώθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις μόνο 150 (120 γυναίκες και 30 άνδρες). Σήμερα. στη Ρόδο ζουν ελάχιστοι Εβραίοι.

ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δείτε εδώ http://sshellas88.wordpress.com/2012/10/27/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5/ Έχει κάνει σχόλιο ο Φριζής, έλληνας εβραίος για το θέμα και έκανε βίντεο απάντηση συνδέοντας το γεγονός με την χρυσή αυγή