Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΒΕΡΟΙΑ- Μια άλλη οπτική για την κατάληψη κτιρίου στην οδό Αφροδίτης

Μια άλλη οπτική για την κατάληψη κτιρίου στην οδό Αφροδίτης Με απογοήτευση παρατηρούμε ότι, όποτε υπάρχουν τοπικά γεγονότα, τα Μ.Μ.Ε της πόλης μας και όσοι αρθρογραφούν σ’ αυτά, προσεγγίζουν τα γεγονότα με την ίδια, τρέχουσα παρακμιακή λογική, επικεντρωνόμενοι στους τύπους και όχι στην ουσία. Οι αναφορές τους στην κατάληψη του κτιρίου της οδού Αφροδίτης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στην ουσία παραπλανητικής ενημέρωσης και επικέντρωσης στους...
τύπους. Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

Διαβάσαμε σε τοπικά Μ.Μ.Ε , με κάποιες επουσιώδεις παραλλαγές ότι «άτομα που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό – αναρχικό χώρο , κατέλαβαν παρανόμως δημοτικό κτίριο και πρέπει η δημοτική αρχή να επιβάλει την τάξη».
Μία μικρή όμως δική μας έρευνα έδειξε ότι:
- Στην οδό Αφροδίτης υπάρχει κτίριο που ανήκει στο δήμο Βέροιας, το οποίο είναι αχρησιμοποίητο εδώ και πολλά χρόνια και είχε μετατραπεί σε εστία μόλυνσης για την περιοχή. Ο αύλιος χώρος και το εσωτερικό του κτιρίου ήταν γεμάτα φίδια, τρωκτικά και σκορπιούς.
- Το κτίριο κινδύνευε με κατάρρευση, λόγω του νερού που διάβρωνε συνεχώς τη σκεπή και τους τοίχους του και στη σκεπή του είχαν συσσωρευτεί τόνοι χώματος.
- Μία ομάδα πολιτών- δημοτών της Βέροιας, που κατ’ αναλογία τους ανήκει η χρήση κάθε δημοτικού αχρησιμοποίητου κτιρίου, για την κάλυψη των κοινωνικών τους αναγκών, το κατέλαβε για να στεγάσει δραστηριότητες των ομάδων και των πολιτών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κατάληψη αυτή. Οι πρώτες δραστηριότητες που σχεδιάζονται είναι κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις για θέματα που αφορούν την κοινωνία μας, κ.λ.π. Οι πολίτες αυτοί είναι μέλη τριών πολιτικών ομάδων της πόλης μας και τριάντα περίπου άτομα που δεν ανήκουν σε κάποια πολιτική ομάδα.
- Αμέσως μετά την κατάληψη του κτιρίου άρχισαν τις εργασίες αντιμετώπισης των αιτιών που το οδηγούσαν σε κατάρρευση και επισκευής του( αφαίρεση της μούχλας, ξύσιμο- σοβάτισμα-βάψιμο των τοίχων, κ.λ.π), με δαπάνες και προσωπική εργασία των καταληψιών. Παράλληλα έγινε καθαρισμός και ανάδειξη του αύλιου χώρου, ενώ ετοιμάζεται και συλλογικός λαχανόκηπος.
- Οι εργασίες επισκευής και συντήρησης του χώρου αποφασίζονται από την διαχειριστική συνέλευση της κατάληψης με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας.
Αυτό, όπως καταλαβαίνουν όσοι έχουν έστω και ελάχιστη γνώση της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, της παιδαγωγικής επιστήμης ή της ουσίας της πολιτικής, έχει τεράστιες θετικές διαπαιδαγωγικές επιπτώσεις σε όσους συμμετέχουν, αφού οι διαδικασίες αυτές βοηθούν να δημιουργηθούν πολίτες ικανοί να κρίνουν, να συγκρίνουν, να επιλέγουν, να δρουν και να αναθεωρούν τις
απόψεις τους. Τέτοια άτομα τα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την πολύπλευρη κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας και τέτοιες διαδικασίες τις χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε, όσοι πιστεύουμε ότι κάτι έχουμε να πούμε σε όσους θέλουν να αγωνιστούν για μια ανθρώπινη κοινωνία, συμμετέχοντας ισότιμα σ’ αυτές.
Κλείνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι καλές προθέσεις των καταληψιών, θα οδηγήσουν τελικά σε θετικά και με διάρκεια για την τοπική κοινωνία αποτελέσματα. Αυτό θα το δείξει το άμεσο μέλλον. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι όλοι μας χρειαζόμαστε τέτοιες προσπάθειες και πρέπει να τις παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, αν δεν μπορούμε να τις
υποστηρίξουμε. Επίσης είμαστε βέβαιοι ότι αν το κτίριο και ο αύλιος χώρος μπορούσαν να μιλήσουν, η πρώτη λέξη που θα έλεγαν στους καταληψίες τους, θα ήταν «ευχαριστούμε». Γι αυτό πιστεύουμε ότι ο Δήμος Βέροιας πρέπει τουλάχιστον να δώσει στο εγχείρημα τον απαιτούμενο χρόνο, για να μπορέσει να το αξιολογήσει, πριν καθορίσει με πολιτικά και όχι νομικά κριτήρια τη στάση του.

Δημήτρης Αβραμίδης
Γιάννης Χαραλαμπίδης
Δέσποινα Παρίση
Χ΄΄Αλεξίου Κώστας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καλοδεχουμενα τα παιδια στη γειτονεια μας.
Ο δημος Βεροιας ας φροντισει διπλα απο το κτηριο ,να καθαρισει την πλατεια και να επαναφερει τα νερα στα παπακια που ειναι παγιο αιτημα των κατοικων της περιοχης.
Ο καταρακτης εχει παψει να λειτουργει οι παπιες χαθηκαν ,ποιος εκμεταλευται τα νερα?
κατα τ αλλα σε ορισμενους φταινε τα παιδια που εξωραισαν και αξιοποιυν το εγκατελειμενο κτηριο?
aaa