Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΝΑ ΚΗΡΥΞΟΥΝ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!

το
Γ. Χαρίση*
Οι δήμοι καταρρέουν, οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονται – ήδη πολύ δεν πληρώνονται -, οι υπηρεσίες προς τους δημότες παραλύουν και δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμη και φωτοτυπικό χαρτί. Οι δήμαρχοι κάνουν ότι κινητοποιούνται, γιατί ελάχιστοι δήμοι ουσιαστικά έκλεισαν στις κινητοποιήσεις που οργάνωσε η ΚΕΔΕ.
Είναι φανερό πλέον ότι, όσο η...

χώρα μας θα βυθίζεται στην ύφεση και στην κρίση και η εσωτερική υποτίμηση θα γίνεται, από την μνημονιακή συγκυβέρνηση, το μοναδικό εργαλείο για την έξοδό της, τόσο θα μεγαλώνουν τα αδιέξοδα στην οικονομία και η φτώχια και η εξαθλίωση στην κοινωνία!
Οι δήμοι, ιδιαίτερα μετά τον «Καλλικράτη» χάνουν τον όποιο λαϊκό τους χαρακτήρα, αποξενώνονται από τις πραγματικές ανάγκες και τις αγωνίες της κοινωνίας και μετατρέπονται σε διαχειριστές της φτώχειας και σε φορείς για την αλλοτρίωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων σ’ αυτή και της προώθησης της μνημονιακής πολιτικής για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της.

Δυόμιση χρόνια μνημονίου, με μείωση στο 60% και πλέον των θεσμοθετημένων πόρων της, με απαγόρευση των προσλήψεων, ακόμη και σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, που υποτίθεται δεν αυξάνουν το δημόσιο χρέος και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, εκτός φωτεινών εξαιρέσεων, δεν έκαναν τίποτα για να αντισταθούν στην επερχόμενη λαίλαπα.

Θεώρησαν λίγο-πολύ ως δεδομένο αυτό, αρκέστηκαν σε κάποιες καταγγελίες, αλλά στην πράξη εφάρμοσαν τις αντεργατικές πολιτικές, με λίγο φαντασία και πολύ "ευρηματικότητα"! Τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι και μπορεί ο λαός να τους θεωρήσει συνυπεύθυνους στη φτώχια τους αποφάσισαν να «αγωνιστούν»! Εμείς τους καλωσορίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις τους. Προτάσσουμε την ανάγκη της αμφισβήτησης και ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών και παλεύουμε να μπουν σε κίνηση τις τοπικές κοινωνίες και οι χρήστες των επαπειλούμενων με κατάργηση κοινωνικών υπηρεσιών.
Οι δήμοι δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό; Και τι κάνουν οι Δήμαρχοι; Αντί να συντονίσουν τη δράση τους για να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την απαγόρευση, συντονίζονται παντού με στόχο την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Πρώτο θύμα η καθαριότητα. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν γίνονται για τη μείωση των δαπανών, στα πλαίσια της λεγόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, γιατί το κόστος των ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών θα είναι μεγαλύτερο.
Οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρετούν τις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, όπου οι κοινωνικές πολιτικές θεωρούνται βαρίδια για το κράτος, εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες γιατί θα παρουσιάσουν μειωμένο δημόσιο στα ξένα αφεντικά τους, αλλά πρωτίστως ικανοποιούν τα εργολαβικά-ιδιωτικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που θα αγοράζει φτηνά και θα εκμεταλλεύεται την υποτιμημένη εργατική δύναμη.
Δεν μπορούν επίσης να προσλάβουν στους παιδικούς σταθμούς και σε άλλες υπηρεσίες πρόνοιας, πολιτισμού και αθλητισμού; Βρήκαν τη λύση και «εκβιάζουν» τους εργαζόμενους, για να μην απολυθούν, να δημιουργήσουν συνεταιριστικές εταιρίες οι ίδιοι και να «ενοικιάσουν»! τους εαυτούς τους στους Δήμους. Μιλάμε δηλ. για πλήρη κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος.
Επίσης μέσω της λεγόμενης «κοινωνικής» εργασίας θα προσλάβουν χιλιάδες εργαζόμενους για πέντε μήνες, χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης μέσα στον ίδιο χρόνο, με αποδοχές κάτω από τις ΣΣΕ, για να καλύπτουν και τις πάγιες ανάγκες, αλλά κυρίως για να εμπεδώσουμε το νέο εργασιακό μοντέλο που θα περιλαμβάνει εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και με αποδοχές 200€ το μήνα, επιμερισμένα σε ετήσια βάση, για να μάθουμε να ζούμε στη φτώχια!
Με το μοντέλο της «κοινωνικής» εργασίας και την πρόσληψη μέσω των αμαρτωλών Μ.Κ.Ο., οι οποίες παίρνουν και την προμήθειά τους, θα δοθεί χρήμα όχι για πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, αλλά για τις ανάγκες της εκλογικής πελατείας των κομμάτων του αστικού πολιτικού κατεστημένου.
Πώς αλλιώς θα προσλάμβαναν προσωπικό πχ η «Ένωση Κυριών Δράμας» ή η « Μέριμνα Πόντιων Κυριών Δράμας» και οι «Κυνηγετικόί Σύλλογοι» όλης της χώρας για να απαριθμήσω μερικούς φορείς!
Ετοιμάζουν χιλιάδες προσλήψεις σε έργα αυτεπιστασίας που δεν πρόκειται να γίνουν, γιατί κανένας δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να τα χρηματοδοτήσει, αλλά και αν γίνουν, θα είναι έργα «μαϊμού», γιατί οι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιηθούν και αυτοί για την ικανοποίηση των παγίων αναγκών των δήμων.
Ο σ. Θανάσης Μπαρτσώκας καλούσε σε άρθρο του μέσα από τις σελίδες της Αυγής σε ένα κίνημα «εντέλλεσθε», δηλ ανάληψη των πολιτικών ευθυνών από τους δημάρχους για να προσληφθεί προσωπικό και να γίνουν δαπάνες με βάσει τις ανάγκες της κοινωνίας που μαστίζεται από την κρίση.
Επικροτώντας αυτή την πρόταση θα πρέπει οι Δήμαρχοι της Αριστεράς, αλλά και άλλοι αγωνιστές Δήμαρχοι, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία να κηρύξουν ανυπακοή στις μνημονιακές πολιτικές και να μην εφαρμόζουν κανέναν μνημονιακό νόμο.
Οι Δήμοι αυτοί να γίνουν τα σύγχρονα Γαλατικά Χωριά! Γιατί είναι η ώρα για πράξεις και όχι για λόγια.

*Ο Γιώργος Χαρίσης είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και μέλος της γραμματείας της Αυτόνομης Παρέμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: