Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

παρέμβαση ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ- Η προβολή των βουλευτών εμπόδιο στις επιχειρήσεις

του
Ν. Ουσουλτζόγλου*
Εδώ και αρκετές μέρες το Επιμελητήριο Ημαθίας και κατ’ επέκταση τα φυσικά του μέλη, οι επιχειρήσεις του Νομού μας δηλαδή, είναι θεατής των «προβεβλημένων», συναντήσεων  που κατά το τελευταίο διάστημα έχουν οι βουλευτές του Νομού μας, με αντίστοιχους θεματικούς, αντιπεριφερειάρχης, κυβερνητικά στελέχη κ.α για θέματα στρατηγικής σημασίας, σ’ ότι αφορά την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της τόνωσης της επιχειρηματικότητας της Ημαθίας (Αγορά Κουλούρας, αεροδρόμιο, τελωνείο).
            Δυστυχώς το...
Επιμελητήριο ενημερώνεται γι’ αυτές τις ενέργειες εκ των υστέρων και μόνο από τον τοπικό τύπο.
Παρατηρείται δε το φαινόμενο, ο κάθε βουλευτής να προβάλλει και να προβάλλεται αποσπασματικά, για συγκεκριμένο θέμα, (άλλος για την αγορά της Κουλούρας, άλλος για το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας, άλλος για όλα μαζί), πρωτίστως χωρίς να ζητήσουν ενημέρωση από το Επιμελητήριο, παραβλέποντας τις προτάσεις του, που επιβάλλουν στοχευμένες ενέργειες που συνδυάζουν τις χρήσεις της αγοράς της Κουλούρας (τελωνείο, δημοπρατήριο κ.α), με την μετατροπή του αεροδρομίου της Αλεξάνδρειας σε εμπορευματικό αεροδρόμιο, όπως περιγράφονται μεταξύ άλλων στο σχέδιο Agropollis. Οι εξειδικευμένες προτάσεις οι οποίες εάν υλοποιηθούν θα συμβάλλουν καθοριστικά στην υποστήριξη και στην τόνωση των εξαγωγών των προϊόντων του νομού, αλλά και την ευρύτερης περιοχής καθιστώντας τα πιο ανταγωνιστικά και με σαφή τα οφέλη  που προκύπτουν.
            Πάγια θέση του Επιμελητηρίου ήταν και είναι, η συνεργασία όλων των φορέων, των τοπικών αρχόντων (και των βουλευτών φυσικά),υπηρεσιών για την κατάστρωση στρατηγικού σχεδίου,(το Επιμελητήριο έχει ήδη συγκεκριμένες και έτοιμες προτάσεις),αξιοποίησης των ανωτέρω ζητημάτων, που θα παρέχει τις καλύτερες λύσεις και περισσότερες επιλογές που μπορούν  να συνδυαστούν με περισσότερους τρόπους.
Οι μεμονωμένες «εμφανίσεις» (ή προτάσεις) για τέτοιου είδους θέματα και μάλιστα με μοναδικό εφόδιο απλές ενημερώσεις –αναφορές, στα πλαίσια εθιμοτυπικών επισκέψεων στο Επιμελητήριο, φυσικά όλα αυτά πριν τις εκλογές, αντί της ομαδικής δουλειάς με συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς, μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα φέρνουν. Συνήθης κατάληξη, η πολιτική  και οι πολιτικοί της, να καταλήγουν όπως όλος ο επιχειρηματικός κόσμος σήμερα βιώνει να είναι  στο τέλος ανασταλτικοί παράγοντες  και στην ουσία ανταγωνιστές της επιχειρηματικότητας και των επιχειρήσεων.
            Το σημαντικότερο που μπορεί να κάνει κάποιος που κατέχει μια θέση εξουσίας, είναι να ρωτήσει τι πρέπει να γίνει και να βεβαιωθεί ότι αυτό που πρέπει να γίνει, έχει γίνει απόλυτα κατανοητό από αυτόν. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ δηλαδή.
Βρισκόμαστε σ’ ένα σημείο καμπής, όπου η βιομηχανική κοινωνία δίνει την σκυτάλη στην κοινωνία της γνώσης και παρατηρείται το φαινόμενο όπου οι επιχειρήσεις γίνονται  (αποτελούν), θεμέλιο, σημείο αναφοράς κρίσιμων επιλογών και λειτουργιών για την ανάπτυξη της χώρας. Η οικονομική  μηχανή της Δημοκρατίας είναι οι επιχειρήσεις.
            Οι πολιτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη πρόκληση της τελευταίας  εκατονταετίας. Την ανάγκη που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις(εκφραστής και εντολοδόχος τους, το επιμελητήριο), να είναι οι εκάστοτε βουλευτές και φορείς του τόπου μας, στρατηγικοί  συνεργάτες, αντί να είναι μονομερείς  αστέρες στο οικονομικό-πολιτικό –κοινωνικό- επιχειρηματικό στερέωμα.
            Οι απλές επαφές και αναφορές τέτοιου είδους ζητημάτων, εάν δεν συνδυαστούν με συντονισμένη δράση και σχεδιασμό, αποτελούν απλά  καλές προθέσεις και παραμένουν έτσι. Η εκτέλεση ενός σχεδίου όμως, που συνδράμουν  ομαδικά και συντονισμένα  όλες οι δυνάμεις του τόπου, στο βαθμό που αυτές  εμπλέκονται , είναι η μοναδική στρατηγική που βλέπουν τόσο οι πολίτες και επιχειρηματίες του τόπου, όσο οι υπάρχοντες  και οι μελλοντικοί συνεργάτες των επιχειρήσεων του νομού μας εντός και εκτός συνόρων του νομού και της χώρας.  Στρατηγική που πρέπει να συγκεντρώνει  κρίσιμους πόρους σε δραστηριότητες που αποσκοπούν στην παραγωγή αποτελέσματος. Ρυθμιστής και πρωτεργάτης το Επιμελητήριο του οποίου μεταξύ άλλων, ο σκοπός του είναι η εξεύρεση των ενδεδειγμένων λύσεων στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Ανάγκες τις οποίες γνωρίζει καλύτερα από όλους τους άλλους φορείς και πρόσωπα.
            Εύλογα λοιπόν απορούμε γιατί όλες αυτές οι ενέργειες σας γίνονται αποσπασματικά  και όχι συντονισμένα και κυρίως χωρίς ενδελεχή ενημέρωση από το επιμελητήριο και πάντα ερήμην του. Σε μια χρονική περίοδο που το πρόβλημα του κράτους έχει από τέτοιου είδους πρακτικές μεταφερθεί στις επιχειρήσεις.
Ίσως γιατί η πλειονότητα από εσάς δεν προέρχεται από το χώρο της Αγοράς και κατά συνέπεια δεν μπορείτε να αφουγκραστείτε τις ανάγκες της.
Η διαχρονική εδραιωμένη θέση μας και ευελπιστούμε προς αυτό, είναι πως οι σχέσεις σας με τις επιχειρήσεις και το επιμελητήριο είναι να είναι μια σχέση αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης, δηλαδή η ΑΠΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ.

*πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητήριου Ημαθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: