Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Σακοράφα- Ο ΣΥΡΙΖΑ είσαι εσύ

της
Σ. Σακοράφα*
Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, η στιγμή είναι ιστορική

Οι εκλογές, και κυρίως το αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, έδειξαν καθαρά ότι ο λαός μας έχει συνειδητοποιήσει τη δυνατότητά του να ανατρέψει το σάπιο μνημονιακό κατεστημένο.

Ο κυρίαρχος στόχος του νέου πολιτικού φορέα δεν μπορεί να είναι τίποτε... λιγότερο από αυτό.

Η αναγκαία συνθήκη για αυτήν την ανατροπή είναι η ενεργός συμμετοχή και η ενεργός εμπλοκή του αγωνιζόμενου λαού.

Μόνον έτσι μπορεί να στηριχθεί μια λαϊκή κυβέρνηση μετάβασης, που θα βάλει τις βάσεις για την πραγματική δημοκρατία, την ανεξαρτησία, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη νέα θέση της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο, που θα προωθήσει τις αλλαγές στις κοινωνικές και παραγωγικές σχέσεις.

Στη διαδικασία οικοδόμησης αυτής της συνθήκης, ο νέος πολιτικός φορέας θα πρέπει να αναπτύσσεται και να μετεξελίσσεται στη λογική “ο ΣΥΡΙΖΑ είσαι εσύ”.

Η λογική αυτή προϋποθέτει μία άρνηση και μία κατάφαση.

Η άρνηση αφορά τις παθογένειες των προηγούμενων χρόνων. Να αρνηθούμε τη γραφειοκρατία, και αυτή που υπάρχει, και αυτή που γεννιέται. Να αρνηθούμε τη νοητή διαχωριστική γραμμή του “πάνω” με το “κάτω”, τη λογική του “εμείς” για “σας”, την παραγωγή γραμμής για την κοινωνία μέσα σε κλειστά γραφεία. Να αρνηθούμε την αντίληψη που διαμόρφωνε μια παραδοσιακή εκλογική τακτική με στόχο την αριθμητική μικροδιεύρυνση και την οικοδόμηση συνασπισμών με στενό εκλογικό ορίζοντα.

Η κατάφαση αφορά την αναγνώριση και την υιοθέτηση του νέου ιστορικού μας ρόλου, σαν ένα ευρύ μέτωπο λαϊκής αντίστασης και κοινωνικής ανασυγκρότησης, σαν ένα ιστορικό μπλοκ.

Ιστορικό μπλοκ σημαίνει ζωντανή οργάνωση και ενεργή συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας.

Και, βέβαια, για να συμμετέχει ο λαός μας, πρέπει να έχει τη βεβαιότητα, και αυτή η βεβαιότητα να επαληθεύεται διαρκώς στην πράξη, ότι η συμμετοχή του παίζει ρόλο και δεν είναι προσχηματική.

Άρα το κυρίαρχο επίπεδο της πολιτικής ευθύνης του νέου φορέα είναι να δικαιώνουμε τη συμμετοχή. Και στο σημείο αυτό θα γίνω ακόμη πιο ρηξικέλευθη. Όχι μόνο να δικαιώνουμε τη συμμετοχή, αλλά και να προκαλούμε την “εισβολή” της κοινωνίας στον νέο φορέα.

Ο δρόμος για να δημιουργήσουμε μια μεγάλη, ανοικτή, ανατρεπτική και δημοκρατική Αριστερά, πυρήνα αυτής της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, ανοίγεται μπροστά μας.

Ο φόβος, η περιχαράκωση και ο ηγεμονισμός θα τον κάνουν δύσβατο μονοπάτι.

Η συμμετοχή, η συναπόφαση κι έλεγχος θα τον μετατρέψουν σε λεωφόρο νίκης του λαού μας.

Είναι η ιστορική στιγμή που πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.
 
* Η Σοφία Σακοράφα είναι βουλευτής Β' Αθηνών και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
 
Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: