Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Επίσχεση εργασίας σε περισσότερα από 50 δημόσια νοσοκομεία

Φουντώνει το κύμα των επισχέσεων εργασίας στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με τους γιατρούς -ειδικούς και ειδικευόμενους- να διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους για τις εφημερίες που έχουν κάνει τους τελευταίους τέσσερις μήνες, δηλαδή από το Δεκέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους τα νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονται σε επίσχεση έχουν ξεπεράσει τα 50, ενώ στη Θεσσαλονίκη σχεδόν όλα....
τα νοσοκομεία είναι σε κινητοποιήσεις, με τη συμμετοχή των γιατρών να φτάνει το 50%.
«Εμείς δεν θέλουμε να κινδυνέψει κανείς και στόχος μας είναι να μείνουν ανοιχτά τα νοσοκομεία. Συνεπώς εξυπηρετούμε όλα τα επείγοντα και βαριά περιστατικά, αλλά δεν αντιμετωπίζουμε τα προγραμματισμένα, τα οποία αναβάλλονται, εφόσον δεν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών», δηλώνει στη «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Χρήστος Παπαστεργίου.
Παράλληλα αναφέρει ότι κατά μέσο όρο οφείλονται 4.000 ευρώ σε κάθε γιατρό για τις εφημερίες, δηλαδή το συνολικό ποσό για τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης υπολογίζεται σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια στιγμή το κλίμα δυναμιτίζουν διοικητές, που αποστέλλουν τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, η οποία κάνει λόγο για περικοπή ημερομίσθιων και πάγωμα μισθολογικής εξέλιξης εξαιτίας της επίσχεσης, προκειμένου, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), να εκφοβίσουν τους γιατρούς, ώστε να αποσυρθούν οι δηλώσεις επίσχεσης, αντί να φροντίσουν για το αυτονόητο, δηλαδή να καταβάλουν τα οφειλόμενα.

Ωστόσο η ΟΕΝΓΕ ξεκαθαρίζει ότι το συγκεκριμένο έγγραφο αποτελεί έκφραση νομικής γνώμης και όχι νόμο, υπουργική ή δικαστική απόφαση. Επίσης οι διοικητές που προβαίνουν σε απειλές γνωρίζουν ότι η περικοπή μισθού αποτελεί αυτόφωρο αδίκημα και τυχόν μήνυση σε βάρος τους θα τους οδηγήσει στο αστυνομικό τμήμα και το κρατητήριο.
«Αν κάποιος διοικητής νοσοκομείου νομίζει ότι έχει το δικαίωμα σε περικοπή μισθού γιατρών λόγω επίσχεσης, ας τολμήσει να το κάνει», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.
"Θεαγένειο". Στο μεταξύ στα όριά τους βρίσκονται οι γιατροί στο «Θεαγένειο», οι οποίοι κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα εξαιτίας και της έλλειψης χρηματοδότησης. Οι γιατροί είναι σε επίσχεση εργασίας, καθώς δεν έχουν πληρωθεί για τις εφημερίες που έχουν κάνει. Μάλιστα σήμερα και αύριο το νοσοκομείο θα λειτουργεί μόνο με προσωπικό ασφαλείας για τα επείγοντα περιστατικά. Στόχος των γιατρών είναι η δημοσιοποίηση των συσσωρευμένων προβλημάτων λειτουργίας του νοσοκομείου και ευρύτερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

makthes.gr
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: