Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΗΜΑΘΙΑ- Αρνητικό το κλίμα για τους υποψήφιους Βουλευτές- Πρωτιά χτυπάει ο Σιδηρόπουλος- Ποια η δυναμική των υπολοίπων

Ο Βενιζέλος έθεσε ως προεκλογικό στόχο να τερματίσει το  ΠΑΣΟΚ πρώτο στην κούρσα της εκλογής της 6ης Μαΐου αλλά αυτό μάλλον πρόκειται για ένεση ηθικού παρά για ρεαλιστικό στόχο αφού όλα τα στοιχεία αλλά και οι καθημερινές επαφές των υποψήφιων βουλευτών του κάθε άλλο παρά δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανακάμψει πόσο μάλλον να περάσει πρώτο μπροστά από τη ΝΔ.

Μέσα σε ένα άκρως αρνητικό κλίμα οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βγήκαν στην Ημαθία για να...
 κάνουν προεκλογική εκστρατεία. Εξ αρχής να πω ότι είναι κυριολεκτικά αθόρυβοι. Κανείς δε γνωρίζει το πρόγραμμα των υποψηφίων, συγκεντρώσεις γίνονται σε σπίτια και απόμερα καφενεία κατά μικρές ομάδες. Εκ των υστέρων έρχονται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο φωτογραφίες και κείμενα που κάθε άλλο παρά αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

Έκανε για παράδειγμα η Δ. Μπαλτατζίδου συγκέντρωση σε καφετερεία στην Αλεξάνδρεια και ο τίτλος του δελτίου που δημοσιεύτηκε στα μέσα ενημέρωσης της Ημαθίας ήταν ότι έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους πολίτες του Καλλικρατικού δήμου της Αλεξάνδρειας. Και ήταν μέσα στο μαγαζί είκοσι από το δήμο κιαι έξι δικοί της άνθρωποι που τη συνοδεύουν.
Οι “κλειστές” συγκεντρώσεις των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, όσων βέβαια τολμούν να κάνουν και συγκεντρώσεις, δείχνουν την απέχθεια του κόσμου τόσο προς την πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και εξαθλίωσε το λαό όσο και έναντι στα πρόσωπα που επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες ότι όλα όσα έγιναν ήταν αναγκαία και ότι έγιναν για να σωθεί η χώρα.



Το κλίμα είναι αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ και πολλοί είναι αυτοί που στοιχηματίζουν ότι η κάλπη θα καταγράψει ιστορικά αρνητικά αποτελέσματα στα εκλογικά τμήματα του νομού Ημαθίας. Θεωρώ ότι έχουν μεγάλη δόση αλήθειας οι προβλέψεις τους και πλέον το ζητούμενο είναι πόσο χαμηλά θα είναι ποσοστά του κόμματος στην Ημαθία.
Αναφορικά με τις υποψηφιότητες και τη δυναμική ενός εκάστου ήδη έχει καταγραφεί το προβάδισμα που έχει ο Τάσος Σιδηρόπουλος και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα τερματίσει πρώτος και με σαφή διαφορά από τον δεύτερο. Ο Σιδηρόπουλος, αν και ψήφισε όλα τα μέτρα, μνημόνια και μεσοπρόθεσμο καθώς και όλους τους νόμους που απομείωσαν το εισόδημα των Ημαθιωτών, έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ. Δε βγήκε σχεδόν ποτέ να επιχειρηματολογήσει με ένταση και με προκλητικό τρόπο όπως έκανε για παράδειγμα ο Τόλκας το επιβεβλημένο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ παρά μόνο όταν βρίσκονταν σε τέτοιο περιβάλλον που απαιτούνταν από την θεσμική του ιδιότητα.
Απέφυγε να εμπλακεί σε δημόσια αντιπαράθεση υπερασπιζόμενος την καταστροφική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και περιορίστηκε στα της Ημαθίας προσπαθώντας να λύσει κλαδικά ζητήματα όπως αγροτικά θέματα. Αυτή η τακτική του έδωσε το πλεονέκτημα να καταγράφει τις μικρότερες δυνατές ζημιές και αν συνυπολογίσουμε ότι εκκινεί από τους 18 χιλιάδες σταυρούς προτίμησης του 2009 είναι προφανές ότι έχει ένα ισχυρό μαξιλάρι ασφαλείας να χάσει μερικές χιλιάδες σταυρούς τερματίζοντας και πάλι στην πρώτη θέση.
Σε αντίθεση με τον Αγγ. Τόλκα που έγινε υφυπουργός για δυο μήνες και φορτώθηκε το βάρος με το φανατισμό του νεοφώτιστου να υπερασπίζεται τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο κάθε μέτρο του ΠΑΣΟΚ. Ο νεαρός πολιτικός διαπίστωσε πολύ σύντομα ότι μπήκε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Η υπουργοποίησή του ήταν το μεγάλο του λάθος και στα ΧΡΟΝΙΚΑ είχαμε προειδοποιήσει για την εξέλιξη αυτή λέγοντας ότι “απόλαυσε τις μέρες που θα είσαι υπουργός Άγγελε γιατί την επόμενη Βουλή θα τη βλέπεις από το κανάλι της της βουλής, από την τηλεόραση”.
Εκτιμώ ότι ο Τόλκας εκκινώντας από τους 11,5 χιλιάδες σταυρούς θα προσγειωθεί απότομα σε μονοψήφιο αριθμό δεδομένης και της μεγάλης πτώσης του ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να πιάσει την πρώτη θέση κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι στις συγκεντρώσεις του που επιχειρεί να κάνει στην περιοχή της Αλεξάνδρειας για παράδειγμα δε συγκεντρώνει πάνω από δέκα πολίτες που κι αυτοί δεν είναι σίγουροι...
Ο Θαν. Γικόνογλου είναι ξεχωριστή περίπτωση. Εξελέγη βουλευτής εξ αιτίας της βοήθειας τόσο του εναπομείναντος μηχανισμού του πατέρα του που ήταν 25 χρόνια βουλευτής όσο και του μηχανισμού του δήμου Αλεξάνδρειας που είχε τεθεί στις υπηρεσίες του την προεκλογική περίοδο του 2009 και κατάφερε να πιάσει τη δεύτερη θέση. Στα τρία χρόνια της θητείας του δεν έχει να παρουσιάσει απολύτως τίποτα και για το μόνο που θα τον θυμούνται οι Ημαθιώτες αλλά και το πανελλήνιο είναι το περιστατικό με τα κόπρανα που είχαν γεμίσει άγνωστοι ακτιβιστές το ΙΧ της συζύγου του.
Η Δ. Μπαλτατζίδου έχοντας ένα στυλ που συνδυάζει κυρία του κατηχητικού με καλούς τρόπους και πλατύ χαμόγελο και εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι ήταν κοντά σε πολιτιστικούς συλλόγους και την εκκλησία επιχειρεί να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερους σταυρούς μπορεί. Έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου, σφίγγει χέρια και επαναλαμβάνει μονότονα ότι είναι μια γυναίκα αυτοδημιούργητη που έχει δουλέψει στη ζωή της και ότι στρατεύτηκε στον αγώνα μετά από την παράκληση του Βενιζέλου. Μ΄ άλλα λόγια, θέλει να αποσπάσει ψήφους που στηρίζονται στο θυμικό και στο συναίσθημα των Πασόκων βλέποντας απέναντί τους την αδερφή τους, τη μάννα τους, τη γυναίκα της διπλανής πόρτας.


Εκτιμώ ότι το στυλ αυτό έχει αποτέλεσμα στο μικροαστικό κοινό της Ημαθίας που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και ότι η Μπαλτατζίδου θα πάει καλά. Σε ποια θέση θα τερματίσει είναι δύσκολο να πει κανείς αλλά πιθανολογώ ότι μπορεί εύκολα να υπερκεράσει τον Τόλκα.
Η υποψηφιότητα της Φ. Καρανικολοπούλου είναι ο άγνωστος “Χ”. Η υποψήφια είναι μια ζωή μέσα στο ΠΑΣΟΚ από το οποίο δεν πήρε τίποτα απολύτως σε αντίθεση με τους περισσότερους που ασχολήθηκαν με τα του ΠΑΣΟΚ. Μέσα στην πιάτσα και χωρίς καμιά επιτήδευση η Καρανικολοπούλου έθεσε υποψηφιότητα από καπρίτσιο, χωρίς κανέναν μηχανισμό, χωρίς οικονομική βοήθεια από πουθενά και βασίζεται μόνο στους δεσμούς που έχει αναπτύξει χρόνια τώρα με τους συμπολίτες της.


Είναι δύσκολη η αποστολή της αλλά υπάρχει κόσμος που θα την στηρίξει γιατί αφενός εκτιμά την ανιδιοτέλειά της και αφετέρου γιατί θα θέλει να καταψηφίσει τους άλλους που τους θεωρεί επαγγελματίες της πολιτικής.
Τέλος υπάρχει και η υποψηφιότητα της Θούλης Χρυσάνθης Σιδηροπούλου που από μόνη της είναι ξεχωριστή περίπτωση. Είναι ίσως η πιο αθόρυβη υποψηφιότητα. Πιθανολογώ ότι η Σιδηροπούλου μπήκε στο ψηφοδέλτιο γιατί ήθελε να υλοποιήσει το όνειρό της να χριστεί υποψήφια γνωρίζοντας ότι δεν έχει καμιά ελπίδα εκλογής. Βέβαια, υπάρχουν κι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αν η Σιδηροπούλου εκμεταλλευτεί το μεγάλο της προσόν που είναι η άμεση επικοινωνία με τον κόσμο και κάνει ανοιχτές συγκεντρώσεις και ομιλίες αλλά και συνεντεύξεις θα καταφέρει να σαγηνεύσει τους Ημαθιώτες και να κάνει την έκπληξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: