Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η σπατάλη των τροφίμων και η αύξηση του κόστους παραγωγής τους στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η σπατάλη των τροφίμων και τα απόβλητα θα συζητηθούν μεταξύ άλλων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει 16-19 Ιανουαρίου 2012, στο Στρασβούργο. Σε μια ξεχωριστή συζήτηση με τον επίτροπο Ciolos θα τεθεί το... ζήτημα της αύξησης του κόστους παραγωγής τροφίμων.

Ειδικότερα στην Ολομέλεια θα έχουμε:
Εκλογές για νέο Πρόεδρο, Αντιπροέδρους και Κοσμήτορες
Η πρώτη πράξη του ΕΚ για το 2012 θα είναι η εκλογή του νέου Προέδρου, των δεκατεσσάρων Αντιπροέδρων και των πέντε Κοσμητόρων. Οι τρείς υποψήφιοι για τη θέση του νέου Προέδρου είναι ο Martin Schulz (Σοσιαλιστές, Γερμανία), η Diana Wallis (Φιλελεύθεροι, Ηνωμένο Βασίλειο) και ο Nirj Deva (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο).


Συζήτηση για την κατάσταση στην Ουγγαρία
Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ουγγαρία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης που θα λάβει χώρα στο ΕΚ την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου, στις 3 μμ. τοπική ώρα Στρασβούργου. Στη συζήτηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Barroso, οι ευρωβουλευτές είναι πιθανό να αντιδράσουν στο αμφιλεγόμενο νέο Σύνταγμα της Ουγγαρίας που τέθηκε σε ισχύ την 1 Ιανουαρίου 2012, στους νόμους εφαρμογής του και σε άλλα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Viktor Orbán.


Παρουσίαση του προγράμματος εργασίας της Προεδρίας της Δανίας
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Helle Thorning-Schmidt, θα παρουσιάσει την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου (10 πμ τοπική ώρα Στρασβούργου) το πρόγραμμα της Προεδρίας της χώρας και τις προτεραιότητες της για τους επόμενους έξι μήνες.


Νέα συμφωνία για οικονομική ένωση και οικονομική διακυβέρνηση
Την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου, το ΕΚ θα θέσει προς ψήφιση ένα σχέδιο ψηφίσματος στο οποίο παραθέτει τα αιτήματα και τις ανησυχίες του όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία ενίσχυσης της οικονομικής ένωσης. Στο ψήφισμα θα υπογραμμισθεί επίσης η ανάγκη να συμπεριληφθούν στο νέο σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης οι στόχοι για ανάπτυξη και αλληλεγγύη.


Καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων ηλεκτρικού εξοπλισμού
Ο όγκος των αποβλήτων της Ευρώπης, από τα χαλασμένα ψυγεία έως τα απαρχαιωμένα τηλέφωνα, αυξάνεται διαρκώς ενώ συχνά δεν γίνεται ανάκτηση πολύτιμων πρώτων υλών, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές. Το ΕΚ θα ψηφίσει την Πέμπτη επί της νέας νομοθεσίας η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της συλλογής και ανακύκλωσης των αποβλήτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αγαθών και στη μείωση της γραφειοκρατίας για τους παραγωγούς, οι οποίοι είναι οικονομικά υπεύθυνοι για τη διαχείριση των αποβλήτων.


Ασφαλέστερα προϊόντα ελέγχου επιβλαβών οργανισμών
Τα προϊόντα έλεγχου επιβλαβών οργανισμών (εντομοαπωθητικά, βακτηριοκτόνα κ.α.) θα πρέπει να εγκρίνονται ως ασφαλή προτού μπορέσουν να πωληθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την Πέμπτη οι ευρωβουλευτές θα θέσουν σε ψηφοφορία την νομοθετική πρόταση, η οποία προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους των επιπτώσεων που έχουν τα «βιοκτόνα», όπως ονομάζονται τα προϊόντα αυτά, στην υγεία και το περιβάλλον, ενώ οδηγεί παράλληλα στον εξορθολογισμό των διαδικασιών έγκρισης για τις επιχειρήσεις που τα εμπορεύονται.


Λήψη μέτρων για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη
Το 50% της σπατάλης τροφίμων που καταγράφεται σήμερα στην ΕΕ θα μπορούσε να αποφευχθεί, κάτι που καθιστά αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων. Αυτό τονίζεται στο ψήφισμα που θα τεθεί σε ψηφοφορία από το ΕΚ την Πέμπτη. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης, προγράμματα διατροφικής εκπαίδευσης, ποικιλία στο μέγεθος των συσκευασιών και νέα επισήμανση των ημερομηνιών πώλησης.

ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: