Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΠΙΕΡΙΑ- ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Συστάθηκε πρωτοβουλία πολιτών στην Κατερίνη με την ονομασία «Κόντρα στο ρεύμα» Ν. Πιερίας για να προσφέρει βοήθεια σε πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τους νέους φόρους ή απειλούνται με τη διακοπή παροχής ρεύματος.

Σήμερα, Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011, στις 12:00 το μεσημέρι, μετά από...
 πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, πραγματοποιήθηκε Λαϊκή Συνέλευση στην Κεντρική Πλατεία Κατερίνης, με θέμα το χαράτσι της ΔΕΗ και τις διακοπές παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν το νέο φόρο.
Παρά το τσουχτερό κρύο, στη Λαϊκή Συνέλευση συμμετείχαν περισσότεροι από 200 πολίτες, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις επικείμενες δράσεις κατά του επαχθούς μέτρου με το οποίο επιχειρείται η ανηλεής οικονομική αφαίμαξη όλων μας.

Μετά από μια σύντομη αναφορά στους λόγους που οδήγησαν στην πρωτοβουλία αυτή, το λόγο έλαβαν ο δικηγόρος κ. Ραδίσης Παντελής από τη Θεσσαλονίκη και ο κ. Στεφανίδης Δημήτρης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας. Οι δύο νομικοί αναφέρθηκαν στα μέτρα που έχουν ληφθεί πανελλαδικά και εξήγησαν στους πολίτες πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της καταβολής του νέου φόρου.

Στη συνέχεια, η Λαϊκή Συνέλευση εξουσιοδότησε μια ομάδα 13 πολιτών, να αναλάβει την υλοποίηση των δράσεων που αποφασίστηκαν. Η ομάδα αυτή αποτελεί την υλοποίηση της συλλογικής επιθυμίας των συμμετεχόντων να οργανωθούν δράσεις που θα ωφελήσουν τους πολίτες άμεσα ή έμμεσα και φιλοδοξούν να αναδειχτεί σε σημαντικό παράγοντα κοινωνικής προσφοράς. Η ομάδα εξουσιοδοτήθηκε να υλοποιήσει τα παρακάτω:

Κατάθεση αίτησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κατερίνης για άμεση συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως με θέμα: «Το τέλος ακίνητης περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ».
Κατάθεση αίτησης προς το Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης με θέμα τη νομική στήριξη των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν το νέο φόρο.
Έκδοση φυλλαδίου με τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την πληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΗ μέσω ΑΤΜ.
Οργάνωση ομάδας για την παραλαβή των αποδείξεων πληρωμών.
Οργάνωση και λειτουργία -σε καθημερινή βάση- περίπτερου ενημέρωσης στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης μας.
Συναντήσεις με φορείς της πόλης με στόχο την ενεργό συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη δράση.
Τη συγκρότηση ομάδας νομικών από το νομό Πιερίας, με στόχο τη συμμετοχή στο πανελλαδικό δίκτυο δικηγόρων που ήδη στηρίζει τους αδύναμους πολίτες. Στο κάλεσμα αυτό ήδη έχουν ανταποκριθεί οι παρακάτω δικηγόροι από την Κατερίνη:
Δημηνά Ράνια, Καρράς Θοδωρής, Νταρλαγιάννη Αλεξάνδρα, Παπάς Μανόλης, Σιανίδης Δημήτρης και Τσαμακλής Χαρίλαος.
Οργάνωση συναντήσεων με πρωτοβουλίες πολιτών των Δήμων Δίου Ολύμπου και Πίδνας-Κολινδρού. Ήδη έχουν δρομολογηθεί επαφές με πολίτες του Λιτοχώρου.
Η νεοσυσταθείσα ομάδα συνεδρίασε αμέσως μετά τη λήξη της Λαϊκής συνέλευσης και ανακοινώνει τα παρακάτω:

Το περίπτερο ενημέρωσης των πολιτών θα λειτουργεί κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 19:00 – 20:00 το βράδυ στον κεντρικό πεζόδρομο Κατερίνης στο ύψος της Κεντρικής Πλατείας.
Η ομάδα παραλαβής των δικαιολογητικών θα βρίσκεται καθημερινά από την επόμενη Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011, από 12:00 - 13:00 στην είσοδο του Δημαρχείου Κατερίνης.
Όλο το υλικό και οι απαραίτητες πληροφορίες θα αναρτώνται στον ιστοχώρο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ» http://www.otoposmou.gr στην νέα ενότητα που θα φέρει την ονομασία «Κόντρα στο ρεύμα».
Ποιος είναι ο στόχος;

Βασικός στόχος των πολιτών είναι, μέσα από μια ανοιχτή συζήτηση, να πεισθεί το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει ομόφωνη καταδικαστική απόφαση του νέου άδικου μέτρου, να ζητήσει την ανάκληση του και να δώσει την πολιτική στήριξη σε όλα τα νοικοκυριά του Δήμου μας που αδυνατούν να πληρώσουν, δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψει να κοπεί το ρεύμα σε κανένα σπίτι.

Σήμερα που οι πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες καθιστούν προοδευτικά δυσχερέστερη και αναποτελεσματικότερη την πλήρη εξάρτηση από τον κρατικό μηχανισμό για την εξυπηρέτηση των αναγκών και τη λύση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας, θεωρούμε πολύτιμη την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών από τους ίδιους τους πολίτες, είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά.

Οι ενέργειες αυτής της συλλογικής δράσης, είναι ο βασικός τρόπος που θα καταστήσουν άκυρα τέτοιου είδους παράνομα χαράτσια. Ομαδικά εξάλλου έχουμε και περιορισμό των δαπανών που θα υπάρξουν.

Ενωμένοι, αλληλέγγυοι, ανυποχώρητοι, διεκδικούμε και απαιτούμε αυτό που δικαιούμαστε. Αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα που κρατάμε από σημερινή συνεδρίαση και καλούμε τους πολίτες να συνεχίσουν τις δυναμικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις τους. Να δυναμώσουν την νέα πρωτοβουλία πολιτών «Κόντρα στο ρεύμα». Όσοι περισσότεροι είμαστε, τόσο πιο δυνατοί γινόμαστε! Όλοι μαζί μπορούμε!

Τι κάνουμε τώρα;

Τι πρέπει να κάνουμε όταν έρθει ο λογαριασμός της ΔΕΗ με το χαράτσι; Πώς πληρώνουμε μόνο το ρεύμα μέσω του ΑΤΜ;

Πληρώνουμε το λογαριασμό της Δ.Ε.Η σε ΑΤΜ (μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών τράπεζας). Όμως, μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στο λογαριασμό της ΔΕΗ, εκτός από το χαράτσι. Σημειωτέον ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αρνείται να το εισπράξει.

Η άρνηση πληρωμής είναι νόμιμη πράξη, για τις οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια, αλλά και χρέος και πράξη αλληλεγγύης για όσες οικογένειες ακόμη αντέχουν.
Η διαδικασία έχει ως εξής:

Στο ΑΤΜ της τράπεζας που έχουμε λογαριασμό και κάρτα αναλήψεων βάζουμε την κάρτα.
Επιλέγουμε: α) Άλλες συναλλαγές, β) Πληρωμές ΔΕΚΟ, γ) ΔΕΗ
Πληκτρολογούμε το 12ψήφιο κωδικό «ηλεκτρονικής συναλλαγής» και θα μας ζητηθεί να ορίσουμε ποσό πληρωμής.
Αφαιρούμε από το συνολικό ποσό αυτό που αντιστοιχεί στο χαράτσι (πάνω δεξιά ΕΕΤΗΔΕ). Πληκτρολογούμε το υπόλοιπο ποσό στο μηχάνημα.
Πληρώνουμε, δηλαδή, ΜΟΝΟ το ποσό για το ρεύμα και το ποσό για οφειλές προς τρίτους (δημοτικά τέλη, δημοτικός φόρος, ΕΡΤ), χωρίς το χαράτσι.
Παίρνουμε την απόδειξη που εκδίδει το μηχάνημα και αναγράφει τον αριθμό της πληρωμής που κάναμε καθώς και το ποσό.
Την απόδειξη αυτή μαζί με το αντίγραφο του λογαριασμού και της ταυτότητάς μας καταθέτουμε στην συντονιστική επιτροπή. Η ομάδα μας, θα συγκεντρώνει τα αποδεικτικά πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ στα σημεία και τις ώρες που έχουν οριστεί για την ευκολότερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών (Δημαρχείο και πεζόδρομος).
Η συντονιστική επιτροπή

Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της πρωτοβουλίας πολιτών «Κόντρα στο ρεύμα» στο Ν. Πιερίας

Ηλιάδου Αγγελική
Καμπερίδης Κώστας
Καταρτζής Νικήτας
Κορτσάρη Ευγενία
Μπελογιάννη Βάσω
Παπαδημητρίου Μάγδα
Παπαδόπουλος Ευγένιος
Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος
Σαμαθράκης Γιάννης
Σιάσιου Γλυκερία
Τσολακίδης Ηλίας
Χαλαϊζίδου Γνωσούλα
Χιωτέλλη Ευαγγελία
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: