Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ- ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ο ξενώνας υποδοχής προσφύγων που φιλοξενεί 15 οικογένειες μεταναστών στη Θεσσαλονίκη απειλείται με κλείσιμο εξ αιτίας της αδυναμίας των διαχειριστών να ανταποκριθούν στα οικονομικά βάρη.
Σήμερα νωρίς το μεσημέρι έγινε πορεία διαμαρτυρίας της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας και  παράσταση στον ΓΓ κ. Χατζηκωνσταντίνου από τους κ. Μηταφίδη και Ελευθεριάδη οι οποίοι τον ενημέρωσαν σχετικά. Ο Γ.Γ είπε ότι θα ενημερώσει τη ΔΕΗ και τα υπουργεία για να κάνουν τις δικές τους ενέργειες.
Το κείμενο- ανακοίνωση για την κινητοποίηση είναι:Να αγωνιστούμε για τη διάσωση του Ξενώνα

"Ο Ξενώνας Προσφύγων της Θεσσαλονίκης απειλείται ξανά με κλείσιμο. 15 οικογένειες προσφύγων θα βρεθούν στο δρόμο και η πόλη θα χάσει τη μοναδική δομή φιλοξενίας, γιατί το ελληνικό κράτος, το Υπουργείο Υγείας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και όποιος άλλος αρμόδιος φορέας, αρνούνται να δώσουν μια λύση και να στηρίξουν τον ξενώνα" δηλώνουν στο alterthess.gr μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης.

Στην ίδια κατάσταση είχε βρεθεί ο ξενώνας και πριν από ενάμιση χρόνο, το Φλεβάρη του 2010, όταν η ΜΚΟ που διαχειριζόταν τον ξενώνα αναγκάστηκε να αποχωρήσει, μετά από συνεχιζόμενες καταγγελίες για κακοδιαχείριση και μετά από την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να παγώσει τη χρηματοδότησή της.

Οι κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις της πόλης, δεν άφησαν τότε τον ξενώνα να κλείσει.

Χάρη στην έμπρακτη στήριξη, την εθελοντική δουλειά, την οικονομική ενίσχυση και τις προσφορές σε είδη δεκάδων κοινωνικών χώρων και συλλογικοτήτων και εκατοντάδων πολιτών, ο ξενώνας έμεινε ανοιχτός για 20 μήνες, χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση ή ιδιωτική χορηγία, μια έμπρακτη απόδειξη ότι η αλληλεγγύη μπορεί να κάνει τα πάντα.

Σε αυτό το διάστημα πάνω από 100.000 ευρώ σε χρήματα και είδη συγκεντρώθηκαν από χρηματικές προσφορές κοινωνικών χώρων και πολιτών, εκδηλώσεις που οργάνωσαν η Συνέλευση του Ξενώνα και αλληλέγγυοι χώροι, από τα έσοδα της «Κουτάλας του Ξενώνα» (ομάδα μαγειρικής των ενοίκων), από ευαισθητοποιημένους και αλληλέγγυους πολίτες και συλλογικότητες της πόλης και –κυρίως- από το ταμείο της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας. Με τα χρήματα αυτά πληρώθηκαν το ρεύμα, τη θέρμανση, τη συντήρηση του κτηρίου, τα σχολικά είδη των παιδιών, φαρμακευτικό υλικό, είδη διατροφής, καθαριότητας και άλλων καθημερινών αναγκών.

"Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα, όλες οι κινητοποιήσεις, οι προτάσεις και οι πιέσεις μας να δοθεί μια τελική και μόνιμη λύση στον ξενώνα, μέσα από τη δημόσια διαχείριση και χρηματοδότηση, έπεσαν σε τοίχο.

Το κράτος, μέσα από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, όχι μόνο δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον, αλλά απέρριψε και προτάσεις άλλων, χρηματοδοτούμενων, οργανώσεων που θα μπορούσαν να δώσουν μια διέξοδο. Ενέτεινε μάλιστα την επίθεσή του προς το Ξενώνα, όταν η Αστυνομία (η οποία έστελνε η ίδια οικογένειες στον Ξενώνα μην έχοντας που αλλού να τις κατευθύνει) αποφάσισε ξαφνικά να μην αποδέχεται τον Ξενώνα ως τόπο μόνιμης κατοικίας των ενοίκων, με αποτέλεσμα οι ένοικοι να μην μπορούν να ανανεώνουν τις άδειες τους και να κινδυνεύουν με απέλαση" δηλώνουν μέλη της συνέλευσης του ξενώνα.

Κάτω τα χέρια από τους μικροπωλητές

Πληθαίνουν τα περιστατικά αστυνομικής βίας εναντίον μικροπωλητών μεταναστών το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη. Μόνο τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγγελθεί δύο περιστατικά συλλήψεων μεταναστών και ξυλοδαρμού τους από τους αστυνομικούς.

Στην πρώτη περίπτωση θύματα ήταν 9 Σενεγαλέζοι, ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Στη δεύτερη, πριν λίγες μέρες, θύμα επίσης ένας Σενεγαλέζος ο οποίος αφού ξυλοκοπήθηκε από την Αστυνομία, συνελλήθφη με την κατηγορία της απείθειας και της αντίστασης! Στο δικαστήριο μάλιστα του τελευταίου, επειδή δεν είχε τα χρήματα να πληρώσει την υπεράσπιση, διεξήχθει όργιο καταπάτησης των δικαιωμάτων του και κάθε έννοιας δικονομίας με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε δικαστική απέλαση.

"Είναι γνωστό σε μας ότι για την οικονομική κρίση και την κοινωνική εξαθλίωση οι μετανάστες δεν μπορεί να είναι τίποτα παραπάνω από το άλλοθι, τον αποδιοπομπαίο τράγο.

Αντιμετωπίζουμε την ίδια επίθεση, έχουμε τις ίδιες ανάγκες, δεν μπορεί παρά ο αγώνας μας να είναι κοινός" αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους αντιρατσιστικές οργανώσεις που καλούν στις αυριανές παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: