Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

"ΤΟ ΒΗΜΑ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ- Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ή ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΝΕΞΟΔΟ "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΣΜΟ";

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κινείται στα όρια του συντάγματος και πολλές είναι οι φορές που το έχει τσαλαπατήσει. Το έχουν καταγγείλει ουκ ολίγες φορές οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης αλλά το θέμα γίνεται πιο σοβαρό όταν η ναυαρχίδα του ΔΟΛ το παραδέχεται, το αποδέχεται ως αναγκαίο και παρεκτρέπεται προτείνοντας την...κατάργηση πλείστων όσων ελευθεριών και την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολιορκίας!!!
Πυλώνας του συστήματος ο ΔΟΛ ανησυχεί μήπως γίνει καμιά στραβή και καταρρεύσει. Με σπουδή ΤΟ ΒΗΜΑ προτείνει στον Παπανδρέου να εφαρμόσει το άρθρο 48 το Συντάγματος που δίνει έκτακτες εξουσίες στην Κυβέρνηση, περιορίζονται οι ελευθερίες, διοικείται η χώρα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Κι όλα αυτά, λες και έχουμε πόλεμο, γιατί το σύστημα στο οποίο ανήκει σύμπας ο πολιτικός κόσμος και τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχει αποφασίσει ερήμην μας ότι πρέπει να πολεμήσουμε, να εξαθλιωθούμε για να σωθούμε έχοντας νόμισμα το ευρώ, όντας μέσα σε μια Ευρώπη που κυριαρχεί ο ισχυρός και απουσιάζει η αλληλεγγύη και η ευρωπαϊκή προοπτική.
Έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να δώσουμε πόλεμο για να μείνουμε σε μια Ευρώπη που διοικούν οι τραπεζίτες και οι απρόσωπες αγορές. Έχουν αποφασίσει να τα ξεπουλήσουν όλα για να υπηρετήσουν συγκεκριμένες πολιτικές που όμως καμιά σχέση δεν έχουν με το συμφέρον του λαού.
Συνεπώς, ο πόλεμος είναι δικός τους κι όχι δικός μας. Ωστόσο, ΤΟ ΒΗΜΑ προτείνει και πιέζει τον Παπανδρέου να κάνει χρήση του άρθρου 48.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Κυβέρνησης θα φέρει όλα τα κόμματα μπροστά σε ένα δίλημμα και κυρίως την επονομαζόμενη Αριστερά που θα κληθεί να αποδείξει ότι δεν είναι μέρος του συστήματος και ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να δικαιώσει το ρόλο της και να δικαιολογήσει τα όσα γράφονται στα πρώτα άρθρα των καταστατικών της


'Αρθρο 48 - (Κατάσταση πολιορκίας)*1. Σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης εξαιτίας εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας, καθώς και αν εκδηλωθεί ένοπλο κίνημα για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, η Bουλή, με απόφασή της, που λαμβάνεται ύστερα από πρόταση της Kυβέρνησης, θέτει σε εφαρμογή, σε ολόκληρη την Eπικράτεια ή σε τμήμα της, το νόμο για την κατάσταση πολιορκίας, συνιστά εξαιρετικά δικαστήρια και αναστέλλει την ισχύ του συνόλου ή μέρους των διατάξεων των άρθρων 5 παράγραφος 4, 6, 8, 9, 11, 12 παράγραφοι 1 έως και 4, 14, 19, 22 παράγραφος 3, 23, 96 παράγραφος 4 και 97. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημοσιεύει την απόφαση της Bουλής.
Mε την απόφαση της Bουλής ορίζεται η διάρκεια ισχύος των επιβαλλόμενων μέτρων, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τις δεκαπέντε ημέρες.
*2. Σε περίπτωση απουσίας της Bουλής ή αν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία να συγκληθεί εγκαίρως, τα μέτρα της προηγούμενης παραγράφου λαμβάνονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου. Tο διάταγμα υποβάλλεται από την Kυβέρνηση στη Bουλή για έγκριση μόλις καταστεί δυνατή η σύγκλησή της, ακόμη και αν έληξε η βουλευτική περίοδος ή η Bουλή έχει διαλυθεί, και πάντως μέσα σε δεκαπέντε ημέρες το αργότερο.
*3. H διάρκεια των κατά τις προηγούμενες παραγράφους μέτρων μπορεί να παρατείνεται ανά δεκαπενθήμερο μόνο με προηγούμενη απόφαση της Bουλής, η οποία συγκαλείται ακόμη και αν έχει λήξει η βουλευτική περίοδος ή η Bουλή έχει διαλυθεί.
*4. Tα κατά τις προηγούμενες παραγράφους μέτρα αίρονται αυτοδικαίως με τη λήξη των προθεσμιών που προβλέπονται στις παραγράφους 1, 2 και 3, εφόσον δεν παρατείνονται με απόφαση της Bουλής, και σε κάθε περίπτωση με τη λήξη του πολέμου, εφόσον είχαν επιβληθεί εξαιτίας πολέμου.
*5. Aφότου αρχίσουν να ισχύουν τα μέτρα των προηγούμενων παραγράφων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση της Kυβέρνησης, μπορεί να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες ή για να αποκατασταθεί ταχύτερα η λειτουργία των συνταγματικών θεσμών. Oι πράξεις αυτές υποβάλλονται για κύρωση στη Bουλή μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από τη σύγκλησή της σε σύνοδο και παύουν να ισχύουν στο εξής, αν δεν υποβληθούν στη Bουλή μέσα στις παραπάνω προθεσμίες ή δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε δεκαπέντε ημέρες αφότου υποβλήθηκαν.
*6. Oι κατά τις παραγράφους 2 και 3 αποφάσεις της Bουλής λαμβάνονται με την πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών και η κατά την παράγραφο 1 απόφαση με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. H Bουλή αποφασίζει σε μία μόνο συνεδρίαση.
*7. Σε όλη τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων κατάστασης ανάγκης, τα οποία λαμβάνονται κατά το άρθρο αυτό, ισχύουν αυτοδικαίως οι διατάξεις των άρθρων 61 και 62 του Συντάγματος, ακόμη και αν διαλύθηκε η Bουλή ή έληξε η βουλευτική περίοδος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ούτε καν σε έναν τέτοιον! Προτιμά να πλακώνεται μεταξύ της, για την πρωτοκαθεδρία του "εργατικού-λαϊκού κινήματος"! "Εμείς, οι μόνοι συνεπείς, όλοι οι άλλοι είναι προβοκάτορες, πουλημένοι, ρεφορμιστές, οπορτουνιστές, χαφιέδες, λακέδες, συμβιβασμένοι..." και άλλα κοσμητικά...