Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας για τον Ολυμπο: Επείγει η θεσμική θωράκισή του χωρίς εκπτώσεις

Να προωθηθεί προς θεσμοθέτηση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο χαρακτηρίζει ως Εθνικό Πάρκο "το βουνό των θεών", τον Όλυμπο, καθώς αιτήματα "για παράταση της διαβούλευσης, ακόμη και για έναν χρόνο υποκρύπτουν σκέψεις για ακύρωση της όλης προσπάθειας" επισημαίνει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας. Ταυτόχρονα ζητεί αυστηρότερη...
προστασία σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο Π.Δ. του ΥΠΕΚΑ "χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων όρων και περιορισμών". Ειδικότερα εκφράζει την έντονη διαφωνία της με την κατασκευή νέων καταφυγίων στη Β ζώνη -όταν ήδη υπάρχουν τρία- εκεί όπου βρίσκονται οι ψηλότερες κορυφές του βουνού, αντιπροτείνοντας τη χωροθέτησή τους μόνον στη Γ Ζώνη, ο αριθμός τους να είναι περιορισμένος και σε συγκεκριμένα σημεία με προέγκριση χωροθέτησης. Και αυτό γιατί η περιοχή της Β ζώνης "εκπροσωπεί τον παγκόσμιο μύθο, τα αλπικά οικοσυστήματα και αποτελεί το σύμβολο των θεών του Ολύμπου".

Ζητεί επιπλέον την απομάκρυνση δύο υφιστάμενων καταφυγίων που βρίσκονται στην αλπική ζώνη και ένταξη του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού στην Α' ζώνη αυξημένης προστασίας. Παράλληλα η Εθελοντική Ομάδα θεωρεί ότι στη νοτιοδυτική πλευρά του εθνικού Πάρκου η οριοθέτηση της ζώνης Γ γίνεται σε υπερβολικά μεγάλο υψόμετρο, στα 2.300-2.400 μέτρα πολύ κοντά στις κορυφές, ενώ μεγάλο τμήμα των Ζωνών Α και Β στην ίδια περιοχή έχουν κοινή οριοθέτηση με τη ζώνη Γ γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα, καθώς δεν θα υπάρχει "η προοδευτικά αυξανόμενη προστασία, όπου η κάθε ζώνη με μια σημαντικού εύρους λωρίδα της θα πρέπει να περιβάλλει και προστατεύει την κάθε επόμενη". Έτσι προτείνει στη δυτική και νοτιοδυτική πλευρά η Ζώνη Γ να "κατέβει" χαμηλότερα κοντά στους οικισμούς και η Ζώνη Β στη νότια πλευρά της Ζώνης Α να απομακρυνθεί.

Ζητεί την κατάργηση του χιονοδρομικού κέντρου στρατού, ΚΕΟΑΧ, "αφού υπάρχουν πολλά χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα, όπου θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν και σε καλύτερες συνθήκες οι ειδικές δυνάμεις του στρατού". Απαραίτητη θεωρεί και την κατάργηση δρόμου (πάνω από το ύψος της τελευταίας νόμιμης κτηνοτροφικής μονάδας), ο οποίος κατασκευάσθηκε το 1990 και φτάνει σε υψόμετρο 2.450 μέτρων. Τώρα χρησιμοποιείται από λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού (4Χ4, γουρούνες, εντούρο κ.λπ.) και κυνηγούς. Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης διατυπώνει και άλλες παρατηρήσεις. Μεταξύ αυτών: από την 1η Μαΐου έως τις 15 Οκτωβρίου να μην επιτρέπεται η χρήση του ασφαλτόδρομου που οδηγεί από το Λιτόχωρο στα "Πριόνια" με εξαίρεση τα οχήματα της μονής, των δημοσίων υπηρεσιών και λεωφορείων οργανωμένων επισκέψεων.

Προτείνεται η συγκρότηση δημοτικής επιχείρησης, η οποία θα αναλάβει τη μεταφορά των ορειβατών με λεωφορεία, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας αφενός και αφετέρου έσοδα για τον Δήμο Δίου - Ολύμπου, τα οποία θα κατευθύνονται στη βελτίωση των υποδομών προστασίας του εθνικού πάρκου. Και αυτό για να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο βουνό αλλά και να μη μετατρέπεται η έκταση πριν τα "Πριόνια" σε μέρες αιχμής σε πάρκινγκ. Για τη γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα προτείνεται να επιτρέπεται εφόσον βασίζεται σε παραδοσιακές βιολογικές μεθόδους, για την άθληση στην Περιφερειακή Ζώνη Γ να είναι ερασιτεχνικού χαρακτήρα και μικρής κλίμακας και να επιτρέπεται η παραχώρηση των δημοσίων εκτάσεων μόνο κατά χρήση η ενοικίαση. Ως προς την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ίδια ζώνη η Εθελοντική Ομάδα θεωρεί ότι πρέπει να περιλαμβάνει εγκαταστάσεις μικρού μεγέθους προς εξυπηρέτηση των διάσπαρτων επιτρεπόμενων χρήσεων αλλά και να αποφευχθεί η κατασκευή δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

για να απολαύσουμε τον Ολυμπο πρέπει να πληρώσουμε τον τοπικό δημό χρυσάφι! Ο Ολυμπος ανήκει σε όλο τον κόσμο.Το άρθρο μάλλον εξυπηρετεί συμφέροντα τοπικών ξενοδόχων παρά επιζητά την προστασία του Ολύμπου.