Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΣΥΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

του Μιχ. Οικονόμου*

Στα πλαίσια της έντονης δημοσιονομικής κρίσης που είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της εκρηκτικής αύξησης του χρέους της πατρίδας μας, είναι αναγκαίο να σκεφτούμε και να υλοποιήσουμε (και) εναλλακτικές διαδικασίες διαχείρισης αυτής της κρίσης, με στόχο το ξεπέρασμά της. Η προτεινόμενη διαδικασία αφορά τη δημιουργία και κυκλοφορία στην αγορά μας, μιας νέας Συναλλακτικής Μονάδας, η οποία θα χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της αγοράς και πώλησης προϊόντων και...υπηρεσιών. Η κάθε συναλλακτική μονάδα θα έχει αξία ίση με ένα ευρώ και θα αποτελεί μέρος των οικονομικών συναλλαγών μας. Οι βασικοί φορείς της οικονομίας, το κράτος, ή ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕ, οι ενώσεις των Καταναλωτών κλπ, θα κάνουν μια συμφωνία με βάση την οποία θα επικυρώσουν τη πίστη τους στην αξία και τη χρήση αυτής της συναλλακτικής μονάδας. Η κυβέρνηση θα συντονίσει την όλη προσπάθεια και θα κατοχυρώσει με διάταγμα ή νόμο την ισχύ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αυτής της συμφωνίας, την δυνατότητα χρονικής επέκτασης της και τον τρόπο λειτουργίας αυτής της μονάδας.
Θα λειτουργεί ως εξής :Το κράτος θα εκδίδει αυτές τις μονάδες και θα τις χρησιμοποιεί αρχικά το ίδιο για να πληρώνει μέρος των υποχρεώσεων του στην εσωτερική αγορά. Προτείνεται το 30 % των μισθών, των προμηθευτών και των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου να πληρώνεται με αυτές τις μονάδες, (το τελικό ποσοστό που θα κριθεί μετά από μελέτη, πρέπει όμως να είναι σταθερό για όλες τις δοσοληψίες).
Οι επιχειρηματίες θα μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους και τις άλλες υποχρεώσεις τους (λογαριασμοί, εφορία, προμηθευτές εσωτερικού κλπ) με τη χρήση αυτών των μονάδων κατά ανώτατο ποσοστό 30 %, ενώ το υπόλοιπο 70% θα είναι σε ευρώ.
Οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες από την ελληνική αγορά καθώς και να πληρώνουν την εφορία τους, τους λογαριασμούς τους κλπ, με την ίδια ποσοστιαία συμμετοχή των νέων αυτών μονάδων. Βέβαια κάποιος θα μπορεί για διάφορους λόγους να χρησιμοποιεί τις μονάδες αυτές σε μικρότερο ποσοστό ή και καθόλου.
Το θέμα αυτό πρέπει να εξεταστεί από νομικούς για τις αναγκαίες προσαρμογές στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αν και όπου είναι αναγκαίο. Στην περίπτωση που χρειαστεί, μπορούν να μειωθούν οι μισθοί και οι εσωτερικές οφειλές του κράτους κατά 30%, (οπότε να υπάρχει σύμπτωση οφειλών και πληρωμών σε ευρώ), ενώ η διαφορά αυτή του 30% θα καλυφθεί με τις νέες συναλλακτικές μονάδες.
Για την δικαιότερη λειτουργία της οικονομίας και για την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, θα πρέπει να ενισχυθούν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι με την περεταίρω διανομή σε αυτούς συναλλακτικών μονάδων. Έτσι ο κατώτατος μισθός και η κατώτατη σύνταξη πρέπει να είναι συνδυαστικά στα 1000 ευρώ συν μονάδες. Αναλόγως πρέπει να αποκατασταθούν πλήρως οι μισθοί και οι συντάξεις στα προ του μνημονίου επίπεδα για αυτούς που έπαιρναν μέχρι 1.800 ευρώ και εν μέρει για τα πιο μεγάλα ποσά.
Το πιο σημαντικό μέρος από τα ποσά σε ευρώ που θα εξοικονομηθούν, μαζί με το αντίστοιχο ποσοστό νέων συναλλακτικών μονάδων, προτείνεται να χρησιμοποιηθούν για την ενδυνάμωση ενός συγκεκριμένου προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που θα επιφέρει την αύξηση της απασχόλησης και την ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Με την ανάπτυξη που θα επιτευχθεί μέσω αυτής της κίνησης τα επόμενα χρόνια και των αντίστοιχων εσόδων του δημοσίου, θα αποσβεστεί το διαθέσιμο σε μονάδες που θα έχει στα χέρια του το κράτος. Μπορεί δηλαδή ανάλογα με την καλυτέρευση των συνθηκών της οικονομίας, κάθε χρόνο να μειώνεται η κυκλοφορία των πιο πάνω μονάδων, μέχρι την οριστική απόσυρσή τους από την αγορά.
Ο Στόχος με το πιο πάνω εγχείρημα είναι να δώσει μια μεγάλη ανάσα στην οικονομία και στην αγορά, να αυξήσει την ρευστότητα και τις πωλήσεις, να ενισχύσει τα νοικοκυριά ιδίως με περιορισμένα εισοδήματα, να μειώσει τις δανειακές ανάγκες μας, να ενισχύσει την ανάπτυξη και το ΑΕΠ της χώρας και να συμβάλλει συνδυαστικά και με άλλα κατάλληλα μέτρα στο οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης.

*Είναι μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Δ.Σ. της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: