Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ή ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ή ΠΑΡΑΙΤΕΙΣΑΙ ΑΓΓΕΛΕ ΤΟΛΚΑ. ΑΛΛΗ ΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Πήραμε την παρέμβαση που έκανε ο Αγγ. Τόλκας στην συνεδρίαση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον Υπουργό Οικονομικών. Μια παρέμβαση που θα ήταν υπέροχη αν το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση. Τώρα όμως που έκλεισε δυο χρόνια στην Κυβέρνηση και η πολιτική που ακολουθεί δεν έχει καμιά σχέση με όλα αυτά που έλεγε και υπόσχονταν προεκλογικά δεν δικαιούται κανείς να είναι έκπληκτος. Είναι υποκριτικό να βγαίνουν οι βουλευτές και να επιχειρούν να δικαιολογήσουν αυτή την πολιτική. Στο σημείο που βρισκόμαστε είτε βάζεις πλάτη στην πολιτική αυτή γιατί την πιστεύεις είτε φεύγεις παραιτούμενος. Ολίγον έγκυος, δε γίνεται.
Διαβάστε την παρέμβαση του Τόλκα:Κύριοι Υπουργοί η σημερινή συζήτηση γίνεται για να μεταφέρουμε σε εσάς την άποψη που επικρατεί στην κοινωνία. Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα διλήμματα για τη διάσωση της χώρας και τη συνέχιση της ευρωπαϊκής της προοπτικής.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με οριζόντια μέτρα. Είναι άδικο. Χρειαζόμαστε στοχευμένη σχεδίαση και εφαρμογή μέτρων, τόσο σε φυσικά όσο και σε νομικά πρόσωπα που έχουν την οικονομική δυνατότητα, παραπάνω από όλους τους υπόλοιπους, να “βάλουν πλάτες” σε αυτό που περνάει η χώρα. Χρειάζονται δίκαια μέτρα για τους αδύναμους. Με το προηγούμενο Μνημόνιο δεν μπορέσαμε να τα αποφύγουμε. Σήμερα είναι η στιγμή να ξαναφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη.

Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα. Όπως είναι με το πετρέλαιο θέρμανσης. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους για να ωφεληθούν όσοι πραγματικά το έχουν ανάγκη. Ειδικά για το πετρέλαιο στη βόρεια Ελλάδα. Δεν πρέπει ρίξουμε το αφορολόγητο όριο σε εκείνο το σημείο ώστε να αγγίζει τα νοικοκυριά που είτε δεν έχουν εισόδημα είτε πάρα πολύ δύσκολα τα φέρνουν βόλτα.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αυτοί δηλαδή που μας δανείζουν σήμερα, εδώ και τρεις δεκαετίες κάνουν σοβαρές αλλαγές στις κοινωνίες τους και έχουν πετύχει. Προτάσεις υπάρχουν, είναι γνωστές και έχουν συζητηθεί.

Κατ΄ αρχήν, οφείλει να μειωθεί δραστικά το κόστος του πολιτικού συστήματος. Επίσης για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω, αλλά να εφαρμοστούν οι νόμοι. Όλες οι διαδικασίες για την αδειοδότηση, για τη λειτουργία τους, τη φορολόγησή τους, τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Αυτά βλέπει και ο κόσμος και μας κρίνει καθημερινά. Το κόστος λειτουργίας του κράτους. Άμεσα πρέπει να γίνουν οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις των οργανισμών που δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Και το ενιαίο μισθολόγιο που έρχεται οφείλει να αποδείξει ακόμη περισσότερο τη δική μας μέριμνα για τη δικαιοσύνη που πρέπει να εγκαθιδρύσουμε.

Οφείλουμε να προχωρήσουν με τρόπο ευέλικτο και κερδοφόρο για το Δημόσιο οι αναγκαίες αποκρατικοποιήσεις. Αυτές που τόσον καιρό συζητούμε. Και τα έσοδά τους όμως να κινηθούν στοχευμένα τόσο στην εξυπηρέτηση του χρέους αλλά και την τόνωση της ανάπτυξης σε συγκεκριμένους τομείς.

Τα επόμενα δύσκολα χρόνια, το μεγάλο ποσοστό των κοινωνικών επενδύσεων οφείλουμε να το προσανατολίσουμε στην αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και της νέας φτώχειας που δημιουργείται. Της νέας φτώχειας που αγγίζει τους νέους, τους ανέργους, τις γυναίκες, άλλες ομάδες πληθυσμού. Αυτοί είναι σήμερα έξω στις πλατείες και διαμαρτύρονται.

Πρέπει να κερδίσουμε τα μικρά πρακτικά στοιχήματα, τα καθημερινά στοιχήματα. Πχ να ξεπεράσουμε συγκεκριμένες πηγές γραφειοκρατίας. Την κάρτα του ΟΑΕΔ, να μην ταλαιπωρούμε τους ανέργους, ανά μήνα να πηγαίνουν να δηλώνουν. Τους ελέγχους που χρειάζεται να γίνουν στις εφορίες ώστε εκεί να ενισχυθεί η φορολογική ύλη. Τις παράνομες ελληνοποιήσεις στις αγορές όπως για παράδειγμα οι ελληνοποιήσεις στην αγορά του κρέατος. Απλές κινήσεις για να ενισχύσουμε το εμπόριο των δικών μας προϊόντων, των ελληνικών προϊόντων.

Επιπλέον είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία που πρέπει όχι μόνο να στηριχθούν αλλά και να εξελιχθούν. Άμεσα μπορούν αυτοί οι τομείς να αποδώσουν. Και είναι αυτός ο πρωτογενής τομέας που μπορεί να απορροφήσει το κύμα ανέργων και των απειλούμενων από τις σημερινές οικονομικές και έκτακτες συνθήκες.

Κυρίες και κύριοι, οι πλατείες και οι διαδηλώσεις δεν θέλουν ιδιαίτερη βαθιά εξήγηση. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν τις βλέπουμε. Θυμίζουν δύο δικά μας επιχειρήματα, που τα είχαμε πει την προηγούμενη περίοδο. Το πρώτο ήταν “αλλάξτε τα όλα” και το δεύτερο “θα μας πάρουν με τις πέτρες”. Αυτό είναι λοιπόν το πολιτικό στοίχημα που σήμερα μπαίνει.

Απαιτούνε οι πολίτες τόλμη, ειλικρίνεια, και πλήρη αποτύπωση της αλήθειας από όλους μας. Κανείς δεν θα κερδίσει σήμερα χαϊδεύοντας αυτιά είτε για το πολιτικό ή το προσωπικό τους κέρδος. Οι πολίτες έξω μας δείχνουν την ανάγκη πλήρους αλλαγής του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος και της δικαιοσύνης. Κι όχι την ανάγκη για εκλογές ή δημοψηφίσματα. Το 2009 βγήκαμε και μας είπανε “αλλάξτε τα όλα” και αυτό πρέπει να κάνουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Σήμερα είναι κυρίως η νέα γενιά που αγανακτεί, για όλα όσα έγιναν και κυρίως για τα ίδια που συνεχίζουν να γίνονται και δεν αλλάζουν. Αυτή η γενιά που καλείται να πληρώσει πολύ περισσότερα από όσα πληρώνουν άλλοι. Σήμερα χρειάζεται να κάνουμε τις ακαριαίες, τις βαθιές αλλαγές και τις δίκαιες συγκρούσεις. Να συγκρουστούμε κυρίως με τα κατεστημένα. Και αυτή η σύγκρουση θα μας αποφέρει πολύ περισσότερα από ότι θα μας αποφέρει το 3% της μείωσης των μισθών και συντάξεων.

Κυρίες και κύριοι, πρέπει να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο έναν όρο βασικό: αυτόν της προόδου. Και σήμερα οφείλουμε να πράξουμε πρώτα για την πατρίδα μας και ταυτόχρονα για την προοδευτική μετεξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας".

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΡΗ ΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΩ ΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΠΙΘΑΝΑ ΝΑ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ

http://www.youtube.com/watch?v=k3rgSBD-gmg
ααα

Ανώνυμος είπε...

Πριν από 1,5 χρόνο περίπου είχε έρθει στη Βέροια ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Ξυνίδης. Η επίσκεψη ήταν λίγους μόνο μήνες πριν τη ψήφιση των πρώτων μέτρων και τη καταστροφική πολιτική του μνημονίου. Με τον κ. Τόλκα καθόμασταν πολύ κοντά σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της κομματικής συνέλευσης στο Αιγές.
Κάποια στιγμή προς το τέλος των παρεμβάσεων κάποιο μέλος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε οι περικοπές να αρχίσουν πρώτα από τους βουλευτές, να περικοπεί η βουλευτική αποζημίωση και να συνταξιοδοτούνται από τον εργασιακό τους φορέα.
Όταν άκουσε αυτές τις προτάσεις ο κ. Τόλκας εξανέστη, εκφράζοντας τη δυσφορία του.
Μερικούς μήνες αργότερα ο κ. Τόλκας και οι συνοδοιπόροι του δεν είχαν ενδοιασμό να σηκώσουν το χεράκι τους στη βουλή και να περικόψουν μισθούς και συντάξεις.
Και σήμερα με αυτή την υποκριτική παρέμβαση προκαλεί ακόμα περισσότερο αφού είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο.
Υποκριτής κι αυτός όπως και το σύνολο των στελεχών στην Ημαθία που δήθεν διαφωνούν αλλά παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

Μιά ωραία πεταλούδα, μια ωραία πεταλούδα εις τον κήπο μια φορά.............