Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

METΩΠO A-A: Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΕΝΩΜΕΝΗ

Με κεντρικό στόχο "την προσπάθεια οικοδόμησης ενός πλατειού πολιτικού και κοινωνικού λαϊκού μετώπου" και ζητούμενο την "ευρύτερη συνάντηση και δυναμική επανεμφάνιση όλης της ριζοσπαστικής αριστεράς", ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι....
οι διαδικασίες της πανελλαδικής συνάντησης, με την εισήγηση του Αλ. Αλαβάνου. Μέχρι την ώρα που έκλεισε το κυριακάτικο φύλλο της “Αυγής”, ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ δεν είχε ξεκινήσει την ομιλία του, ωστόσο επρόκειτο να τοποθετηθεί για όλα τα ανοιχτά οικονομικά και πολιτικά ζητήματα, όπως και για τις εξελίξεις των Συνόδων Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Με ενδιαφέρον αναμενόταν η τοποθέτηση του ίδιου για την αριστερά, και συγκεκριμένα για το μέλλον του Μετώπου Α-Α, ενώ πρόγευση για το πώς βλέπει το μέλλον του εγχειρήματος έδωσε από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα για τη σύσκεψη του εγχειρήματος, λέγοντας ότι « το Μέτωπο Α-Α δεν είναι ένα σχήμα που ετοιμάζεται για εκλογές. Δεν είναι ένα σχήμα για κάποιο πρόσωπο για να βρει στέγη, όπως μπορεί να πει κανείς για τη Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Μπακογιάννη και τη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Κουβέλη».

Στην ίδια κατεύθυνση ο Γ. Σαπουνάς (ΑΠΟ) τόνισε στην “Α” ότι “το Μέτωπο Α-Α δεν διεκδικεί τον ρόλο ενός ακόμη κόμματος της αριστεράς, ανταγωνιστικού προς τα υπόλοιπα”, για να συμπληρώσει ότι, αντίθετα, “προτείνει ένα πλαίσιο κριτηρίων με στόχο την ουσιαστική ενότητα, δηλαδή τη μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση κοινωνικής δύναμης ενάντια στο, 'μονόδρομο' της νεοφιλελεύθερης Ε.Ε., της κυβέρνησης και της τρόικας”. Στο μεταξύ ο Αντ. Νταβανέλλος σημείωσε πως “η ΔΕΑ θα επιμείνει στην κατεύθυνση το Μέτωπο Α-Α να αποτελεί ανοιχτό πολιτικό σχέδιο”, για να προσθέσει πως “το ίδιο πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για προώθηση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, βάζοντας ως στόχο τη συγκρότηση του μετώπου αντίστασης των εργαζομένων”. Από την πλευρά του ο Χρ. Κατσούλας (ΚΟΕ) τόνισε ότι το Μ.Α-Α “πρέπει να αποτελέσει μια πρωτοβουλία που θα θέσει εαυτήν στην υπηρεσία ενός πραγματικού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, που θα υπερβαίνει τους υπαρκτούς πολιτικούς φορείς κι αν είναι δυνατόν και δυνάμεις έξω από τον χώρο της αριστεράς”. Επίσης σημειώνει ότι “οφείλει να συμβάλει σε έναν λαϊκό ξεσηκωμό που θα δώσει διέξοδο στα σημαντικά προβλήματα της περιόδου”.

Πέρα από αυτά, στο τραπέζι του διαλόγου θα βρεθούν και ζητήματα όπως αυτό της Ευρωζώνης και του ευρώ, για το οποίο οι θέσεις σημειώνουν πως "δεν αποτελεί θέμα - ταμπού". Τέλος, στο πλαίσιο “της μεταβατική κατάστασης του Μ. Α-Α”, πρόκειται να θεσπιστεί σήμερα η έννοια του μέλους, ενώ θα συγκροτηθούν σε όργανα η Πανελλαδική Συνάντηση, το 11μελές Συντονιστικό και η Συνέλευση με ανοιχτές προς όλους διαδικασίες.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: