Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Εντυπωσίασαν οι δυο πρώτες δράσεις της Ενδοπεριφερειακής Διαδημοτικής Συνεργασίας «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Οι δύο πρώτες δράσεις της Ενδοπεριφερειακής-Διαδημοτικής Συνεργασίας «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου» παρουσιάστηκαν το Σάββατο (25/5) στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Νάουσας στο Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους.


Πρόκειται για το...
 καλαίσθητο έντυπο «Στις ρίζες του Μεγαλέξανδρου. Μυθικές διαδρομές, αληθινές εικόνες» και τη σύγχρονη ιστοσελίδα www.ancientmacedonia.gr, που υλοποιήθηκαν από τους Δήμους Βέροιας, Δίου-Ολύμπου, Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Πέλλας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συνεργασία των Αρχαιολογικών Υπηρεσίας ΙΖ΄ ΕΠΚΑ, ΚΖ΄ΕΠΚΑ και Α.Π.Θ.-Αρχαιολογικό Τμήμα.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αίσιο αποτέλεσμα της συνεργασίας των τεσσάρων δήμων, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δήμου Νάουσας τον Ιούλιο του 2011, όταν υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «το γεγονός ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, είναι η απόδειξη ότι περάσαμε από τα λόγια στα έργα. Κάναμε τα πρώτα ουσιαστικά βήματα για την επίτευξη του φιλόδοξου και οραματικού στόχου μας, που είναι η δημιουργία του Ενιαίου Αρχαιολογικού Πάρκου Μακεδονίας, το οποίο θα αγκαλιάσει τα σπουδαία μνημεία Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας: Αιγές-Βεργίνα, Δίον, Πέλλα, Μακεδονικοί Τάφοι Ανθεμίων, Σχολή Αριστοτέλους, Αρχαίο Θέατρο Μίεζας. Ολόκληρη η περιοχή μας είναι ένας ατέλειωτος πολιτισμικός αρχαιολογικός θησαυρός». Ευχαρίστησε την Ομάδα Εργασίας των Δήμων, γιατί εργάστηκε συστηματικά, μεθοδικά και εθελοντικά για να προετοιμάσει τις δύο δράσεις. Εξήρε τη συνεργασία των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών και ιδιαίτερα της Προϊσταμένης της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ, κ. Αγγελικής Κατταρίδη, για την ουσιαστική συμβολή στην όλη προσπάθεια. Σημείωσε τις δυσκολίες και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που χρειάστηκε να
ξεπεραστούν, χαρακτηρίζοντας ως καινοτόμο δράση την πρωτοβουλία «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου», λέγοντας ότι δεν υπάρχει προηγούμενο ανάλογης διαδημοτικής συνεργασίας στη χώρα μας. Τόνισε ότι οι δύο δράσεις της πρωτοβουλίας είναι τα πρώτα βήματα κι η αρχή της προσπάθειας για την ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας (Αιγές, Δίον, Μίεζα, Πέλλα) στην πορεία για την επίτευξη του φιλόδοξου και οραματικού στόχου που είναι η δημιουργία του Ενιαίου Αρχαιολογικού Πάρκου Μακεδονίας, ώστε μέσα από την αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας να προκύψουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Ο κ. Καραμπατζός πρότεινε ως επόμενη δράση την παραγωγή ντοκιμαντέρ και αντίστοιχου οπτικοακουστικού υλικού (DVD), με θέμα τα αρχαιολογικά μνημεία Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, με σκοπό να μεταδοθεί από τηλεοπτικά κανάλια σε όλο τον κόσμο, καθώς και άλλες δράσεις όπως: διεθνή συνέδρια, θεματικές ημερίδες και μόνιμες εκθέσεις για τον διαπολιτισμικό αντίκτυπου της μορφής του Μ. Αλεξάνδρου, διοργάνωση αγώνα Μαραθωνίου δρόμου, καθιέρωση διεθνούς συνάντησης για την προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για εφήβους κ.ά., για την ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου αρχαιολογικού αποθέματος της περιοχής Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου», αποτελεί πλέον έναν δυναμικό πυρήνα ιστορίας και πολιτισμού που έχει ταυτότητα και περιεχόμενο. Υπογράμμισε ότι για την υλοποίηση των επόμενων δράσεων είναι αναγκαία η στενότερη υποστήριξη και η συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Υπουργείων Πολισμού και Μακεδονίας-Θράκης, του Ε.Ο.Τ. και άλλων φορέων, τονίζοντας ότι θα πρέπει οι κινήσεις να γίνουν πολύ γρήγορα, γιατί στα βόρεια σύνορά μας κάποιοι προχωρούν σε δράσεις πλαστογραφώντας την ιστορία μας, κι γι’ αυτό χρειάζεται η αφύπνιση όλων. Είπε ότι η συνεργασία με τους Δημάρχους Βέροιας, Δίου-Ολύμπου και Πέλλας είναι γόνιμη, αποτελεσματική και θα συνεχιστεί με νέες δράσεις για την ανάδειξη του ιστορικού- πολιτισμικού πλούτου της περιοχής, τον οποίο χαρακτήρισε ως κεφάλαιο ανεκτίμητης αξίας που πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος όλων και ιδιαίτερα των επόμενων γενεών.


Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Δημάρχων Βέροιας, κας. Χαρίκλειας Ουσουλτζόγλου, Πέλλας, κ. Γρήγορη Στάμκου, Δίου Ολύμπου, κ. Γιώργου Παπαθανασίου και του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, κ. Θόδωρου Θεοδωρίδη, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υλοποίηση των πρώτων δράσεων της συνεργασίας των τεσσάρων Δήμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και το ουσιαστικό έργο που πρόσφερε η Ομάδα Εργασίας. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο βουλευτής κ. Κώστας Γιοβανόπουλος, και ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Επίσης, με επιστολή του, τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισε και ευχήθηκε καλή επιτυχία ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θόδωρος Καράογλου.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση του εντύπου και της ιστοσελίδας από την κ. Μαρία Τορορή και τον κ. Γιάννη Κουκούλο, εκπροσώπων της Ομάδας Εργασίας, και από τον κ. Γιάννη Γραικό, αρχαιολόγο-στέλεχος της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις της Προέδρου του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, καθηγήτριας του Α.Π.Θ. κ. Δήμητρας Σφενδόνη, της Προέδρου του Συνδέσμου Ξεναγών Βορ. Ελλάδας κ. Φωτεινής Λυκισά, για την ΚΖ’ ΕΠΚΑ της αρχαιολόγου κ. Εύας Αλβανού και εκπροσώπων συλλόγων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της Ομάδας Εργασίας, αρχαιολόγοι, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων, στελέχη των δήμων κ.ά., οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εργασίας της ημερίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: