Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ- Ο κακός χαμός με τους ΠΑΣΚιτες που έγιναν ΣΥΡΙΖΑιοι στα "Μπλέ" λεοφωρεία

Ο κακός χαμός γίνεται στον εργασιακό χώρο των μπλε λεωφορείων όπου όλοι οι μέχρι χτες Πασόκοι εκλεγμένοι με την ΠΑΣΚ μεταγράφηκαν ομαδικά και συνέστησαν τον ΣΥΡΙΖΑ-Ο.ΣΥ. αποκλείοντας επιδεικτικά όλους τους μέχρι τώρα συνδικαλιστές του κόμματος.
Διαβάστε το κείμενο που...
δημοσιεύει το ΞΕΚΙΝΗΜΑ, μια οργάνωση που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και περιγράφει την κατάσταση με μελανά χρώματα που όμως είναι απολύτως συμβατά με την πραγματικότητα και προοιωνίζονται δεξιότατες παρεκκλίσεις στο άμεσο μέλλον

ΠΑΣΟΚ–Ο.ΣΥ με προβιά ΣΥΡΙΖΑ

της Ελένη Μήτσου

Έχουμε γράψει ξανά και καταγγείλει τις απαράδεκτες διαδικασίες συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ο.ΣΥ (μπλε λεωφορεία και τρόλεϊ). Κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γ. Γαβρίλη σε πρωταγωνιστικό ρόλο, παράκαμψαν με συνειδητό και προκλητικό τρόπο ταξικούς αγωνιστές του εργατικού κινήματος και του ΣΥΡΙΖΑ (όπως καταγγείλανε με ανοιχτή επιστολή τους στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Αποστόλης Κασιμέρης και Σπύρος Παπασπύρος)1 για να «δώσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ –και τους «πιστούς» τους– οι οποίοι την προηγούμενη περίοδο είχαν λειτουργήσει απεργοσπαστικά και εχθρικά στα κινήματα που αναπτυσσόταν στην Ο.ΣΥ.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και η πρώτη ανακοίνωση του «ΣΥΡΙΖΑ»/ΕΚΜ Ο.ΣΥ στα αμαξοστάσια της Ο.ΣΥ2. Η ανακοίνωση δεν βγήκε για να κάνει κάποια αναφορά στα προβλήματα του κλάδου– τα οποία πολλαπλασιάζονται. Δεν βγήκε για να κάνει προτάσεις για το πώς οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούν αποτελεσματικά ενάντια στην κυβέρνηση, την Τρόικα, τα Μνημόνια και τους νόμους τους, που καταστρέφουν τις ζωές όλων μας. Όχι, η ηγεσία του «ΣΥΡΙΖΑ»/ΕΚΜ Ο.ΣΥ έβγαλε ανακοίνωση για να ενημερώσει ότι έγιναν εκλογές για τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και να μας παραθέσει τα ονόματα των «νικητών»: 1. Γκιουλάκη Ηλία, 2. Δερμιτζόγλου Ιάκωβο, 3. Κοσμόπουλο Αντώνη, 4. Λιβάνιο Αντώνη, 5. Μακρή Βασίλη, 6. Παντώτη Παναγιώτη, 7. Σιφναίο Αντώνη και αναπληρωματικό τον Βασιλειάδη Ιωάννη.

Επίσης, η ανακοίνωση αυτή ενημερώνει τους εργαζόμενους στην Ο.ΣΥ ότι:

«Οι διαφορετικές διαδρομές του κάθε εργαζόμενου μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, ούτε χθες, ούτε σήμερα αποτελούν εμπόδιο».
Με δυο λόγια: ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λειτουργήσει σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όποιον τον επιθυμήσει, όπως ακριβώς λειτουργεί για σήμερα για την ηγεσία του «ΣΥΡΙΖΑ»/ΕΚΜ Ο.ΣΥ. Αναβάπτιση και… εμπρός για την εξουσία από άλλο δρόμο.

Ο κόσμος καίγεται, οι συνάδελφοι τους έχουν χάσει τον ύπνο τους γιατί δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα, και η «φρέσκια» ηγεσία του «ΣΥΡΙΖΑ»-ΕΚΜ Ο.ΣΥ για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να ενημερώσει τον κλάδο για τα νέα καθήκοντα (καρέκλες) που ανέλαβε…

Σ' εμάς δεν προκαλείται καμία έκπληξη από τα παραπάνω γιατί ξέρουμε καλά τι σημαίνει καιροσκόπος του ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όμως τι λένε;

Πώς εξηγούν ότι όλα, και τα 7 μέλη, καθώς και το ένα αναπληρωματικό μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μέχρι χτες μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ3; Δεν βρέθηκε ούτε ένα, μα ούτε ένα παλιό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα σε 6.000 εργαζόμενους στον Ο.ΣΥ; Τόσο «χάλια» είναι αυτός ο χώρος που οι μόνοι άνθρωποι που ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν ευθύνες στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ο.ΣΥ ήταν καιροσκόποι του ΠΑΣΟΚ;

Ο «ΣΥΡΙΖΑ»/ΕΚΜ Ο.ΣΥ από την ημέρα ίδρυσής του μετατράπηκε σε «νέο ΠΑΣΟΚ». Ο Γ. Γαβρίλης επέτρεψε την «εισβολή» 100 περίπου παρατρεχάμενων σε μια στημένη στην ουσία συνέλευση. Επέτρεψε στη διάρκεια τη συνέλευσης αυτής, ο Ηλίας Γκιουλάκης να καταθέσει επιδεικτικά, μπροστά σε όλους, ένα "πακέτο" δεκάδων αιτήσεων μελών, δείχνοντας ποιος έχει τους περισσότερους ψήφους στο χώρο– οι ιδέες, οι θέσεις, η αγωνιστικότητα σταμάτησαν να παίζουν ρόλο.

Όταν ο εκλεγμένος συνδικαλιστής στην ΕΘΕΛ και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Παγκρατίου από το 2009 Αποστόλης Κασιμέρης, επιχείρησε να μιλήσει πολιτικά για την Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συνδιάσκεψης, οι παρατρεχάμενοι των απεργοσπαστών φώναζαν από κάτω «τελειώνετε...», «μόνος σου μιλάς...», «να ψηφίσουμε να φύγουμε...». Η φασαρία και οι φραστικές –ενίοτε και σωματικές– επιθέσεις είναι μια παλιά τακτική που η ΠΑΣΚΕ χρησιμοποιεί, για να ελέγξει ή και να διαλύσει, αν χρειαστεί, τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων στον κλάδο.

Η εγκυρότητα της συνέλευσης αμφισβητήθηκε από ταξικούς αγωνιστές (όπως ο Α. Κασιμέρης). Τέθηκε ένσταση για τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ που διεκδικούσαν τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ο.ΣΥ όντας μάλιστα πρόσφατα εκλεγμένοι με την ΠΑΣΚΕ στο Ε.Κ.Α. και την Ο.Σ.Μ.Ε. (Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος)4. Ο Γ. Γαβρίλης όμως επέμενε να θέσει το θέμα στη συνέλευση –στη συνέλευση της οποίας η εγκυρότητα αμφισβητούνταν!!– για να ληφθεί απόφαση με «δημοκρατικές διαδικασίες». Τα σχόλια περισσεύουν!

Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτή την θλιβερή, σκανδαλώδη, τραγική εικόνα στον «ΣΥΡΙΖΑ»/ΕΚΜ Ο.ΣΥ. Ξέρουμε πως η απάντηση τμημάτων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτό είναι ότι πρόκειται για μια εξαίρεση. Μπορεί να είναι από τα πιο «ακραία» παραδείγματα, αλλά σίγουρα δεν είναι το μόνο! Εξάλλου δεν είναι και τόσο μακριά αυτό που έγινε στην Πετρούπολη όταν, νωρίς-νωρίς το πρωί την ημέρα της εκλογής των αντιπροσώπων για τη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, κοντά στα 100 άτομα από το γειτονικό... ΚΑΠΗ(!) πήγαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσουν τον πρώην δήμαρχο Στέφανο Βλάχο, ρωτώντας: «Για τον Στέφανο εδώ είναι;».5

Επίσης γνωστά είναι διάφορα παραδείγματα γραφειοκρατικής συμπεριφοράς ή «μαζικής» εισόδου στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως για παράδειγμα στο ΣΥΡΙΖΑ Ορωπού, στο ΣΥΡΙΖΑ Μαρκόπουλου, στο ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ιωνίας κοκ6 .

Ξέρουμε τον τρόπο με τον οποίο οι διάφοροι τέτοιοι συνδικαλιστές, νεοφώτιστοι «αριστεροί» αλλά και ένα κομμάτι της ηγετικής ομάδας στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει την κριτική του «Ξεκινήματος»: «..υποσκάπτουν τον ΣΥΡΙΖΑ», «είναι εισοδιστές», «είναι ακραίοι...» κλπ κλπ. Η κριτική τους μας αφήνει αδιάφορους. Θα συνεχίσουμε να τους καταγγέλλουμε γιατί αυτά δεν είναι τυχαία – είναι πολιτικές επιλογές στην πορεία «σοσιαλδημοκρατικοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, της σταδιακής ενσωμάτωσής του στο σύστημα και την υποχώρηση στις πιέσεις της άρχουσας τάξης και του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή η πορεία προετοιμάζει μια νέα τραγωδία για την ελληνική αριστερά, κι αυτό μπορεί να το εμποδίσει μόνο μία δύναμη: η κομματική βάση, στο βαθμό που η τελευταία συνειδητοποιήσει το μέγεθος του κινδύνου και παλέψει να πάρει το κόμμα στα χέρια της.

Από την πλειοψηφία της κεντρικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμένουμε να πάρει θέση ενάντια στον Γ. Γαβρίλη και τους χειρισμούς του στο θέμα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ο.ΣΥ, ακριβώς γιατί η είσοδος τέτοιων δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τους πολιτικούς τους στόχους. Από την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ όμως, και από το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ, στο οποίο ο Γ. Γαβρίλης δηλώνει ότι ανήκει (και το οποίο εκθέτει στον κόσμο και στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ) κρίνουμε ότι χρειάζεται απάντηση!
_______________________________________
1 http://www.xekinima.org/arthra/view/article/syriza-osy-me-oroys-pasokikis-grafeiokratias
2 Η πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ο.ΣΥ εδώ
3 Το σύνολο των μελών της γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ο.ΣΥ ήταν επίσης υποψήφιοι στις τελευταίες εκλογές του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, στα μέσα του Μάρτη του 2012, με την ΠΑΣΚΕ. Δείτε το δηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ εδώ
4 http://paske-osy.blogspot.gr/2012/04/blog-post_03.html
5 http://www.xekinima.org/arthra/view/article/gia-ton-stefano-edo-einai-mia-thliberi-istoria-toy-s)
6 δείτε
www.xekinima.org

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα τα λαμόγια έκαναν μεταγραφή!! Έχουν γνώση όμως οι φύλακες αυτό ας μην το ξεχνάν.

Ανώνυμος είπε...

Καλυβης , Γαβριλης Κολλας και το κακο συναπάντημα !