Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Αϊχάν Καραγιουσούφ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης «Οι Ευρωπαίοι εργάζονται για να αποκλείσουν την όποια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας»

 
Θα μπορούσε να γίνει μία κοινοπραξία Ελλάδας-Τουρκίας για αξιοποίηση ενεργειακών πόρων - Οι κυβερνήσεις και Τουρκίας και Ελλάδας πάντα επιδοτούνταν από τα αμερικανικά συμφέροντα
Με αφορμή τη συμπλήρωση 6 μηνών...
συμμετοχής του στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ, παραχώρησε την Κυριακή δείπνο προς τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης σε ταβέρνα του οικισμού Θάμνα. Υπογραμμίζοντας το ρόλο των τοπικών ΜΜΕ στην ανάδειξη το σημαντικών προβλημάτων της περιοχής, δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις και να καταθέσει τις απόψεις του για μείζονα ζητήματα της κεντρικής πολιτικής ατζέντας. Μεταξύ άλλων εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη να αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας στο ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε υπομονή και συμπόρευση προς αυτό το σκοπό, άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις επενδύσεις, και για την εξάρτησή της, όπως υποστήριξε, από ξένα συμφέροντα, δήλωσε έντονα επιφυλακτικός ως προς τη δημιουργία ΕΟΖ στη Θράκη, σχολίασε καυστικά τα όσα διαμείβονται με το μεταναστευτικό ζήτημα, χαρακτήρισε ξενόφερτη τη Χρυσή Αυγή, αλλά και χρηματοδοτούμενη από ξένα κέντρα συμφερόντων, ενώ κατέθεσε την τολμηρή πρόταση για συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου από Ελλάδα και Τουρκίας, προς απεμπόληση Ευρωπαίων και Αμερικανών.

«Έχει ωριμάσει η ελληνική κοινωνία για να διαμορφώσει κάποια άποψη για το ποιος και πώς θα κυβερνήσει τη χώρα»

«Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι έχει ωριμάσει η ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε, μιλώντας για την προοπτική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, «και πιστεύω ότι, μετά από τα δεινά που έχει περάσει, έχει διαμορφώσει κάποια άποψη για το ποιος και πώς θα κυβερνήσει τη χώρα». «Δεν μπορούμε να τάξουμε λαγούς με πετραχήλια, ότι με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη μια στιγμή στην άλλη θα αλλάξουμε όλη την κατάσταση», αναγνώρισε, «αλλά χρειαζόμαστε αγώνες, τους οποίους όμως θα τους κάνουμε μαζί». «Άδικο θα ήταν να περιμένει ο ελληνικός λαός», επισήμανε, «μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προβλήματα, που δημιουργηθήκαν μέσα σε 40ετία. Πρέπει να έχει υπομονή. Όπως είχε την υπομονή να περιμένει 40 χρόνια η Ελλάδα μας να προχωρήσει, να κάνει και 4 χρόνια θα έλεγα, όχι πάντως 4 μήνες. Εμείς πιστεύω και είμαι σίγουρος ότι έχουμε την κάθε καλή πρόθεση να είμαστε με το λαό κι αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας».

«Οταν λένε για μεγάλες επενδύσεις, αυτό με τρομάζει εμένα»

Εκτοξεύοντας «πυρά» εναντίον της σημερινής κυβέρνησης, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «όταν λένε για μεγάλες επενδύσεις, αυτό με τρομάζει εμένα», επισημαίνοντας στη συνέχεια την άποψή του ότι η σημερινή κυβέρνηση «εκτελεί διαταγές ή εντολές από τους Ευρωπαίους δήθεν εταίρους». «Θα βοηθηθούν οι μεγάλες επενδύσεις», σημείωσε, «αλλά ποια επένδυση, η επένδυση του χρυσού, που πρόκειται να γίνει στο Πέραμα και στις Σάπες;». «Θα παραδώσεις στα χέρια των ξένων συμφερόντων τη χώρα σου, το φυσικό σου πλούτο», συνέχισε, «για να τα εκμεταλλεύεται κάποια ξένη εταιρία; Δε γίνεται. Αλλά τι θέλει, για να αλλάξει αυτό; Εδώ και τώρα αλλαγή της νομοθεσίας περί εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου. Μα δεν έχουμε εμείς, ισχυρίζονται, τα μέσα να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο. Ψάξτε και βρείτε έναν τρόπο. Εγώ πιστεύω ότι έχουμε τα μέσα. Έχουμε τα πανεπιστήμια, από τα οποία έχουν βγει επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα της μεταλλουγείας κ.λπ., αλλά λόγω του κατεστραμμένου συστήματος φεύγουν κάποιοι επιστήμονες στο εξωτερικό. Θα μπορούσε το ελληνικό κράτος να χρηματοδοτήσει την έρευνα και την τεχνολογία, με δικά του μέσα, δικούς του ανθρώπους, και να μην ζητάει από ξένα ιδρύματα ή ιδρύματα, που έχουν δημιουργηθεί μεν από δικούς μας Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές και που έχουν έδρα ξένες χώρες».

«Ιδρύματα που δεν φορολογούνται παριστάνουν τους ήρωες, αντικαθιστώντας το κράτος»

Με αφορμή την αναφορά του σε Ιδρύματα, έφερε το παράδειγμα του Ιδρύματος Λάτση, που συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, που συμμετέχει κι ο ίδιος στη Βουλή. «Εγώ ως Έλληνας πολίτης στενοχωρήθηκα πάρα πολύ για το ότι ο ελληνικός λαός είναι στα χέρια των ιδρυμάτων των ευεργετών κι όχι του κράτους», υπογράμμισε. «Αυτό είναι λάθος», πρόσθεσε. «Πώς μπορούν τα ιδρύματα να βοηθούν τον κόσμο και να ρίχνουν λεφτά», αναρωτήθηκε, «ενώ το ελληνικό κράτος αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους δραστηριότητες, όπως Έρευνας και Τεχνολογίας». «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν φορολογούνται όπως πρέπει-μιλάμε για μηδέν φορολόγηση», συνέχισε, «και από τη φοροδιαφυγή διαθέτουν κάποια ποσά, ώστε να ιδρύουν τέτοιου είδους ιδρύματα. Με το 1% της φοροδιαφυγής κάνουν τα ιδρύματα τα λεγόμενα τα φιλανθρωπικά και παριστάνουν τους ήρωες».

«Οι Ευρωπαίοι εργάζονται με αποκλειστικό σκοπό να αποκλείσουν την όποια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε ενεργειακά θέματα»

Ερωτηθείς για τις δυνατότητες συνεργασίας της χώρας μας με τις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, ο κ. Καραγιουσούφ, υπερασπίστηκε τη δυνατότητα ανάπτυξης διασυνοριακών συνεργασιών σε ένα μεγάλο εύρος επιμέρους τομέων, ενώ έφερε σαν παράδειγμα τη δυνατότητα συνεργασίας σε έρευνα και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου ή των πετρελαίων, που υπάρχουν στο Αιγαίο, χωρίς τη διαμεσολάβηση Ευρωπαίων και Αμερικανών. Σε ερώτημα σχετικά με τις αντιδράσεις, που θα προκύψουν στην Ελλάδα από μια εμπλοκή και σύμπραξη της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο κ. Καραγιουσούφ υπογράμμισε ότι «σε αυτή τη λογική επενδύουν οι Ευρωπαίοι, με αποκλειστικό σκοπό να αποκλείσουν την όποια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ενώ θα έπρεπε να υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια μια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έτσι ώστε το Αιγαίο να ήταν η περιοχή, που θα μπορούσαν να γίνουν έρευνες και εκμετάλλευση του πετρελαίου, που υπάρχει, χωρίς τη διαμεσολάβηση των «εταίρων» μας. Το Αιγαίο, ελληνικό πέλαγος είναι, εντάξει μέχρι εκεί. Αλλά από τη στιγμή, που η Ελλάδα αδυνατεί να αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο του Αιγαίου, θα μπορούσε να έρθει σε συνεργασία, έτσι ώστε να μπορεί να έχει δικαιώματα και στην Προποντίδα και μέσα στην Τουρκία. Θα μπορούσε να γίνει μια κοινοπραξία Ελλάδας-Τουρκίας. Όνειρο θερινής νυκτός;».

««Ελληνοφοβία» και «τουρκοφοβία» δεν επιτρέπουν αποδέσμευση από τους ξένους»

Για ποιο λόγο όμως οι κρατικές αρχές των δυο αυτών χωρών δεν αποδεσμεύονται από την κηδεμονία των ξένων, κάνοντας πράξη τέτοιους είδους συνεργασίες; «Εγώ πιστεύω ότι για να κερδίσουν τις εκλογές», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «οι εκάστοτε κυβερνήσεις και Τουρκίας και Ελλάδας πάντα επιδοτούνταν από τα αμερικανικά συμφέροντα. Μακάρι να συμπεριφέρονταν ανεξάρτητα από επιρροές ευρωπαϊκές και αμερικάνικες». Παράλληλα, όμως διαπίστωσε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει βούληση από τους Έλληνες και τους τούρκους πολιτικούς, γιατί υποκύπτουν σε υποψίες περί ελληνοφοβίας και τουρκοφοβίας. «Οι τούρκοι πολιτικοί λένε ότι υπάρχει τουρκοφοβία εκ μέρους της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Καραγιουσούφ, «και δε θέλει να συνεργαστεί με την Ελλάδα Εγώ επανειλημμένως λέω ότι δεν υπάρχει τουρκοφοβία από τους Έλληνες, ούτε ελληνοφοβία από τους Τούρκους».

Επίσης, φέρνοντας το παράδειγμα των εξοπλισμών, ο κ. Καραγιουσούφ, εκτίμησε ότι υπάρχει η πίεση, που ασκείται στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία παρουσιάζεται ως προστάτης της Ελλάδας, αλλά, όπως τόνισε, «μόνο προστάτης δεν είναι». «Στο θέμα του εξοπλισμού, με τα λεφτά που διαθέτει η Ελλάδα μας δεν έχει την πολυτέλεια να αγοράζει υποβρύχια, πολεμοφόδια κ.λπ. για δήθεν απειλή από την Τουρκία», υπογράμμισε. «Από τη στιγμή που είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνέχισε, «ισχυρά κράτη όπως Γαλλία και Γερμανία θα μπορούσαν να μας προστατέψουν από τη χώρα, η οποία αποτελεί «απειλή» για την Ελλάδα. Γιατί μας πουλάνε όπλα, δηλαδή, και μας αναγκάζουν με δικά μας λεφτά να αγοράσουμε τα υποβρύχια της Γερμανίας και της Γαλλίας; Αυτό που πιστεύω εγώ από τα παιδικά μου χρόνια, είναι ότι καλλιεργείται μια μισαλλοδοξία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι συνέταιροι».

«Είναι θολότατο το τοπίο με τις ΕΟΖ»

Μιλώντας για την ανάπτυξη στη Θράκη, «πρέπει να είναι από όλους για όλους», υποστήριξε, και εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για την προωθούμενη λύση των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών. «Δε βλέπω κάτι που να λέει ότι θα απασχοληθούν ντόπιοι άνεργοι», σημείωσε, «απλά λένε ότι θα μπουν ξένες επενδύσεις. Δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι ξένες επενδύσεις. Είναι θολότατο το τοπίο».


«Δεν υπάρχει έλληνας φασίστας, δεν υπήρξε ποτέ»

Κληθείς να σχολιάσει την εμφάνιση και τη δράση της Χρυσής Αυγής, καθώς και αν τον φοβίζει η σημαντική άνοδος των ποσοστών της, όπως καταγράφονται από τις εθνικές εκλογές μέχρι τα τελευταία γκάλοπ, ο κ. Καραγιουσούφ ήταν κατηγορηματικός. «Όχι, δεν τη φοβάμαι τη Χρυσή Αυγή», ξεκαθάρισε, «γιατί η Χρυσή Αυγή είναι οργάνωση που δεν εκφράζει το θυμό του ελληνικού λαού προς το ξένο». «Εγώ είμαι σίγουρος ότι χρηματοδοτείται από κέντρα ξένων συμφερόντων», επισήμανε. «Δεν έχουν μια ιδεολογική βάση, συνέχισε, «δεν υπάρχει έλληνας φασίστας, δεν υπήρξε ποτέ. Ο Έλληνας δεν είναι φασίστας. Ξέρω από την ιστορία του ελληνισμού κι από την ιστορία της περιοχής. Κάποτε ήταν ελληνική δημοκρατία, βασίλειο της Ελλάδος, οθωμανική αυτοκρατορία… Δεν υπήρχαν φασιστικές τάσεις στον κόσμο, που ζει στην περιοχή μας, που λέγεται Βαλκάνια. Αυτά είναι ξενόφερτα νομίζω, ξενόφερτη είναι και η Χρυσή Αυγή. Τη Χρυσή Αυγή δεν την έχουν αναδείξει λαϊκοί αγώνες, δεν έχει αναδειχτεί από λαϊκές κινητοποιήσεις. Ήρθε από το πουθενά. Δεν μπορεί μια παράταξη, μια οργάνωση της τάξεως του 0,1% να φτάσει στο 15. Κάποιοι επωφελούνται από τις αδυναμίες, από τις ευαισθησίες ή από την αγανάκτηση κάποιας μερίδας του ελληνικού λαού, για να φτάσει σε αυτά τα ποσοστά η Χρυσή Αυγή. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συγκρίνεται και να είναι το αντίπαλον δέος στην άνοδο που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι το αντίπαλον δέος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορεί να γίνει».

«70 κατά κεφαλή. 5 ευρώ κοστίζει η φιλοξενία ενός μετανάστη, πού πάνε τα υπόλοιπα 65;»

«Δεν έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ τους μετανάστες, δεν λέμε να φέρουμε κι άλλους, αλλά υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους»


Σχολιάζοντας το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Καραγιουσούφ εξήγησε με σαφήνεια της θέση του ΣΥΡΙΖΑ, μην αποδεχόμενος τις ευθύνες που του καταλογίζονται για την όξυνση των προβλημάτων, αλλά στρέφοντας τα «πυρά» του στη σημερινή και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις πολιτικές που ακολούθησαν και για την όλη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος. «Εδώ και πολλά χρόνια κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι αγκαλιάζει τους μετανάστες», σημείωσε, «και φτάνουν σε σημείο να λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει τους μετανάστες». «Δεν τους έχει φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ», αντέτεινε, «ούτε οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήμασταν ποτέ κυβέρνηση, δεν παίρναμε εμείς τις αποφάσεις. Αυτοί μας τους έφεραν τους μετανάστες. Κι επειδή εμείς είμαστε μια πολιτική παράταξη, που υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπερασπιζόμαστε βέβαια και τους μετανάστες. Δεν είπαμε να φέρουμε κι άλλους μετανάστες. Δεν το κάνουμε εμείς αυτό. Αλλά η λύση δεν είναι να χτυπάς και να σκοτώνεις μετανάστες, για να λύσεις το μεταναστευτικό. Η σημερινή ανεργία δεν οφείλεται στους μετανάστες. Είδατε εσείς στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής να δουλεύουν 500 εργοστάσια και να απασχολούν 500 μετανάστες; Οπότε δε φταίνε σε τίποτα αυτοί οι άνθρωποι. Θα έπρεπε να τους παίρνουμε εδώ, να τους φιλοξενούμε ένα μήνα, δυο μήνες, και μετά να πάνε Ιταλία. Μα δεν μπορούμε να το κάνουμε. Η Ιταλία λέει κρατήστε τους. Η Γερμανία λέει κρατήστε τους. Τι θέλετε; Λεφτά; Πάρτε! 70 κατά κεφαλή. 5 ευρώ κοστίζει η φιλοξενία ενός μετανάστη, πού πάνε τα υπόλοιπα 65; Εγώ να δώσω την απάντηση σε αυτό; Να απευθυνθείτε στους υπολοίπους βουλευτές της Ροδόπης και τους υπόλοιπους».

Επαναφέροντας πάντως το θέμα του καθορισμού κοινής μεταναστευτικής πολιτικής εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε σχέση με την Τουρκία, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι εκτελεί τις εντολές της τρόικας, με τις οποίες η χώρα μας κατέχει ρόλο πειραματόζωου. «Θα έπρεπε να υπάρχει μια κοινή μεταναστευτική πολιτική», τόνισε, «μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εμείς είμαστε η πρώτη «πύλη», και Τουρκίας, μέσω της οποίας έρχονται οι μετανάστες». «Και θα έπρεπε να υπάρχει μια κοινή πολιτική», συνέχισε, «μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας χρησιμοποιεί σαν πειραματόζωο. Το έχει πει ο Τσίπρας πολλές φορές και για τα οικονομικά και για το μεταναστευτικό. Είμαστε το πειραματόζωο, είμαστε ο αδύναμος κρίκος».

Σχολιάζοντας, επίσης, την ολοκλήρωση του φράχτη στον ποταμό του Έβρου, ο κ. Καραγιουσούφ υπογράμμισε ότι «φράχτης μεταξύ συνόρων δυο γειτονικών κρατών μας φέρνουν στο Μεσαίωνα». «Η σημερινή κυβέρνηση εκτελεί αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης Παπαδήμου», εκτίμησε, «που τότε είχαν ληφθεί οι αποφάσεις». «Ο κ. Δένδιας πιστεύω ότι εκτελεί τις εντολές, που είχε δώσει η τρόικα στην κυβέρνηση Παπαδήμου», προσέθεσε.

Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com
http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=157568&categoryid=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: