Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ- Άρχισε η ονοματολογία για τις δημοτικές εκλογές του 2014- Ποιοι είναι

Αν και ο Ιούνιος του 2014 απέχει είκοσι μήνες περίπου ήδη άρχισε να "ζεστένεται" το τοπίο στις παρέες και τις συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα ενδιαφερθούν ή θα επιχειρήσουν να παίξουν ρόλο στα δημοτικά πράγματα της Αλεξάνδρειας είτε ηγούμενα σχημάτων είτε παίζοντας πρωτεύοντα ρόλο στη συγκρότησή τους.

Οι δημοτικές εκλογές του...
 2014 θα είναι εκ των πραγμάτων δύσκολες δεδομένου ότι θα διεξαχθούν εν μέσω οικονομικής και πολιτικής κρίσης και με διαφαινόμενη τη διάλυση των υφιστάμενων παραδοσιακών κομμάτων και την ανάδυση άλλων, νέων σχηματισμών. Μ΄ άλλα λόγια το πολιτικό τοπίο τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο θα είναι κατά την άποψή μου πολύ διαφορετικό από το σημερινό και βέβαια καμιά σχέση δεν έχει με αυτό του 2010.

Στο δήμο Αλεξάνδρειας, έναν δήμο που πλέον είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε πληθυσμό στην Ημαθία, απαιτούνται αρκετές προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις εκλογές.

Βασική προϋπόθεση είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου να μην είναι σε καμιά περίπτωση εμπλεκόμενος με το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, με τους κατά καιρούς βουλευτές, με οποιοδήποτε σύστημα εξουσίας που φέρει αρνητικό φορτίο και αντιμετωπίζεται με απαξίωση και εχθρικότητα από το εκλογικό σώμα.

Συνεπώς, ο άνθρωπος που θα θελήσει να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου θα πρέπει να μην κουβαλάει βαρίδια από το παρελθόν. Βέβαια, θα πρέπει να έχει μια στοιχειώδη αναγνωρισιμότητα και έναν ευρύ κύκλο υποστηρικτών που θα δημιουργήσουν δυναμική νίκης. 

Υπάρχουν τέτοια άτομα; Το ερώτημα αυτό επιχειρούν να απαντήσουν όλοι όσοι άρχισαν να ασχολούνται με το ζήτημα αυτό και ήδη άρχισαν να ακούγονται ονόματα που είτε οι ίδιοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους είτε οι πολίτες θεωρούν πως οι συγκεκριμένοι μπορούν να ηγηθούν μιας προσπάθειας θεωρώντας τους κατάλληλους.


Ποια άραγε είναι αυτοί που από πολλούς σήμερα θεωρούνται είτε "ήρωες" δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της συνακόλουθης στενότητας είτε "εμμονικοί" δεδομένης της πολιτικής απαξίωσης; Κι όμως, έστω κι αν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι υπάρχουν ακόμα συμπολίτες που επιμένουν να θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά.
Π. Γκυρίνης

Το τελευταίο διάστημα ακούγονται τα ονόματα του εκ της συντηρητικής πλευράς προερχόμενου Παναγιώτη Γκυρίνη. Ο κ. Γκυρίνης είχε θητεύσει στον δήμο Αντιγονιδών στη θέση του αντιδημάρχου και το όνομά του ενεπλάκη στην προεκλογική περίοδο του 2010 όταν ο τότε βουλευτής της ΝΔ Μ. Χαλκίδης θέλησε να βρει έναν υποψήφιο που θα μπορέσει να σταθεί και να πάρει το χρίσμα του κόμματος. Ήταν η άτυχη στιγμή του Π. Γκυρίνη αφού εξ αιτίας αυτού του γεγονότος περιχαρακώθηκε και τελικά έμεινε εκτός παιχνιδιού, εκτός εκλογικής διαδικασίας αφού κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Φ. Δημητριάδη και πιθανόν ο σημερινός αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Αντιγονιδών και βέβαια θα είχε άλλο πολιτικό ειδικό βάρος με ακόμα μια διοικητική θητεία.

Ωστόσο, θα κουβαλούσε στην πλάτη του τη φθορά που αναμφίβολα έχουν όλοι όσοι άσκησαν διοίκηση. Δε θα ήταν δηλαδή νέο και άφθαρτο πρόσωπο.

Ο Π. Γκυρίνης δεν κρύβει την διαθεσιμότητά του ούτε αρνείται την διάθεσή του να εμπλακεί και να ηγηθεί ενός σχήματος που θα προκύψει εν όψει εκλογών. Πληροφορίες λένε ότι κάνει επαφές και κρούσεις αλλά αυτές βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο με αποτέλεσμα να μη μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι έχει βάλει μπροστά ένα σχέδιο και άρχισε να το υλοποιεί.

Γ. Απατσίδης

Από το χώρο του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ που πνέει τα λοίσθια προέρχεται ο έτερος εν δυνάμει ενδιαφερόμενος που μάλιστα δεν έκρυψε τη διάθεσή του γι α να μην πω την απόφασή του να εμπλακεί στη διαδικασία αυτή. Βέβαια, κράτησε ορισμένες επιφυλάξεις για το τι μέλει γενέσθαι αλλά ο Γιάννης Απατσίδης είναι μια άλλη περίπτωση του οποίου το όνομα έχει μια δυναμική και είναι σίγουρο ότι θα παίξει ρόλο και μάλιστα σημαντικό στις προεκλογικές διεργασίες εν΄οψει 2014.

Η ανεξαρτητοποίησή του από την δημοτική ομάδα του τέως δημάρχου Μπ. Γκιόνογλου είναι προφανές ότι εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό. Θέλησε και εν πολλοίς πέτυχε να καταστεί αυτόνομος πόλος και ίσως προϊόντος του χρόνου και με άλλες αποχωρήσεις, είτε τυπικές είτε ουσιαστικές, να συγκροτηθεί μια αμιγώς “Πασοκική” δημοτική ομάδα. Είναι εξ άλλου χαρακτηριστικό ότι ο συνάδελφός του σύμβουλος της παράταξης Γκιόνογλου, ο Τ. Τασιόπουλος, μόλις πριν λίγες μέρες υποστήριξε με θέρμη μια πιθανή υποψηφιότητά του λέγοντας ότι “είναι μια πολύ καλή περίπτωση ο Γ. Απατσίδης”.


Παλαιότερα είχε δημοσιοποιήσει την επιθυμία του να διεκδικήσει από τη βάση της παράταξης και του ΠΑΣΟΚ το δικαίωμα να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου ο Κ. Ναλμπάντης. Εκτιμώ ότι τους τελευταίους μήνες έχει μεταβάλλει άποψη αφού βλέπει ότι ο κομματικός χώρος στον οποίο ανήκει έχει πλέον διαλυθεί και από που να αναζητήσει υποστήριξη;

Από τον ίδιο χώρο, το χώρο του ΠΑΣΟΚ που όμως σήμερα δεν υπάρχει γιατί έχει διαχυθεί κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η πληροφορία ότι δε θα έλεγε “όχι” ένας νέος και άφθαρτος συμπολίτης που δεν έχει καμία ανάμιξη με τα δημοτικά. Πρόκειται για τον εκπαιδευτικό Γ. Μεγαλονίδη που αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο και ασχολείται με το δήμο αλλά ως τώρα δεν έχει εκδηλώσει δημόσια καμιά τέτοια πρόθεση.

Η περίπτωση του γιατρού Νίκου Μπρουσκέλη είναι μια άλλης τάξης ζήτημα αφού ο ίδιος ναι μεν ανήκει στο χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά εδώ και αρκετό καιρό έχει διαφοροποιηθεί από τις ασκούμενες πολιτικές που υλοποίησε τόσο ο Παπανδρέου όσο και ο Βενιζέλος αλλά παράλληλα διατηρεί άψογες σχέσεις με το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. Μπρουσκέλης


Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μια θεαματική εκλογική άνοδο και κατά πάσα βεβαιότητα θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση να μην κινήσει πολιτικές διαδικασίες συγκρότησης είτε συμμετοχής σε ένα ευρύ ψηφοδέλτιο για να διεκδικήσει ότι μπορεί περισσότερο στις δημοτικές εκλογές. Εκτιμώ ότι ο Ν. Μπρουσκέλης θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή και πολύ πιθανόν να κληθεί να αποτελέσει με τη παρουσία του τον συνδετικό κρίκο του κόσμου του ΠΑΣΟΚ που σήμερα είναι στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των πραγμάτων αποτελεί την κύριά του δύναμη.

Να σημειωθεί ότι ήδη άρχισαν τέτοιες διεργασίες στη κατεύθυνση συγκρότησης μιας δημοτικής παράταξης με κεντροαριστερό πρόσημο στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με αντιμνημονιακή κατεύθυνση και στόχο την εκλογική νίκη. Επαφές που ήδη άρχισαν και στις οποίες, όπως λένε οι πληρορίες, συμμετέχουν τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με πολίτες που έπαιξαν ρόλο στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου στις εκλογές του 2010 και κατάφεραν να εκλέξουν έναν δημοτικό σύμβουλο.

Άγνωστος “Χ” παραμένει ο ρόλος που θα παίξει η ναζιστική οργώνση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του δήμου Αλεξάνδρειας. Το κόμμα αυτό έχει μεγάλη πλέον εκλογική δύναμη και πολύ πιθανόν να δοθεί γραμμή ώστε να σχηματιστούν ψηφοδέλτια ώστε να καταγραφεί σε τοπικό επίπεδο η δύναμή του και είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να εκλέξει συμβούλους και συνεπώς να διεμβολίσει κυρίως αυτές τις παρατάξεις που κινούνται στον δεξιό χώρο αλλά δεν αποκλείεται να εισπράξει ψήφους από συμπολίτες που παραδοσιακά ανήκουν ή προέρχονται από την κεντροαριστερά. Στο χώρο αυτό δεν ακούγεται προς το παρόν κανένα όνομα αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί κάποιος “παράγοντας” που θα θελήσει να επωφεληθεί από τη δυναμική του χώρου ώστε να καρπωθεί την πολιτική “υπεραξία” του. Μ΄ άλλα λόγια να εμφανιστεί κάποιος “επώνυμος” που θα δει ως ευκαιρία πολιτικής καριέρας με τη  συγκεκριμένη δύναμη.

Κλείνοντας να πούμε ότι ο ισχυρότερος πόλος αυτή την περίοδο είναι η δημοτική ομάδα του νυν δημάρχου Φ. Δημητριάδη που εκ των πραγμάτων διαθέτει προβάδισμα αντικειμενικό. Κατ΄ αρχήν διαθέτει συγκροτημένη ομάδα συμβούλων που όσες αποχωρήσεις ή διαρροές έχει ή θα έχει παραμένει μια υπολογίσιμη δύναμη ανθρώπων έμπειρων που ξέρουν από εκλογικές μάχες και έχουν προσωπική πολιτική επιρροή. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς ότι η κατοχή της εξουσίας εκτός των αρνητικών και της φυσιολογικής φθοράς έχει και δυνατότητες ή πλεονεκτήματα που σε μια εκλογική μάχη χρειάζονται.

Αλλά για το ζήτημα αυτό και τις προοπτικές της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας που αναπόφευκτα θα διεκδικήσει την επανεκλογή της ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: