Στο 98% ανήλθε ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο μάλιστα αναφέρει ως αιτία την αποτυχία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να καθησυχάσει τους διεθνείς επενδυτές ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει από την κρίση.
Την ίδια ώρα, ο Peter Tchir, ιδρυτής της εταιρίας TF Market Advisors, τονίζει ότι το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας δεν αποδίδει, ενώ το Bloomberg επισημαίνει ότι...οι υποσχέσεις του έλληνα πρωθυπουργού για μείωση του ελλείμματος και τήρηση των όρων της τρόικας, υπονομεύονται από τα στοιχεία για το έλλειμμα, τα οποία δείχνουν ότι αυξήθηκε κατά 22% το πρώτο οχτάμηνο του έτους.
Η Ευρωζώνη χάνει την υπομονή της με την Ελλάδα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δεν είναι πλέον πεπεισμένος ότι η Αθήνα μπορεί να γλιτώσει από τη χρεοκοπία, με αποτέλεσμα οι συνεργάτες του στο υπουργείο να επεεεργάζονται σενάρια για το τι θα συμβεί σε περίπτωση χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Στην αρχή του επίμαχου άρθρου γίνεται αναφορά σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Έχουμε πρόβλημα, φέρεται να είπε ο κ. Ρομπάι. Αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η επόμενη δόση του δανείου δεν θα καταβληθεί, φέρεται να τόνισε.
Στη συνέχεια, η γερμανική πολιτική επιθεώρηση επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι αρχίζουν τώρα να συνειδητοποιούν ότι ξόδεψαν πολλά χρήματα (στην Ελλάδα) για το τίποτα.
Μέρκελ και Σόιμπλε είναι αντιμέτωποι με το αναπόφευκτο και σκέπτονται τώρα αυτό που προηγουμένως δεν τον σκέπτονταν καν, σημειώνει το περιοδικό: Η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία και ακόμα και η αποχώρησή της από την Ευρωζώνη δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.
Το θέμα αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Spiegel, συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο κ. Σόιμπλε με τους ομολόγους του από την Ολλανδία και τη Φινλανδία, την περασμένη Τρίτη στο Βερολίνο.
Επισήμως, το θέμα της συνάντησης ήταν οι φινλανδικές αξιώσεις για εγγυήσεις από την Ελλάδα. Ωστόσο, το θέμα που κυριάρχησε ήταν η επιδείωση της κρίσης στην Ελλάδα και οι ομοτράπεζοι φέρονται να συμφώνησαν ότι η ελληνική χρεοκοπία είναι πιθανώς αναπόφευκτη.
Η μόνη διαφορά ήταν οι απόψεις τους σχετικά με τις επιπτώσεις της ενδχόμενης ελληνικής πτώχευσης.
Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι οι Έλληνες πρέπει να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, ακόμα και μετά το «κούρεμα», ενώ ο Ολλανδός δεν εμφανίστηκε αντίθετοε σε αυτό το ενδεχόμενο. Όμως, συμφώνησαν ότι ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τους ίδιους τους Έλληνες: Τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης δεν έχουν τη δυνατότητα να τους διώξουν από το ευρώ.
Σύμφωνα με το Spiegel, ο κ. Σόιμπλε δεν πιστεύει πως οι Έλληνες μπορούν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους και ότι μπορεί να ξεμείνουν από χρήματα, ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο.
Τα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη υπολογίσει τις επιπτώσεις. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα απεσταλμένος του υπουργείου ενημέρωσε τους εταίρους της Γερμανίας στις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα αυτή της έρευνας.
Δύο σενάρια
Βασικά, υπάρχουν δύο δυνατότητες για μία ελληνική χρεοκοπία, φέρεται να τους είπε. Είτε η χώρα παραμένει στη Νομισματική Ένωση είτε αποχωρεί.
Και οι δυο επιλογές περιλαμβάνουν ένα «κούρεμα» στο χρέος, το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει ένα συγκεκριμένο τμήμα του χρέους, όπως το 50%.
Αυτό θα προκαλούσε αξιοσημείωτες απώλειες για τους δανειστές της Ελλάδας και ο απεσταλμένος του Σόιμπλε είπε ότι ο στόχος είναι να περιοριστεί η ζημία που θα προκληθεί απ' αυτές τις απώλειες, δηλαδή το «κούρεμα» του χρέους.
Κρίσιμο ρόλο θα κληθεί να παίξει ο μηχανισμός ευρωστήριξης (EFSF) και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θέλει να διαθέτει όσο το δυνατόν συντομότερα τις νέες εξουσίες που αποφασίστηκαν στις 21 Ιουλίου, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Όταν συμβεί αυτό, εκτιμά ότι θα είναι μία καλύ ευκαιρία να προστατευθεί η υπόλοιπη Ευρωζώνη από τις επιπλοκές που θα δημιουργήσει η ελληνική πτώχευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου