Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Ευθύνη κυβέρνησης-περιφερειάρχη η ανεξέλεγκτη ρύπανση στα Διαβατά από βιομηχανικά απόβλητα

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά-Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία καταγγέλλει την νέα παράνομη ρίψη βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή των Διαβατών Θεσσαλονίκης, που επιβαρύνει επιπλέον το περιβάλλον και το βιοτικό επίπεδο των...
κατοίκων.

Οι πρόσφατες καταγγελίες για τους τρόπους με τους οποίους βιομηχανικά λήμματα αποτίθενται χωρίς καμία άδεια σε χωράφια της περιοχής αναδεικνύουν πως οι κυβερνήσεις των μνημονίων και η Περιφέρεια εξυπηρετούν μια συνολική καταστροφική πολιτική που δεν υπολογίζει κανένα κόστος προκειμένου να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων. Τα απόβλητα που αφήνονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές μοιάζουν με μαύρα ρινίσματα και διαδίδονται πολύ εύκολα μέσω του αέρα στις καλλιέργειες αλλά και σε κατοικημένες περιοχές. 

Οι κάτοικοι, αγρότες και εργάτες σε εργοστάσια καταγγέλλουν ότι έχει άμεσο αντίκτυπο στην ζωή, καθώς μολύνουν τις τροφές τους, προκαλούν δύσπνοια κτλ. Όλα αυτά λίγα χιλιόμετρα έξω από την ήδη βεβαρυμμένη ατμοσφαιρικά Θεσσαλονίκη.

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά-Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία δεν θεωρεί σε καμία περίπτωση ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων δεν είναι κάποιο τυχαίο πρόβλημα, αλλά αποτελεί συνεπή συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας. Επικαλούνται το κόστος των ελέγχων και δηλητηριάζουν τη ζωή μας.

Η δημιουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας, η καύση αποβλήτων από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, τα μεταλλεία στην Χαλκιδική και στο Κιλκίς προδιαγράφουν το μέλλον της περιοχής ως μια περιοχή περιβαλλοντικά κατεστραμμένη, βορά στο μεγάλο κεφάλαιο, με τους κατοίκους τους να υφίστανται όλες τις συνέπειες (οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές κτλ.) μιας τέτοιας κατάστασης.

Απαιτούμε την άμεση παύση της ανέλεγκτης απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων, τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων διαχείρισής τους και την τιμωρία των βιομηχάνων που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες και όσων υπευθύνων τους κάνουν πλάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: