Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014

Απλήρωτοι οι νέοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας» του Υπουργείου Εργασίας»

Δ. Χαραλαμπίδου
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ αυτών και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου (βουλευτίνα Θεσσαλονίκης) που αφορά σε απλήρωτη εργασία σε νέους που συμμετείχαν σε πρόγραμμα Υπουργείου.
Διαβάστε την ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: «Απλήρωτοι οι νέοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας» του Υπουργείου Εργασίας».

Ο εμπαιγμός της...
συγκυβέρνησης απέναντι στη νεολαία που υποφέρει από την πρωτοφανή ανεργία, απόρροια των πολιτικών της εξοντωτικής  λιτότητας, δεν έχει τέλος.


Πριν λίγους μήνες, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας παρουσίασε το πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου στην αγορά Εργασίας για ανέργους νέους έως 29 ετών», ως μέρος ενός συνολικού πακέτου δράσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ακόμα ένα πρόγραμμα «ανακύκλωσης» της ανεργίας και παροχών προς τους εργοδότες, προσφέροντας στις επιχειρήσεις φθηνό εργατικό δυναμικό.

Το εν λόγω  πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται  κατά τους  καλοκαιρινούς  μήνες. Συμμετείχαν περίπου 35.000 άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών, εκ των οποίων 15.000 απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και 20.000 απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για αυτούς προβλεπόταν ότι θα έπρεπε να λάβουν 400 ευρώ για το θεωρητικό μέρος της άσκησης (80 ώρες) και 2.400 ευρώ συνολικά, για τους 5 μήνες που θα διαρκούσε η πρακτική τους άσκηση, με την εποπτεία του παρόχου κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.).

Τα ποσά αυτά, όπως και οι εργοδοτικές εισφορές, καλύπτονται από το κράτος. Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΥΕ/ ΕΚΤ), της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, ενεργώντας ως Δικαιούχος, ανέλαβε την υλοποίηση της παραπάνω δράσης.

Σήμερα, χιλιάδες από τους νέους που πήραν μέρος στο πρόγραμμα, βρίσκονται στο τέλος της πρακτικής τους και ακόμη δεν έχουν πάρει... τα χρήματα της θεωρίας! Τα 5μηνα των περισσότερων εξ αυτών έχουν λήξει και δεν τους έχει καταβληθεί κανένα ποσό. Φαίνεται, πως κάπως έτσι δημιουργούνται τα περίφημα πλεονάσματα της κυβέρνησης.

Την  ίδια ώρα, με νέα  πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας, οι  επιχειρήσεις που έκαναν χρήση των προνομίων του προγράμματος, καλούνται να προσλάβουν 4.000 νέους «ωφελούμενους», σε θέσεις πλήρους απασχόλησης για 6 μήνες. Και σε αυτή την περίπτωση βέβαια, επιχορηγούνται  γενναία από τον προϋπολογισμό του  ΟΑΕΔ  (δαπάνη 10.200.040 ευρώ  για τα έτη 2014-2015):

«α) Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) κάτω των 25 ετών που θα προσληφθούν στο πλαίσιο του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 15 € την ημέρα και μέχρι 25 ημέρες το μήνα (ημέρες ασφάλισης).

β) Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ηλικίας άνω των 25 ετών που θα προσληφθούν στο πλαίσιο του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 18 € την ημέρα και μέχρι 25 ημέρες το μήνα (ημέρες ασφάλισης). Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού κόστους». (Κ.Υ.Α. αριθμ. οικ. 42343/598/9.12.2013).

Οι -επισήμως- 1.345.387 άνεργοι (το 71% είναι μακροχρόνια άνεργοι) αποτελούν το οδυνηρό τίμημα των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών, που οδηγούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στην εξαθλίωση και τη φτώχεια. Ο ΟΑΕΔ επιδοτεί μόνο 125.306 άτομα (στοιχεία Οκτωβρίου 2013). Η ανεργία των νέων αγγίζει το 58% στις ηλικίες κάτω των 25 ετών, σύμφωνα με την Eurostat. 'Ενα εκατομμύριο εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση έως και 5 μηνών, όπως συμβαίνει με τους νέους που εντάχθηκαν στο παραπάνω πρόγραμμα κατάρτισης και «πρακτικής άσκησης».

Οι δείκτες αυτοί μετατρέπονται σε «όχημα» για την περαιτέρω ευελιξία της αγοράς εργασίας και την ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων ετών. Το μοντέλο της «ημιαπασχόλησης» και της « μαθητείας» αποτελεί διαχρονική επιδίωξη των οικονομικών και πολιτικών ελίτ, που θέλουν τη νεολαία υποταγμένη, χωρίς σταθερή δουλειά, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Επιδίωξη, που με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, υλοποιεί η κυβέρνηση.

 Επειδή, η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακές φωτοβολίδες και μέτρα περαιτέρω υποτίμησης της εργατικής δύναμης, προς όφελος των εργοδοτών.

Επειδή, με τα εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας και τις δραματικές επιπτώσεις τους στην κοινωνία, είναι το λιγότερο εγκληματικό να εμφανίζονται νέοι άνθρωποι.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε τι συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να χορηγηθούν άμεσα οι πιστώσεις και να καταβληθούν οι προβλεπόμενες αμοιβές στους «ωφελούμενους» του προγράμματος «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για νέους ανέργους»;

2. Ποια άμεσα μέτρα θα λάβει για την ουσιαστική προστασία των ανέργων και τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, πέρα από τα προγράμματα «ανακύκλωσης ανέργων„ και προκλητικών παροχών προς τους επιχειρηματίες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μπόλαρη Μαρία

Στρατούλης Δημήτρης

Καραγιαννίδης Χρήστος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Σταθάς Ιωάννης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Μητρόπουλος Αλέξης

Γαϊτάνη Ιωάννα

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Βαλαβάνη Νάντια

Βαμβακά Τζένη

Βαρεμένος Γιώργος

Γεωργοπούλου-Σαλτάρη 'Εφη

Δερμιτζάκης Κώστας

Διώτη Ηρώ

Δριτσέλη Παναγιώτα

Ζερδελής Γιάννης

Κανελλοπούλου Μαρία 

Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αίχάν

Κατριβάνου Βασιλική

Καφαντάρη Χαρά

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Κυριακάκης Βασίλης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Παναyούλης Στάθης

Πάντζας Γιώργος

Σακοράφα Σοφία

Σαμοϊλης Στέφανος

Σταμπουλή Αφροδίτη

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Τσουκαλάς Δημήτρης

Φωτίου Θεανώ


Χατζηλάμπρου Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: