Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΛΙΤΟΧΩΡΟ- Οριστικά στο "αρχοντικό Γκουντέλια" οι 125 πίνακες του Φιλ. Κωνσταντινίδη

Από το Παρίσι στο Λιτόχωρο του νομού Πιερίας «μετακομίζουν» οριστικά 125 πίνακες του εικαστικού καλλιτέχνη, διεθνούς φήμης, Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη.
Τα έργα τα οποία μέχρι πρόσφατα φυλάσσονταν στη γαλλική πρωτεύουσα θα εκτίθενται πλέον, σε μόνιμη βάση, στο παλιό αρχοντικό του Γκουντέλια, το οποίο ανεγέρθη το 1902 στο Λιτόχωρο.
Τα εγκαίνι
α της....
έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 19.00 στο αρχοντικό Γκουντέλια και απόφαση της διοίκησης του δήμου Δίου - Ολύμπου είναι να αποτελέσει ο χώρος πόλος έλξης για φιλότεχνους, για μαθητές αλλά και για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η συλλογή πινάκων του Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη είναι δωρεά της Islay Grimes, αδελφής της συζύγου του καλλιτέχνη. Η σύζυγος του καλλιτέχνη, Anne Fairholme - Constantinidis, όσο ζούσε είχε εκφράσει την επιθυμία να μεταφερθούν οι πίνακες στο Λιτόχωρο, καθώς από τον τόπο αυτό ήταν η καταγωγή του αείμνηστου συζύγου της.
Στο παρελθόν, οι πίνακες του Φιλοποίμενος Κωνσταντινίδη εκτέθηκαν για 40 ημέρες στη Θεσσαλονίκη το έτος 1997, στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτεύουσας, προερχόμενα από το Παρίσι όπου και ξανά επέστρεψαν για να καταλήξουν τελικά στην Πιερία.
Ο Φιλοποίμην Κωνσταντινίδης γεννήθηκε το 1909 στη Θεσσαλονίκη και γράφτηκε το 1927 στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ωστόσο, το 1929 αποβλήθηκε διά βίου από τη σχολή, επειδή συμμετείχε στη διοργάνωση μιας φοιτητικής απεργίας. Γι’ αυτό και έφυγε στο Παρίσι όπου και συνέχισε τις καλλιτεχνικές του σπουδές παρακολουθώντας ελεύθερα μαθήματα.Ακολούθως, επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και κατόπιν επέστρεψε στο Παρίσι, το 1940, όπου σπούδασε φιλοσοφικές σπουδές και απέκτησε πτυχίο φιλολογίας και πτυχίο φιλοσοφίας από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: