Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΑΟΥΣΑ- Σε σύσκεψη για το κλείσιμο του Νοσοκομείου καλεί το Ε.Κ Νάουσας

Σε ανοιχτή σύσκεψη των πολιτών και φορέων του δήμου Νάουσας με θέμα το επικείμενο κλείσιμο του Νοσοκομείου και των Ιατρείων του ΙΚΑ καλεί το Εργατικό Κέντρο ώστε να διεκδικήσουν το αυτονόητο.
Η ανακοίνωση του ΕΚ Νάουσας είναι:

«Τη στιγμή που τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων Νοσοκομείων για το 2012 εκτινάχθηκαν στα 2,5 δις ευρώ, νέες περικοπές αποφάσισε η...
κυβέρνηση με βάση το «εθνικό σχέδιο» που ξεπερνά τα 1,1 δις ευρώ. Από αυτά τα 800 εκ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές στα φάρμακα και τα υπόλοιπα από τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων. Το ΙΚΑ – Νοσοκομείο μας δε θα μείνουν απείραχτα, δε θα αποτελέσουν εξαίρεση.
Αξιοποιούν την κρίση και τσακίζουν το λαϊκό δικαίωμα στην υγεία.
Με τις περικοπές του 2011 κατά 350 δις ευρώ από τις λειτουργικές ανάγκες των νοσοκομείων, τα μετέτρεψαν σε αυτοτελείς χρηματοδοτούμενους οργανισμούς, γι’ αυτό πληρώνουμε είσοδο, γιατρούς, φάρμακα και θεραπείες. Γι’ αυτό συνολικά καταργήθηκαν 3.000 κρεβάτια και μετακινήθηκαν 600 κλινικοί γιατροί.
Λειτουργούν πλέον σαν εταιρείες με τη λογική του κόστους – κέρδους, μειώθηκαν οι μισθοί των εργαζόμενων στις μονάδες Υγείας, εντατικοποιήθηκε η εργασία τους, παραδόθηκαν σε εργολάβους υπηρεσίες σε Νοσοκομείο και ΙΚΑ.
Παράλληλα 132 υποκαταστήματα του ΙΚΑ οδηγούνται σε κλείσιμο. Έτσι, σήμερα το ΙΚΑ Νάουσας δεν υπάρχει στο «χάρτη» του υπουργείου.
Οι τραγικές ελλείψεις σε Νοσοκομείο – ΙΚΑ καθιστούν ανήμπορη τη στοιχειώδη λειτουργία τους και ταλαιπωρούν ιδιαίτερα υπερήλικες συνταξιούχους και ΑΜΕΑ.
Με βάση τα στοιχεία συγκριτικά με το 2011 αποδεικνύεται η επικίνδυνη υποβάθμιση: μειώθηκαν οι γιατροί, έκλεισαν κλινικές, μειώθηκε το προσωπικό. Η κατάσταση χειροτέρεψε, ασθενείς «περιφέρονται» σε άλλα νοσοκομεία, για να βρουν γιατρό και νοσηλεία, πληρώνουν γιατρούς, φάρμακα, εξετάσεις, αναλώσιμα υλικά και θεραπείες μέσα στο νοσοκομείο.
Εξαιτίας της ανυπαρξίας δομών πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας συνδυασμένα με τις τεράστιες ελλείψεις, δε μπορεί το νοσοκομείο να σηκώσει αυτό το βάρος παρά τις όποιες προσπάθειες του προσωπικού. Είναι γνωστό πως Νοσοκομείο και ΙΚΑ δε μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των 34.500 κατοίκων της περιοχής μας.
Εκατοντάδες ανασφάλιστοι, εργαζόμενοι, απολυμένοι, άνεργοι, αγρότες και μαγαζάτορες δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης ούτε στο Νοσοκομείο, ούτε στο ΙΚΑ. Εποχικοί εργαζόμενοι δε μπορούν να πραγματοποιήσουν 50 ένσημα που απαιτούνται για τη θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας. Τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται και «θάβονται». Η ανασφάλιστη εργασία οργιάζει. Εκατοντάδες συνταξιούχοι – λαϊκές οικογένειες δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους.
Είναι φανερό πως οι νέες περικοπές για την υγεία – πρόνοια σε συνδυασμό με τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, την αυξημένη ανεργία και τη φοροληστεία μας οδηγεί σε μόνιμη φτώχεια και εξαθλίωση. Δεν είναι μέτρα προσωρινά ούτε και τελευταία. Εμείς λέμε:
Να μην επιτρέψουμε τη συγχώνευση – κλείσιμο Νοσοκομείου και ΙΚΑ.
Μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα

ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ

Γι’ αυτό καλούμε σύσκεψη την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη, 8.30μμ στο Δημοτικό Θέατρο και προτείνουμε σε όλους τους φορείς να πάρουν αποφάσεις να οργανώσουμε κινητοποίηση στις 19 Σεπτέμβρη με τα παρακάτω αιτήματα, με τη σκέψη πρόταση για πανναουσαϊκή απεργία.
Να μη συγχωνευτούν – κλείσουν Νοσοκομείο και ΙΚΑ Νάουσας, να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό όλες οι κλινικές και οι υπηρεσίες έτσι ώστε να καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
Συλλογικά – οργανωμένα, με αποφάσεις όλων των φορέων, σωματείων, συλλόγων να μη μείνει κανένας αγιάτρευτος και χωρίς φάρμακα στο νοσοκομείο – ΙΚΑ είτε είναι ασφαλισμένος είτε όχι.
Συμπολίτισσες, συμπολίτες,
Η ίδια η ζωή έδειξε πως τα προβλήματα και στην υγεία δε λύνονται με δημόσιες σχέσεις, γνωριμίες και κοινωνικούς διάλογους.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

Πηγή του προβλήματος είναι η συγκεκριμένη πολιτική που κλείνει ΙΚΑ και Νοσοκομεία, γι’ αυτό το αίτημα: «αποκλειστικά δημόσια – δωρεάν υγεία για όλους» είναι στόχος πάλης και συνδέεται άμεσα με την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής που ιδιωτικοποιεί την Υγεία.
Δεν αποδεχόμαστε την αντίληψη ότι τα λαϊκά στρώματα πρέπει να πληρώσουν για να έχουν περίθαλψη. Τα έχουμε πληρώσει ήδη με τον πλούτο που παράγουμε. Αλλά το κλέβουν μια χούφτα πλουτοκράτες.
Δε μπορούμε, δεν έχουμε να πληρώσουμε
Δε χρωστάμε δεκάρα σε κανέναν.
Η μόνη τίμια στάση απέναντι στον εαυτό μας και στα παιδιά μας είναι να σώσουμε το Νοσοκομείο – ΙΚΑ – να συμπαρασταθούμε τους ανασφάλιστους εργάτες, αγρότες κα μαγαζάτορες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: