Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Κατ' εξαίρεση 9.403 προσλήψεις στους δήμους

Το πράσινο φως για προσλήψεις 9.403 συμβασιούχων στους δήμους της χώρας άναψε προ ημερών το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), δίνοντας τη δυνατότητα στους δημάρχους να ενισχύσουν τις πολύπαθες υπηρεσίες καθαριότητας, τους παιδικούς σταθμούς, ακόμα και την πυρασφάλεια ενόψει καλοκαιριού.

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com


Οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού μεσούσης της προεκλογικής περιόδου γίνονται κατ’ εξαίρεση, λόγω των αυξημένων αναγκών που ανέκυψαν στους δήμους, πολλοί από...
τους οποίους δήλωσαν αδυναμία να λειτουργήσουν.
Αφορούν αποκλειστικά σε δίμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις, οι οποίες θα γίνουν με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών και κυρίως οι δήμοι ανοίγουν παράθυρο για ρουσφέτια. Το θέμα του ΑΣΕΠ εξάλλου έθεσε και η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ), ζητώντας να τηρηθεί αυστηρά ο νόμος και όλες οι διατάξεις, παρότι πρόκειται για συμβάσεις δίμηνες και ορισμένου χρόνου.
Το αίτημα είχε υποβληθεί στο ΣτΕ από το υπουργείο Εσωτερικών μετά τις πιέσεις της ΚΕΔΕ, η ηγεσία της οποίας απηύθυνε έκκληση να γίνουν προσλήψεις σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι πολλοί δήμοι δήλωσαν αδυναμία να καλύψουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες. Στον νομό Θεσσαλονίκης οι περισσότεροι δήμοι, κυρίως ο κεντρικός και οι παραθαλάσσιοι, ζήτησαν προσλήψεις προσωπικού για την καθαριότητα και τους παιδικούς σταθμούς. Την έγκριση των προσλήψεων ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης στο δ.σ. της ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας ότι το ΣτΕ με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 28 του Ν. 2190/1994, δίνει κατ’ εξαίρεση άδεια να προσληφθούν συμβασιούχοι στους τομείς της καθαριότητας και πρασίνου, στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ναυαγοσώστες, προσωπικό για την πυρασφάλεια, περί τους 500-700 υδρονομείς άρδευσης καθώς και προσωπικό για τη στελέχωση των παιδικών κατασκηνώσεων.

Πόσοι και που θα προσληφθούν
Συγκεκριμένα στους δήμους της χώρας θα προσληφθούν συνολικά 9.403 άτομα, από τους οποίους οι 4.703 θα είναι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας (ανταποδοτικού χαρακτήρα), 4.000 (από 9.000 που ήταν πέρσι) θα προσληφθούν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ στον ίδιο αριθμό θα προσληφθούν ναυαγοσώστες αλλά και προσωπικό για την πυρασφάλεια.
Επίσης από 500 έως 700 συμβασιούχους θα προσλάβουν οι δήμοι για τις ανάγκες σε υδρονομείς άρδευσης, καθώς και σε εργαζόμενους σε παιδικές κατασκηνώσεις. Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα φέτος θα είναι περιορισμένο λόγω του μεγάλου κόστους, το οποίο αδυνατούν να πληρώσουν πολλοί δήμοι.
Στον δήμο Θεσσαλονίκης πρόκειται να προσληφθούν με δίμηνες συμβάσεις 610 εργαζόμενοι, που θα καλύψουν ανάγκες στην υπηρεσία καθαριότητας. Μάλιστα οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν άμεσα, αμέσως μόλις καθαρογραφεί η απόφαση έγκρισης των θέσεων.
Στον δήμο Θέρμης θα προσληφθούν συνολικά 50 άτομα, από τα οποία 30 θα κληθούν να καλύψουν κενά στην υπηρεσία καθαριότητας ενώ άλλα 20 θα τοποθετηθούν ως προσωπικό πυρασφάλειας. Ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος εξηγεί ότι ο δήμος έχει αυξημένες ανάγκες σε όλους τους τομείς, ακόμη και στην πυρασφάλεια, δεδομένου ότι έχει υπό την εποπτεία του τη φύλαξη και προστασία εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους δήμους, και οι προσλήψεις αυτές θα δώσουν τη δυνατότητα στους δήμους να συνεχίσουν τη δουλειά τους, όπως να μαζέψουν σκουπίδια, να λειτουργήσουν τους παιδικούς σταθμούς, ακόμη και να προστατέψουν τα δάση» τόνισε ο ίδιος.
Στον δήμο Νεάπολης - Συκεών θα προσληφθούν περί τα 140 άτομα, τα οποία θα στελεχώσουν την υπηρεσία καθαριότητας και τους παιδικούς σταθμούς στις τέσσερις δημοτικές ενότητες. Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης κάνει λόγο για δικαίωση της ΚΕΔΕ στο αίτημα των προσλήψεων, λέγοντας ότι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες χρειάζονται επειγόντως προσωπικό.
Στον δήμο Βόλβης πρόκειται να προσληφθούν 20 άτομα στην καθαριότητα και άλλα δέκα ως ναυαγοσώστες, δεδομένου ότι οι παραλίες της περιοχής διαθέτουν και γαλάζιες σημαίες.
Στον δήμο Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική (Καλλικράτεια, Μουδανιά, Καλλιθέα) η αποκομιδή των σκουπιδιών αποτελεί το μεγάλο αγκάθι, καθώς η περιοχή είναι αμιγώς τουριστική και γι’ αυτό αναμένεται να προσληφθούν 120 άτομα στην καθαριότητα, καθώς το μόνιμο προσωπικό είναι μόλις 66 άτομα.

Πάγωσε η κοινωφελής εργασία λόγω εκλογών
Και ενώ οι υπηρεσίες καθαριότητας φαίνεται να ενισχύονται από τις προσλήψεις, παγωμένα παραμένουν δύο προγράμματα για τους ανέργους λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Πρόκειται για 57.300 θέσεις σε δήμους μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, εκ των οποίων 9.500 αφορούν την Κεντρική Μακεδονία. Τα προγράμματα ξεκίνησαν σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Αττική και Βόλο, προχώρησαν κάποιες προσλήψεις, αλλά στη συνέχεια σταμάτησαν.


πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: