Κυριακή 27 Μαΐου 2012

video- ΚΑΛΛΙΘΕΑ- Συνέλευση μεταναστών και Ελλήνων για την αντιμετώπιση των φασιστικών επιθέσεων



Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Καλλιθέα ανοιχτή συνέλευση μεταναστών και Ελλήνων με θέμα την αντιμετώπιση των φασιστικών επιθέσεων οι...
οποίες έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη βουλή. Υπενθυμίζω ότι οι φασιστικές επιθέσεις στην Καλλιθέα ξεκίνησαν πριν από ένα περίπου χρόνο, με την πυρπόληση ενός μουσουλμανικού χώρου λατρείας, συνεχίστηκαν με μία κλιμακούμενη ένταση όλο αυτό το χρονικό διάστημα και κορυφώθηκαν με τις επιθέσεις που έγιναν την εβδομάδα αμέσως μετά τις εκλογές (ξυλοδαρμοί που είχαν σαν αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς, πυρπολήσεις σπιτιών που μένουν μετανάστες, πρόκληση φθορών σε μαγαζιά μεταναστών). Το σύνολο των μεταναστευτικών κοινοτήτων βρέθηκε την τελευταία περίοδο στο στόχαστρο των φασιστικών συμμοριών που δρουν στην Καλλιθέα και στις γύρω περιοχές. Γι’ αυτό και οι μετανάστες (Αιγύπτιοι κυρίως, οι οποίοι αποτελούν και την πολυπληθέστερη κοινότητα μεταναστών της Καλλιθέας), αποφάσισαν να αντιδράσουν συλλογικά και οργανωμένα. Ήρθαν σε επαφή με την “Πρωτοβουλία ενάντια στο φασισμό και τη ρατσιστική βία” και από κοινού οργάνωσαν μαζική συγκέντρωση/διαδήλωση το Σάββατο 12 Μαΐου στην οποία και αποφασίστηκε, το επόμενο βήμα να είναι μία ανοιχτή συνέλευση, για να συζητηθεί η οργάνωση του αντιρατσιστικού κινήματος στην περιοχή.

πηγή: http://www.aformi.gr/

Συνέλευση μεταναστών και Ελλήνων για την αντιμετώπιση των φασιστικών επιθέσεων στην Καλλιθέα, 20 Μαΐου 2012
Στη συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 άτομα (κυρίως μετανάστες) αποφασίστηκε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η διοργάνωση μιας μεγάλης αντιρατσιστικής διαδήλωσης το Σάββατο 2 Ιουνίου 6:00 μμ. στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η κινητοποίηση των μεταναστών και των Ελλήνων για την αντιμετώπιση της φασιστικής βίας, έχει “ανησυχήσει” τις αστυνομικές αρχές και τη δημοτική αρχή. Η αστυνομία, υπό την προστασία της οποίας έχουν γίνει οι περισσότερες φασιστικές επιθέσεις, κινητοποίησε όλες αυτές τις μέρες πολλές δυνάμεις, γεμίζοντας τους δρόμους της Καλλιθέας με κλούβες και ΜΑΤ, προκαλώντας και προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους μετανάστες και τους Έλληνες αντιφασίστες. Επιτέθηκε στη διαδήλωση της 12 Μαΐου και επιχείρησε να εγκλωβίσει και να συλλάβει τους μετανάστες που συμμετείχαν σ’ αυτή (κάτι το οποίο τελικά αποτράπηκε) και την επόμενη μέρα συνέλαβε τον αγωνιστή Νίκο Κατσίφη με χαλκευμένες κατηγορίες (αύριο Τρίτη στις 9:00 πμ. υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση συμπαράστασης στην Ευελπίδων, όπου θα γίνει η δίκη του Νίκου Κατσίφη, για τον οποίο έχει αναπτυχθεί ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης με δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης).
Ο δήμαρχος της Καλλιθέας Ασκούνης, ο οποίος για έναν ολόκληρο χρόνο έκλεινε τα μάτια μπροστά στις επιθέσεις των φασιστών, έσπευσε να πάρει θέση, μόλις άρχισε να αναπτύσσεται αντιρατσιστική δράση στην περιοχή, καταγγέλλοντας τα σωματεία και τους αγωνιστές που υπερασπίζουν τα δικαιώματα των μεταναστών. Σε ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες, καταγγέλλονται οι αντιφασιστικές δράσεις και ζητείται από την “… Πολιτεία… να αντιμετωπίσει την παράνομη και αθρόα εισροή μεταναστών, τόσο στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές”. Δηλαδή επί της ουσίας δίνει πλήρη πολιτική κάλυψη στις φασιστικές επιθέσεις και προετοιμάζει αστυνομικά πογκρόμ εναντίον των μεταναστών στην Καλλιθέα. Η δημοτική αρχή προσπάθησε συστηματικά να καλλιεργήσει όλο αυτό το διάστημα την εντύπωση, ότι πρόκειται “για συγκρούσεις των άκρων”, μία αντιμετώπιση με την οποία δικαιολογείται η καταστολή εναντίον του αντιρατσιστικού κινήματος μεταναστών και Ελλήνων στην Καλλιθέα.
Οι φασιστικές επιθέσεις συμπληρώνονται και αναπτύσσονται στο έδαφος της ρατσιστικής πολιτικής της δημοτικής αρχής και της οργανωμένης ρατσιστικής βίας της αστυνομίας. Ωστόσο δεν είναι αυτό το πιο σημαντικό συμπέρασμα της χτεσινής συνέλευσης. Η σημασία της και τα συμπεράσματα τα ποία θα πρέπει να βγάλουμε, είναι ότι για πρώτη φορά στην Καλλιθέα οι ίδιοι οι μετανάστες βγήκαν από την αφάνεια και το περιθώριο στο οποίο τους καταδικάζει ο κρατικός ρατσισμός και η αστυνομική τρομοκρατία. Διεκδίκησαν και πέτυχαν να εμφανιστούν ανοιχτά σε δημόσιο χώρο, σε μία κεντρική πλατεία της Καλλιθέας, εκεί όπου πραγματοποιούνται όλες οι δημόσιες πολιτικές εκδηλώσεις της περιοχής: λαϊκές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις. Οι μετανάστες όχι μόνο συζήτησαν ανοιχτά και δημόσια ένα από τα σημαντικά προβλήματα ολόκληρου του κινήματος – την αύξηση της φασιστικής βίας – αλλά και προ(σ)κάλεσαν ολόκληρη την τοπική κοινωνία σε μια δημοκρατική συζήτηση για την οργάνωση της αντίστασης ενάντια στη φασιστική βία. Απέδειξαν έτσι, ότι αυτοί οι οποίοι συχνά δεν έχουν ούτε χαρτιά ούτε φωνή, μπορούν να γίνουν η φωνή ολόκληρης της κοινωνίας, η πρωτοπορία στον αγώνα για δημοκρατικές ελευθερίες και για μια καλύτερη ζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια: