Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της ελληνικής και της ευρωπαϊκής Αριστεράς

Πέντε προτάσεις για την ελληνική και ευρωπαϊκή Αριστερά

του
Μόδεστου Σιώτου

Η ευκαιρία που έχει μπροστά του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και η ηγετική ομάδα στελεχών της Αριστεράς που τον πλαισιώνει είναι ιστορικής σημασίας. Όχι μόνο για τα της Αριστεράς αλλά πρωτίστως για τη χώρα και θα τολμήσω να πω και για την Ευρώπη. Το προεκλογικό σύνθημα του...
ΣΥΡΙΖΑ «Ψηφίζουμε στην Ελλάδα, στέλνουμε μήνυμα στην Ευρώπη» αποκτά περιεχόμενο με ουσιαστική σημασία. Η υποδοχή του Τσίπρα από ομοϊδεάτες του αλλά και τον εγχώριο Τύπο (αξίζει να δείτε το εξώφυλλο της Humanite) σε Παρίσι και Βερολίνο, συμπυκνώνει τις προσδοκίες της ευρωπαϊκής Αριστεράς για αλλαγή πλεύσης στην Ευρώπη που έχουν προκύψει στην Ελλάδα μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο του διεθνή Τύπου- από τον Economist μέχρι την Guardian και από τους Financial Times μέχρι την USA Today- αποδεικνύει περίτρανα ότι η Δύση ιντριγκάρεται από την άνοδο της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα και απορεί για το τί μπορεί να σημαίνει αυτό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις χώρες τις Ευρωζώνης που μαστίζονται από την κρίση.
Οι παραπάνω εξελίξεις αναδεικνύουν τις ευθύνες της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους σταδιακά εξελίσσεται σε πολιτική κρίση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στον Ευρωπαϊκό Νότο. Στην Ιταλία ένας κωμικός που ζητά η χώρα του να μην πληρώσει ούτε ευρώ στους δανειστές της, χαίρει λαϊκής στήριξης τη στιγμή που το πολιτικό σκηνικό της χώρας του κατακερματίζεται. Στην Ισπανία, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Ραχόι έχει ήδη αρκετά προβλήματα μπροστά της ενώ στην μετά Ραχόι εποχή είναι άγνωστο κατά πόσο οι Σοσιαλιστές της πρώην κυβέρνησης Θαπατέρο θα μπορέσουν να ανακάμψουν. Η Αριστερά στην Ισπανία βρίσκεται σε άνοδο καθώς από το αμελητέο 3% μέσα σε ένα χρόνο ανέβηκε στο 9%. Στην Πορτογαλία, η οποία έχει δύο κόμματα της Αριστεράς ,το ΚΚΠ –που είναι σχεδόν ίδιο με το ΚΚΕ όσον αφορά τις σκληροπυρηνικές του θέσεις την τακτική περιχαράκωσης – και το Μπλόκο της Αριστεράς-που είναι αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ- παρά τη σχετική μείωση των δυνάμεων τους, συγκεντρώνουν μαζί τουλάχιστον το 15% των ψήφων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας καλούνται πλέον να παίξουν μπάλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κατά την άποψη μου, πέντε κινήσεις είναι επιτακτικές για το ΣΥΡΙΖΑ και όποιον βρίσκεται στα ηνία του χώρου αναφορικά με τη στρατηγική της Αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη:

1. Ίδρυση Κόμματος της Αριστεράς: ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρούσα μορφή του, αποτελεί μία προσπάθεια ένωσης αριστερών δυνάμεων. Τα προεκλογικά ρητορικά ανοίγματα του Α. Τσίπρα για συνεργασία με τη ΔημΑρ και το ΚΚΕ, συσπείρωσαν ανένταχτο κόσμο της Αριστεράς αλλά και αριστερούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ κάτω από την ομπρέλλα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν φτάνει, όμως αυτό. Αποτελεί ανάγκη –για μετά τις εκλογές και παρά το αποτέλεσμα τους- ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε κόμμα. Στην προσπάθεια συγκρότησης ενός ενιαίου Κόμματος της Αριστεράς, η συμμετοχή της ΔημΑρ και σοβαρών πολιτικών οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως το ΝΑΡ, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κάτι τέτοιο γνωρίζω ότι είναι πολύ δύσκολο. Ωστόσο, είμαι πεπεισμένο ότι η βάση των ψηφοφόρων της ΔημΑρ αλλά και μερίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλοβλέπουν τη ρεαλιστική πλέον προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση Αριστεράς. Η προσπάθεια να ιδρυθεί ενιαίο Κόμμα της Αριστεράς δεν πρέπει να γίνει με τακτικές καπελώματος αλλά με ίσους όρους σε συνθήκες διαλόγου και συνεννόησης. Θα πρέπει να συμφωνηθούν τα μίνιμουμ και από εκεί και πέρα να ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος για να γίνει υπέρβαση των σοβαρότατων πολιτικών διαφορών όπως το χάσμα μεταξύ της ευρωλαγνείας της ΔημΑρ και της επιμονής στη δραχμή του ΝΑΡ. Ακόμα και αν δεν ακολουθήσουν όλοι, για παράδειγμα εάν η ηγεσία της ΔημΑρ δεν συμφωνήσει και αποχωρήσει, είμαι βέβαιος ότι η βάση της δεν θα απορρίψει με την ίδια ευκολία μία τέτοια κίνηση, την ίδρυση δηλαδή ενός μεγάλου Κόμματος της Αριστεράς στην Ελλάδα.

2. Ένα νέο κρατικό μοντέλο για το ελληνικό Δημόσιο: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό ένα νέο κρατικό μοντέλο που θα αναδιοργανώσει το Δημόσιο και θα προωθήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Το ελληνικό Δημόσιο έχει δαιμονοποιηθεί από τα όργανα της ΕΕ και το ΔΝΤ ως ένας από τους κυριότερους υπεύθυνους της ελληνικής κρίσης χρέους. Φυσικά, το ελληνικό δημόσιο του πελατειακού κράτους έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στη χώρα αλλά σίγουρα δεν αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα. Δεν έχει νόημα να αναλύσουμε τις κακοδαιμονίες του ελληνικού δημοσίου σε αυτό το άρθρο. Θεωρώ, όμως, ότι ο επανασχεδιασμός της οικονομίας μπορεί να προκύψει μόνο μέσω ενός ισχυρού, αξιοκρατικά οργανωμένου ελληνικού Δημοσίου που θα προωθεί ένα επενδυτικό σχέδιο με αυστηρό χρονοδιάγραμμα, μοχλός του οποίου θα είναι οι τράπεζες οι οποίες, όπως περιγράφεται και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο. Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να πεθάνει, να ξαναζωντανέψει από τις στάχτες του και να γίνει η ατμομηχανής μίας νέας ελληνικής οικονομίας που θα προσανατολίζεται στην αγροτική οικονομίας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, τα ενεργειακά της αποθέματα, μία νέα βιομηχανία, την έρευνα στα Πανεπιστήμια του (αν μη τι άλλο έχουμε υπερπληθώρα επιστημόνων οι οποίοι ή φεύγουν στο εξωτερικό ή παραμένουν ανενεργοί στη χώρα) και τις νέες τεχνολογίες. Η Αριστερά πρέπει να είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που θα προσφέρει στο κόσμο ένα συγκροτημένο, συμπαγές και ρεαλιστικό αναγέννησης του Ελληνικού Κράτους και του Δημόσιου τομέα.

3. Κοινό πρόγραμμα των Αριστερών Κομμάτων στην Ευρώπη με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ με τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου στην Αθήνα. Τώρα όσο ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική η ανάγκη διοργάνωσης ενός παγκόσμιου Συνεδρίου της Αριστεράς με ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, οικονομολόγους, διανοούμενους, ανθρώπους των Φόρουμ και των Κινημάτων που θα αναζητά ένα εναλλακτικό οικονομικό και πολιτικό μοντέλο για την Ευρώπη, ένα πρόγραμμα αριστερής εξόδου από την κρίση και συνολικής διακυβέρνησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που προωθήθηκε στην Ευρώπη μέσω της Συνθήκης του Μάαστριχτ πεθαίνει και συμπαρασύρει μαζί του τους ευρωπαϊκούς λαούς. Σε αυτό, η απάντηση των δυνάμεων της Αριστεράς πρέπει να δοθεί από κοινού και να είναι δυναμική, ριζοσπαστική και πάνω απ’ όλα ρεαλιστική. Η κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που στο επίκεντρο της έχει την κρίση του τραπεζικού συστήματος, πρέπει να απαντηθεί όχι μέσω του λαϊκισμού αλλά μέσω ενός πανευρωπαϊκού πολιτικού προγράμματος των δυνάμεων της Αριστεράς που θα δώσει προτάσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης χρέους και θα υπερκεράσει το παρόν μοντέλο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Ένα νέο Μανιφέστο για τον 21ο αιώνα το οποίο θα απαντά στις ανάγκες του ευρωπαίου πολίτη ( και κυρίως του πολίτη του Ευρωπαϊκού Νότου) και θα συμπυκνώνει τους πόθους και τις βλέψεις των ευρωπαϊκών λαών για μία καλύτερη, πιο ανθρώπινη κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη πλεονεκτική του θέση έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών δυνάμεων της Αριστεράς αλλά και λόγω της κρίσιμης θέσης της Ελλάδας, πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να οργανώσει τη διενέργεια ενός τέτοιου Διεθνούς Συνεδρίου.

4. Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστάρης της συνταγματικής κατοχύρωσης της Άμεσης Δημοκρατίας των Πλατειών. Η περσινή εμπειρία του Συντάγματος, το κίνημα των Πλατειών στην Ευρώπη και του Occupy στις ΗΠΑ καθώς και η επιστροφή των Indignados στην Ισπανία, είναι τα πρώτα δείγματα μίας νέας πολιτικής μάχης σε παγκόσμιο επίπεδο που θα ζητά τη κατοχύρωση της Άμεσης Δημοκρατίας των Πλατειών. Τα κράτη και οι κυβερνήσεις απανταχού έχουν απαντήσει μέσω της καταστολής σε αυτό το αίτημα, το οποίο όμως κατάφερε να επιβιώσει έναν ολόκληρο χρόνο. Ακόμα και οι Λαϊκές Συνελεύσεις ΣΥΡΙΖΑ σε γειτονιές της Αθήνας έχουν αγκαλιαστεί από τον κόσμο που ψάχνει ένα συλλογικό Υποκείμενο για να εκφραστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη οφείλουν να αναδείξουν ως πρωτεύον πολιτικό ζήτημα το αναδυόμενο αίτημα για Άμεση Δημοκρατία, να συσπειρώσουν τον κόσμο σε μία τέτοια κατεύθυνση και να γίνουν οι μπροστάρηδες αυτού του νέου αγώνα που θα αγκαλιαστεί από τη μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

5. Να αναζητήσει νέους γεωπολιτικούς συμμάχους: είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να αναγκαστεί να επιλέξει στο άμεσο μέλλον μεταξύ μίας νεοφιλελεύθερης Ε.Ε. καθοδηγούμενης από το βορειοευρωπαϊκό και γερμανικό Κεφάλαιο και μίας νέας ουδέτερης πορείας από την άλλη. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να κινείται τώρα στα πλαίσια του φαντασιακού αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η Αριστερά πρέπει να ερευνήσει από τώρα τις διαθέσιμες επιλογές της και να αναζητήσει νέους συμμάχους κυρίως μεταξύ των αναδυόμενων οικονομικών και πολιτικών υπερδυνάμεων, των BRICs (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, κάποιοι συμπεριλαμβάνουν σε αυτές και τη Νότια Αφρική) αλλά και των αριστερών κυβερνήσεων στα κράτη της Λ.Αμερικής. Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας σε συνδυασμό με τα ενεργειακά παιχνίδια που παίζονται στη Μεσόγειο, τον ρόλο που ευελπιστεί να παίξει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και την γενικότερη Μέση Ανατολή καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να αναζητήσει η χώρα μας εναλλακτικούς αξιόπιστους συμμάχους χωρίς ταμπού.

Γνωρίζω ότι τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται υπερβολικά και μερικοί από τους στόχους ανέφικτοι. Ωστόσο, οι συνθήκες είναι κρίσιμες και τα πάντα ρευστά σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που μεταβάλλεται ραγδαία. Μία σειρά πρωτοβουλιών πρέπει να παρθεί ώστε να προκύψει ένας κύκλος διαλόγου μεταξύ των επιστημόνων, των διανοούμενων και των πολιτικών της Αριστεράς για το μέλλον του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού λαού.

Οι εκλογές της 17ης Ιούνη είναι μία από τις πολλές μάχες που θα δοθούν τα επόμενα χρόνια. Στο χέρι όλων μας είναι να επηρεάσουμε την έκβαση του αγώνα και να συνεισφέρουμε με τις σκέψεις μας όπως μπορούμε. Οι παραπάνω σκέψεις-προτάσεις δεν ήταν παρά η προσπάθεια μου να τονίσω κάποιες σκέψεις μου αναφορικά με τη στρατηγική των δυνάμεων της Αριστεράς την επόμενη περίοδο σε Ελλάδα και Ευρώπη σε ένα κόσμο που δεν σταματά να αλλάζει.


http://socialopinion.gr/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/75-right1/417-%CE%A0%CF%8E%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CF%86%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%AC%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CF%8D-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια: