Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Αποστολή ΣΥΡΙΖΑ στην Ιρλανδία για στήριξη του «όχι» στο δημοψήφισμα

Το 58% των Ιρλανδών φαίνεται ότι θα εγκρίνει το δημοσιονομικό σύμφωνο και η Κουμουνδούρου έστειλε στο Δουβλίνο την Δέσποινα Χαραλαμπίδου για να στηρίξει το «Όχι».

Στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας βρέθηκε, το διήμερο 24-26/5, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α Θεσσαλονίκης κα Δέσποινα Χαραλαμπίδου προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του...
κόμματος στην κοινωνική και πολιτική πλατφόρμα του ιρλανδικού λαού ενάντια στο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο ενόψει του δημοψηφίσματος στις 31 Μαΐου.

Η κυρία Χαραλαμπίδου σε συνέντευξη τύπου, που προκάλεσε το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων ραδιοτηλεοπτικών μέσων και εφημερίδων της Ιρλανδίας τόνισε πως το δημοσιονομικό σύμφωνο επιχειρεί να θεσμοθετήσει τη λιτότητα και να οδηγήσει, μέσω μιας άγριας «δημοσιονομικής πειθαρχίας» τους ευρωπαίους εργαζόμενους στην εξαθλίωση.

Παράλληλα, κάλεσε τον ιρλανδικό λαό να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και τους εκβιασμούς ευρωπαίων και ιρλανδών αξιωματούχων πως ένα ενδεχόμενο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα σημαίνει και την καταστροφή της χώρας. «Με τον ίδιο τρόπο προσπαθούν να εκβιάσουν και τους Ελληνες για να μην ψηφίσουν για μια κυβέρνηση της Αριστεράς» τόνισε η κα Χαραλαμπίδου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του συνδικάτου SIPTU (του πιο μαχητικού της χώρας), στην οποία έκανε λόγο για μία «από κοινού μάχη για μια Ευρώπη της κοινωνικής ισότητας, της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας των λαών της, για μια Ευρώπη στην οποία οι εργαζόμενοι θα είναι στο προσκήνιο και όχι οι τραπεζίτες και η εργοδοσία. Στις πανευρωπαϊκές πολιτικές της λιτότητας και των απειλών απαντάμε με τις πανευρωπαϊκές πολιτικές της αντίστασης, της ελπίδας, της αξιοπρέπειας. Εμείς, οι Ελληνες χρειαζόμαστε τη νίκη του ΟΧΙ στην Ιρλανδία, εσείς οι Ιρλανδοί χρειάζεστε τη νίκη της Αριστεράς στις 17 Ιούνη και όλοι μαζί χρειαζόμαστε τους λαούς της ηπείρου μας που αρχίζουν να αφυπνίζονται, να οργανώνονται, να διεκδικούν. Η ώρα της νίκης είναι κοντά. Αρκεί να το πιστέψουμε».

Την ίδια ώρα, πάντως, η κοινή γνώμη φαίνεται να έχει διαμορφώσει μία θετική στάση έναντι στο δημοσιονομικό σύμφωνο, τουλάχιστον σύμφωνα με τις τελικές δημοσκοπήσεις πριν το άνοιγμα της κάλπης.

Το «Ναι» που στηρίζουν τα τρία μεγάλα κόμματα της χώρας, εμφανίζεται να κερδίζει 49% των ψηφοφόρων, ενώ το «Όχι» 35%. Για να ανατραπεί αυτή η εικόνα, θα πρέπει το σύνολο των αναποφάσιστων, που ανέρχονται σε 16%, να ψηφίσει τελικά κατά του Συμφώνου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της κυριακάτικης Business Post. Αφαιρώντας τους αναποφάσιστους, η αναλογία είναι 58% - 42% υπέρ του «Ναι».

Σε άλλες δημοσκοπήσεις, στον κυριακάτικο Independent 42% τάσσεται υπέρ, 28% κατά, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 30%. Αντίστοιχα, οι κυριακάτικοι Τimes έδωσαν 45% στο «Ναι» και 30% στο «Όχι». Και στις δύο περιπτώσεις χωρίς τους αναποφάσιστους, το «Ναι» υπερισχύει με 60% έναντι 40% του «Όχι».

Εhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63663741

ΕΘΝΟΣΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: