Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Ανακοίνωση-καταγγελία για τις επισκέψεις αστυνομικών στα σχολεία της περιοχής

Κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί επισκέπτονται εκ νέου τα σχολεία της περιοχής μας και ζητούν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες από τους διευθυντές-τριες των σχολείων να υποδείξουν τους μαθητές τους που συμμετείχαν στις φετινές καταλήψεις.
Οφείλουμε να επισημάνουμε πως η... εμπλοκή των διωκτικών αρχών στα ζητήματα που αφορούν στην παιδεία, αποτελεί ενέργεια άστοχη, απρόσφορη, άδικη και επικίνδυνη. Τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι παράγοντες της σχολικής «κοινωνίας» (μαθητές, καθηγητές, διευθυντές και γονείς), όπως η εντεινόμενη υποχρηματοδότηση, τα τεράστια προβλήματα σε υλικοτεχνική υποδομή, η τάση προς ιδιωτικοποίηση, η συνεχής εξεταστική εντατικοποίηση ταυτόχρονα με τις ελλείψεις ακόμη και βιβλίων κ.ά., οφείλονται σε πράξεις και παραλήψεις της πολιτείας, η οποία, θα έπρεπε, τουλάχιστον, να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων, αντί να ερευνά τους «ενόχους» που τα αναδεικνύουν. Οι μαθητικές καταλήψεις, θυμίζουμε, είναι ταυτόχρονα σύμπτωμα και αντίδραση στην ανεξέλεγκτη κοινωνική κρίση και στο ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσουν στη νέα γενιά η χρεοκοπημένη «κοινωνία της αγοράς» και οι απάνθρωπες πολιτικές που επεβλήθησαν «άνωθεν» και που συνεχίζει να υπηρετεί με αμείωτη ένταση και η νέα κυβέρνηση που επέβαλε η ΕΕ, το Δ.Ν.Τ., η ελληνική και ξένη πλουτοκρατία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Οι μαθητές μας ήδη από την περσινή σχολική χρονιά δεν βρίσκονται μόνο αντιμέτωποι με τα χρονίζοντα-άλυτα προβλήματα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, αλλά βιώνουν σε αφόρητο βαθμό μαζί με τις οικογένειές τους τις βασανιστικές συνέπειες της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής.

Κάθε φορά όμως που κινητοποιούνται δίκαια, αντιδρώντας στις απαράδεκτες συνθήκες εκπαίδευσής τους, αντιμετωπίζουν μια συντονισμένη επίθεση αυταρχισμού και δυσφήμισης, η οποία στοχεύει στη φίμωσή τους και στην καταστολή των κινητοποιήσεων τους.

Το ΔΣ της Γ ΕΛΜΕ-Θ καταγγέλει τις απαράδεκτες πρακτικές της κυβέρνησης που στοχεύουν στην τρομοκράτηση της σχολικής κοινότητας και στην προληπτική καταστολή του πανεκπαιδευτικού κινήματος εν όψει των αντιδράσεων στα νέα βάρβαρα μέτρα που σχεδιάζουν από κοινού η τρόικα και η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου.

Ζητούμε να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999 που ποινικοποιεί τις μαθητικές καταλήψεις.

Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας σε κάθε απόπειρα να ανατεθούν στους Διευθυντές σχολικών μονάδων και στους εκπαιδευτικούς καθήκοντα αστυνόμευσης των μαθητών/τριών τους, πράγμα που, εκτός των άλλων, αναιρεί τον παιδαγωγικό τους ρόλο.

Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε αστυνομική παρέμβαση στο χώρο του σχολείου. Είναι ανεπίτρεπτο να σύρονται στα αστυνομικά τμήματα και να ταλαιπωρούνται για χρόνια στα δικαστήρια ανήλικοι/ες μαθητές/τριες.

Ζητούμε ξανά από την εισαγγελική αρχή να απέχει, όπως και στο παρελθόν, από κάθε επέμβαση σε σχολικούς χώρους.


για το ΔΣ της Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΡ. ΤΡΑΝΟΣ Γ. ΛΑΘΗΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: