Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ο ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ (ΝΔ) ΖΗΤΑΕΙ ΞΕΝΟΥΣ ΑΓΡΟΤΟΕΡΓΑΤΕΣ- Η ΝΔ ΟΜΩΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ

Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Πέλλας, αλλά και των άλλων αγροτικών νομών, επισημαίνει με ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Καρασμάνης και αφορά στον τρόπο μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης.
Ο βουλευτής της ΝΔ σωστά επισημαίνει το ζήτημα αλλά βέβαια όταν ανακύπτουν ζητήματα ρατσισμού ή μεταναστών που μπήκαν χωρίς χαρτιά στη χώρα μας ψηφίζουν με τα δυο χέρια διατάξεις ρατσιστικές και παροτρύνουν τις αρχές να κάνουν εκκαθαρίσεις.
Τώρα που η αγροτική παραγωγή χρειάζεται ξένουν εργάτες αυτοί είναι "καλοδεχούμενοι" κι ας είναι ξένοι.
Η ερώτηση του Καρασμάνη είναι:Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στους αγρότες του Νομού Πέλλας σχετικά με την μετάκληση των αλλοδαπών εργατών γης.
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη συγκομιδής όπως παραδείγματος αυτής του σπαραγγιού, οι αγρότες δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση για το πώς και πότε η διαδικασία της μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης θα πραγματοποιηθεί.
Φημολογείται ότι με το νέο καθεστώς που θα ισχύσει, οι αγρότες δεν θα χρειάζεται να καταθέτουν εγγυητικές επιστολές για τους εποχιακούς αλλοδαπούς εργάτες -το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνεται ακόμη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες- αλλά πλέον θα πληρώνουν προκαταβολικά «εργόσημο» καταβάλλοντας το τίμημα της αμοιβής που αντιστοιχεί στην παρεχόμενη εργασία.
Παρά λοιπόν τις Κυβερνητικές δεσμεύσεις για την απλούστευση κι επιτάχυνση των διαδικασιών, ο αγρότες που επιθυμούν να μετακαλέσουν αλλοδαπούς εργάτες γης προκειμένου να βοηθηθούν στις καλλιέργειες τους, θα πρέπει να αγοράζουν εργόσημο και να προκαταβάλλουν ποσό για την παρεχόμενη εργασία.
ΕΠΕΙΔΗ οι αγρότες παραμένουν απλήρωτοι από προηγούμενες σοδειές, ενώ ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής αυξάνεται κατακόρυφα εξαιτίας της επιβολής αλλεπάλληλων φόρων, τελών, «χαρατσιών», της αύξησης των καυσίμων, των εφοδίων, των εξοπλισμών, των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, καθώς επίσης και των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ, και επιπλέον τώρα θα πρέπει να προκαταβάλλουν την αμοιβή των αλλοδαπών εργατών γης με την αγορά των εργόσημων.
ΕΠΕΙΔΗ η έγκαιρη έλευση των αλλοδαπών εργατών γης είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι παραγωγές θα μείνουν στα χωράφια με ότι συνεπάγεται αυτό για την αγροτική οικονομία του τόπου.
ΕΠΕΙΔΗ είναι δίκαιες οι έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών αφού δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις διαδικασίες μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών γης.
ΕΠΕΙΔΗ υπάρχει πλήρης άγνοια και οι υποτιθέμενες αλλαγές δεν διευκολύνουν αλλά περιπλέκουν περαιτέρω την διαδικασία μετάκλησης.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1) Τι θα ισχύσει σχετικά με την με την μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης από τους αγρότες ;
2) Έχουν ληφθεί όλες οι αναγκαίες αποφάσεις από την Κυβέρνηση για την έγκαιρη έλευση των αλλοδαπών εργατών γης ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: