Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ξεκίνησε στη Μυτιλήνη η δοκιμαστική λειτουργία του δικτύου ανταλλαγών -”Ήλεκτρον” το νέο μας νόμισμα!!

Για όσους δεν γνωρίζουν:
Τι είναι τα Δίκτυα Ανταλλαγών:
Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία , που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, γιατί Ανταλλαγή σημαίνει και Αλληλεγγύη. Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, βοηθούν τις οικογένειες τους και τις επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν και...
να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Η εκτίμηση της οποιασδήποτε προσφοράς και ζήτησης στα πλαίσια των ανταλλαγών ανάμεσα στα μέλη του Δικτύου και το μέσο συναλλαγής δεν είναι το ευρώ, αλλά η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ). Στη Μυτιλήνη η πρόταση είναι να ονομαστεί ”ήλεκτρον”. Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης έχει μελετηθεί και δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν υπάρχουν τόκοι ή ανατοκισμοί και τοκογλυφία.

Το Δίκτυο είναι βασισμένο στις ακόλουθες αρχές:
•Ισότητα και Ισοτιμία. Το Δίκτυο ανήκει στα μέλη του, είναι τα μέλη του. Όλοι/όλες είναι ίσοι ανεξαιρέτως και παίρνουν συλλογικά, μέσα από τακτικές συνελεύσεις, τις αποφάσεις που διέπουν την λειτουργία του Δικτύου. Τα μέλη ορίζουν την Ομάδα Συντονισμού που αναλαμβάνει τις από μέρα σε μέρα λειτουργίες.
•Ανοιχτή Διαδικασία και Διαφάνεια. Όλα τα μέλη ενημερώνονται για όλες τις συντονιστικές και λειτουργικές διαδικασίες του Δικτύου που πραγματοποιούνται από την Ομάδα Συντονισμού. Μπορούν να παρευρεθούν στις συναντήσεις της Ομάδας, να συμμετέχουν στις διαδικασίες, και έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα που γίνονται οι συζητήσεις και η επικοινωνία μεταξύ των μελών της Ομάδας.
•Συμμετοχή και Αλληλεγγύη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον κοινωνικό χαρακτήρα του Δικτύου. Από τις συλλογικές αποφάσεις και την ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του Δικτύου μέσω του Βήματος Διαλόγου Μελών μέχρι τις κοινωνικές/κοινωφελείς δραστηριότητες τα μέλη ενθαρρύνονται να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν, να προσφέρουν και να συμμετέχουν με γνώμονα το κοινό καλό και την συνδιαμόρφωση της κοινωνίας που θέλουμε.

Συνάντηση Δικτύου – Ανοιχτή σε όλους

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο θεατράκι των αστέγων τη Δευτέρα 31/1/2012 από τις 18.00 μέχρι 21.00.

Στόχος του δικτύου είναι να αυξηθεί ο αριθμός των μελών και το εύρος των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Πρώτες δοκιμαστικές συναλλαγές

Δοκιμαστικές συναλλαγές έγιναν έως 16/12/01

Περιληπτικά, με λίγα λόγια, ξεκινάμε χωρίς να χρησιμοποιούμε υπολογιστή ή intenet, τελείως χειρωνακτικά. Η χρέωση των μονάδων γίνεται με αποδείξεις οι οποίες περνιούνται σε βιβλίο εσόδων εξόδων, κάθε νέα υπηρεσία που παρέχεται ανακοινώνεται στα μέλη με e-mail με κοινοποίηση του συνολικού πίνακα μονάδων (με κάθε νέα υπηρεσία που παρέχεται δηλαδή θα στέλνετε και ο ενημερωμένος πίνακας μονάδων) έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία και η διαφάνεια.

Παρακάτω περιγράφετε πιο κωδικοποιημένα η διαδικασία.

Το ηλεκτρονικό πρόγραμμα του δικτύου ετοιμάζεται αυτή την περίοδο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
1.Βρισκόμαστε στην δοκιμαστική φάση του Δικτύου ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων Μυτιλήνης η οποία θα διαρκέσει μέχρι την πρώτη συνέλευση των μελών. Σκοπός αυτή της περιόδου είναι η πραγματοποίηση κάποιων συναλλαγών με χειρόγραφο σύστημα (δες παρακάτω ειδικές οδηγίες) για την εξοικείωση των μελών με το σύστημα.
2.Η πρώτη συνέλευση των ήδη δηλωμένων μελών του δικτύου και εγγραφής νέων μελών θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2012. Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.
3.Στη γενική συνέλευση του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η δοκιμαστική φάση της εφαρμογής και θα επαναπροσδιοριστούν οι βασικές λειτουργίες του (π.χ. κοστολογηση υπηρεσιών). Μετά την συνέλευση ξεκινάει και η ηλεκτρονική εφαρμογή του δικτύου με την δυνατότητα όλες οι κινήσεις του δικτύου να απεικονίζονται διαδικτυακά. Οι μονάδες του κάθε μέλους στην δοκιμαστική περίοδο θα ισχύον με σχετική ενημέρωση του συστήματος και στην ηλεκτρονική εφαρμογή.
4.Για τη δοκιμαστική περίοδο κάθε ανταλλαγή χρεώνεται με 10 μονάδες, ανεξάρτητα από το είδος της υπηρεσίας ή τον απαιτούμενο χρόνο. Στόχος είναι να μην εμποδιστούν οι συναλλαγές από την αβεβαιότητα της κοστολόγησης των υπηρεσιών στην περίοδο της δοκιμαστικής εφαρμογής. Συνολική πολιτική κοστολόγησης θα αποφασίσουμε από κοινού στην πρώτη γενική συνέλευση.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ


1.Κάθε μέλος παραλαμβάνει 10 αριθμημένες αποδείξεις εκτέλεσης υπηρεσιών που θα τις συμπληρώνει και θα τις υπογράφει κάθε φορά που δέχεται μία υπηρεσία από άλλο μέλος.

Η συναλλαγή αυτή είναι ισοδύναμη με χρέωση εκείνου που παρέχει την υπηρεσία με 10 μονάδες και με αντίστοιχη πίστωση 10 μονάδων εκείνου που δέχεται την υπηρεσία.
2.Το κάθε μέλος για την δοκιμαστική περίοδο έχει στη διάθεση του 10 αριθμημένες και σφραγισμένες αποδείξεις εκτέλεσης έργου, αξίας 10 μονάδων η καθεμία, συνολικής αξίας 100 μονάδων του δικτύου, ισοδύναμη λοιπόν με 10 συναλλαγές.

Η περίοδος ισχύος των αποδεικτικών λήγει με την πρώτη συνέλευση όπου προχωράμε στην κανονική λειτουργία του δικτύου με επαναξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας συνολικά.
3.Το κάθε μέλος παραλαμβάνει συνολική λίστα με τις παρεχόμενες και προσφερόμενες υπηρεσίες.
4.Εντοπίζει την υπηρεσία που τον ενδιαφέρει, επικοινωνεί με το μέλος που παρέχει αυτή την υπηρεσία, επιβεβαιώνει την διαθεσιμότητα και ορίζει την ημέρα ανταλλαγής.
5.Μετά την παροχής της υπηρεσίας εκείνος που δέχεται την υπηρεσία συμπληρώνει το αποδεικτικό εκτέλεσης υπηρεσίας και το παραδίδει στο μέλος που του παρείχε την υπηρεσία.
6.Το μέλος που παρείχε την υπηρεσία παραδίδει το αποδεικτικό υπηρεσία στο καφενείο Μπόμπιρας (Κομνηνάκη 22 και Τενέδου 3 τηλ. 2251055201) και με αυτό τον τρόπο χρεώνεται τις μονάδες που του αντιστοιχούν για την υπηρεσία που παρείχε

Δεν υπάρχουν σχόλια: