Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ- ΠΟΙΑ ΣΤΑΣΗ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Ούτε μισό βήμα πίσω δεν έκανε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΛΑΟΣ στο αίτημα των πολιτών αλλά και αρκετών ΟΤΑ να απαλειφθεί το χαράτσι που επιβλήθηκε στα ακίνητα και πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δεν έκανε πίσω ο Βενιζέλος αν και επιχείρησε τόσο αυτός όσο και ο Σαμαράς και ο Καρατζαφέρης να εμφανιστούν ως πονόψυχοι... και να ζητήσουν ευαισθησία εκ μέρους του. Το υπουργείο της συγκυβέρνησης ανακοίνωσε ότι εξαιρούνται όσοι έχουν βαρύτατη αναπηρία άνω του 80%!!!
Είναι φανερό ότι η Συγκυβέρνηση ούτε ευαισθησίες έχει ούτε αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Αυτό που καταλαβαίνει είναι η λαϊκή πίεση, η λαϊκή αντίδραση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών.
ΟΙ ΔΗΜΟΙΑπό την πλευρά τους αρκετοί είναι οι ΟΤΑ στη χώρα που έχουν πάρει αποφάσεις σχετικά με το θέμα. Ορισμένοι δεσμεύτηκαν με αποφάσεις είτε των δημάρχων είτε των συμβουλίων να παράσχουν νομική κάλυψη στους δημότες τους που αρνούνται να πληρώσουν ή δεν έχουν να πληρώσουν και τους παραπέμψει η ΔΕΗ ή το Υπουργείο στη δικαιοσύνη.
Άλλοι ΟΤΑ αποφάσισαν να συγκεντρώσουν τις αποδείξεις πληρωμής που θα γίνουν σε ΑΤΜ πλην του φόρου και να κάνουν ομαδική προσφυγή εναντίον της ΔΕΗ.
Άλλοι δήμοι, όπως ο δήμος Νάουσας και ο δήμος Βέροιας στην Ημαθία, αφού καταδίκασαν το μέτρο έστειλαν εξώδικο στη ΔΕΗ υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομο να ζητείται από τους καταναλωτές να πληρώσουν φόρο ενώ αυτή η υποχρέωση δεν συμπεριλαμβάνεται στο συμβόλαιο.
Άλλοι δήμοι, όπως ο δήμος Πάτρας, ανακοίνωσε ότι δικά τους συνεργεία θα επανασυνδέει το κομμένο ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια που η ΔΕΗ θα κόψει.

Βλέπουμε ότι και στο χώρο της αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητα πολιτικής ένταξης, οι διοικήσεις συντάχθηκαν με το λαϊκό αίσθημα, την λαϊκή απαίτηση. Είναι μικρής σημασίας το γεγονός ότι οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν ήδη πληρώσει τους λογαριασμούς μαζί με το φόρο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι ΟΤΑ μπήκαν μπροστά και δημιούργησαν μια ασπίδα στο λαϊκό κίνημα κατά της φορομπηχτικής πολιτικής της Συγκυβέρνησης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣτο δήμο Αλεξάνδρειας η δημοτική παράταξη "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" έθεσε το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου και ζήτησε από τη διοίκηση να αναλάβει τη νομική κάλυψη όσων δεν πληρώσουν αρνούμενοι το χαράτσι. Η διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας αρνήθηκε να βγει μπροστά επικαλούμενη αναρμοδιότητα. Δια στόματος δημάρχου ειπώθηκε ότι ο δήμος θεωρεί το μέτρο άδικο και παράνομο και αντισυνταγματικό. Όμως, συμπλήρωσε ο Φ. Δημητριάδης, ο δήμος δεν μπορεί να αναλάβει την νομική κάλυψη αυτών που δε θα πληρώσουν διότι στερείται νομικής υπηρεσίας. Επίσης, τόνισε ο δήμαρχος ότι δεν μπορεί να πει στους δημότες του να μην πληρώσουν αφού αυτό είναι ατομική επιλογή ενός εκάστου.

Είναι φανερό ότι η διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας δεν είδε το θέμα πολιτικά αλλά καθαρά υπηρεσιακά. Είναι σαφές ότι ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα επί του ζητήματος και κανείς δε το υποστηρίζει αυτό. Αυτό που τίθεται ως θέμα είναι η συμπαράσταση, η ενεργός συμμετοχή του δήμου στον αγώνα που δίνουν ορισμένοι κάτοικοί του να ακυρώσουν στην πράξη το χαράτσι, να ακυρώσουν στην πράξη την αντιλαϊκή πολιτική.

Βέβαια, η δήλωση του δήμαρχου ότι συμπαρίσταται και θεωρεί ως παράνομο και αντισυνταγματικό το χαράτσι είναι ένα βήμα αλλά δεν είναι ολοκληρωμένο. Θα μπορούσε η διοίκηση του δήμου να βγει μπροστά στο θέμα αυτό όπως, υποκριτικά, έκανε και ο Σ. Δανιηλίδης και να καταδικάσει αφενός το χαράτσι και να ζητήσει με εξώδικο να μην κοπεί το ρεύμα στις ευπαθείς ομάδες. Θα ήταν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως, η διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας προτίμησε να μείνει αμέτοχη και αυτό δεν είναι στα θετικά της.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χλιαρή η κριτική σου, για μια διοίκηση που δεν σκέφτεται και δεν λειτουργεί ποτέ πολιτικά, αλλά σαν να είναι απλός υπάλληλος , που δεν γνωρίζει τίποτε παραπάνω , από αυτά που του λένε .

Ανώνυμος είπε...

Και μεις όταν θα έρθει η ώρα χλιαροί θα σταθούμε στην ψήφο.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΤΑΧΑ Μ' ,ΔΗΘΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ...Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ.
ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ..Ο ΓΚΙΟΝΟΓΛΟΥ .
ΓΡΑΨΤΑ ΑΦΟΒΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕ ΜΟΧΛΑ.
ΜΗΝ ΕΞΑΝΤΛΕΙΣ ΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΜΕΡΗ.. ...
ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ....ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ.

Άγγελος Ιακωβίδης είπε...

Σε ότι αφορά το Δήμο Βέροιας η Δημοτική αρχή πήρε θέση αφού έφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα οι αγανακτισμένοι. Και εκεί γεννάται το ερώτημα. Όταν χρειάζονται υπογραφές για να ξυπνήσει η ανθρωπιά τους που είναι αλήθεια το πολιτικό και κοινωνικό ήθος; Δυστηχώς οι διοικούντες τους δήμους στερούνται και ήθους και ηθικής. Όπως στερούνται και συνειδήσεως καθώς όποια θέση πήραν την πήραν για να προστατεύσουν το μικροκομματικό τους προφίλ. Ή μήπως δεν είναι αυτή η αλήθεια που έβγαλε η έρευνα σας κύριε Μόχλα;